Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

Αναπόφευκτη η μεγάλη τρύπα στα έσοδα από τον Τουρισμό



Η φετινή μεγάλη ζημιά στα έσοδα από τον Τουρισμό- που τη χρονιά που πέρασε έφτασαν τα 18,2 δισ. ευρώ, ενώ φέτος αναμένονταν τουλάχιστον 20 δισ. στο καλάθι-ήταν αναμενόμενη. 

Με την τουριστική αγορά όμως να μην έχει ακόμη ανοίξει πλήρως και να αναμένεται η έναρξη των αεροπορικών πτήσεων προς τα περιφερειακά αεροδρόμια από την 1η Ιουλίου (σημειώνεται πως από τις 15 Ιουνίου έχουν ξεκινήσει πτήσεις -εκτός εξαιρέσεων, όπως πτήσεις από Μεγάλη Βρετανία και Τουρκία- από το εξωτερικό προς τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ έχει δοθεί το πράσινο φως για το άνοιγμα τόσο των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας όσο και των εποχικών), οι απώλειες για το τουριστικό ταμείο αποτυπώνονται όλο και πιο ευκρινώς.


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι φετινές εισπράξεις από τον Τουρισμό δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα οκτώ δισ. ευρώ στην καλύτερη περίπτωση, ενώ θεωρείται πως θα χαθεί περίπου το 1/3 της τουριστικής ζήτησης. Καθώς οι αεροπορικές πτήσεις δεν έχουν αποκατασταθεί, είχε δοθεί έμφαση στις αφίξεις από τις βαλκανικές χώρες και στο άνοιγμα των χερσαίων συνόρων (παραμένουν κλειστά τα σύνορα από Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, πλην των απαραίτητων αναγκαίων επαγγελματικών μετακινήσεων, όμως από τον Ιούλιο ενεργοποιούνται επτά σημεία εισόδου από τα χερσαία σύνορα).

Μόλις στα 185 ευρώ η μέση δαπάνη των τουριστών που έρχονται οδικώς στην Ελλάδα

Οι προσδοκίες όμως είναι περιορισμένες. Όπως έδειξε μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) με θέμα: "O οδικός τουρισμός στην Ελλάδα, 2012-2019" ο οδικός τουρισμός χαρακτηρίζεται από σχετικά χαμηλή μέση κατά κεφαλήν δαπάνη (185 ευρώ έναντι 731 ευρώ για τον υπόλοιπο τουρισμό και 564 ευρώ για το σύνολο του εισερχόμενου τουρισμού). Ταυτόχρονα παραμένει χαμηλή η μέση διάρκεια παραμονής (4 διανυκτερεύσεις έναντι 8,9 και 7,4 αντίστοιχα) αλλά και η μέσης δαπάνη ανά διανυκτέρευση (47 ευρώ έναντι 82 ευρώ και 76 ευρώ αντίστοιχα). 

Φορείς τις αγορές λένε πως η ζήτηση για προορισμούς που είναι προσβάσιμοι οδικώς μπορεί να είναι υψηλότερη, όμως τα έσοδα θα είναι περιορισμένα. Οι αφίξεις, οι διανυκτερεύσεις και τα έσοδα του οδικού τουρισμού γενικά παρουσιάζουν αυξητική τάση, σύμφωνα με τη μελέτη, όμως ενώ οι αφίξεις από το 2014 και έπειτα αποτελούν περίπου το 30% του συνολικού τουρισμού, οι διανυκτερεύσεις αποτελούν το 18% και τα έσοδα το 12%.

Η επίδραση στο ΑΕΠ

Χθες δημοσιεύτηκε ακόμη μια έκθεση, αυτή της ΕΥ με τις επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό από την πανδημία και τα τρία σενάρια για τη συρρίκνωση της συμβολής του στην οικονομία. Υπενθυμίζεται πως ο τομέας του τουρισμού συνεισφέρει άμεσα το 11,7% του ΑΕΠ και έμμεσα μεταξύ 25,7% και 30,9%. Κατά τους μήνες αιχμής, η άμεση συνεισφορά στην απασχόληση φθάνει το 16,7% και η έμμεση 36,7%-44,2%, ενώ, κατά τα τελευταία χρόνια, ο τομέας έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη μείωση της ανεργίας.

Το μελετητικό κομμάτι της έκθεσης εκτιμά ότι το 2020, η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του κλάδου θα συρρικνωθεί στα 14 δις (βασικό σενάριο), 12 δις (απαισιόδοξο σενάριο) ή 16 δις ευρώ (αισιόδοξο σενάριο) αντίστοιχα, από τα 22 δις του 2019. Και στα τρία σενάρια, η μεγαλύτερη κάμψη αναμένεται το δεύτερο τρίμηνο του 2020 και κυμαίνεται μεταξύ 41% και 53%, με το σενάριο βάσης να υπολογίζει τη συρρίκνωση στο 49%.

Βίκυ Κουρλιμπίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου