Κυριακή 28 Ιουνίου 2020

Υπόθεση Novartis: Πρωτοβουλία ώστε να αποζημιωθεί και το ΔημόσιοΠρωτοβουλία ώστε να αποζημιωθεί και το Ελληνικό Δημόσιο για την υπόθεση Novartis ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας, καθώς η κυβέρνηση διερευνά κάθε πρόσφορο τρόπο -όπως αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος- για την υπόθεση η οποία έκλεισε χθες στις ΗΠΑ έναντι χρηματικού ποσού μετά από εξωδικαστική συμφωνία με το υπουργείο Δικαιοσύνης και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Healthpharma.gr

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Πέτσα η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για την Novartis αναδεικνύει δύο στοιχεία:

Πρώτον, γκρεμίζει τη σκευωρία που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος πολιτικών του αντιπάλων και αφήνει εκτεθειμένη την ηγεσία του.

Δεύτερον, δικαιώνει πλήρως τις θέσεις που από την αρχή διατύπωνε, τόσο ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όσο και ως Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα ανέφερε:
-Στις 22 Φεβρουαρίου 2018 στη Βουλή:

«Σκάνδαλο Novartis υπάρχει. Δεν το ανακάλυψαν όμως τα «λαγωνικά» της Κυβέρνησης, αλλά οι αμερικανικές Αρχές, η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το FBI. Είναι παγκόσμιο σκάνδαλο και ερευνάται σε περισσότερες από 15 χώρες – και στην Ελλάδα. Παντού, σε όλες τις χώρες η Δικαιοσύνη ανιχνεύει τις περίφημες «αθέμιτες πρακτικές»… Παντού, στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται οι μέθοδοι προώθησης των φαρμάκων.

Παντού, λοιπόν, οι δικαστές και οι διωκτικές αρχές εξετάζουν ένα σκάνδαλο οικονομικό, εντοπίζουν ύποπτους και τιμωρούν ενόχους. Και από την πλευρά τους, όλα τα σοβαρά Κράτη, διαπιστώνοντας τα δικά τους κενά στο κύκλωμα φαρμάκου, σπεύδουν να τα θεραπεύσουν. Απλά, στοχευμένα, έγκυρα και αποτελεσματικά. Εσείς όμως δεν κάνετε αυτό κ. Τσίπρα. Αντί να διασφαλίσετε τα συμφέροντα του Δημοσίου, χρησιμοποιήσατε την υπόθεση για να πλήξετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους».

-Στις 8 Σεπτεμβρίου 2019 στη ΔΕΘ:

«Για την υπόθεση Novartis έχω τοποθετηθεί. Πατώντας σε ένα πραγματικό σκάνδαλο -δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπήρχε σκάνδαλο Novartis, όπως χρηματισμός γιατρών και του συστήματος υγείας- στήθηκε μια πολιτική σκευωρία, την οποία θεωρώ ότι πια έχουν αντιληφθεί όλοι οι Έλληνες πολίτες. Αν υπάρχουν ζητήματα διερεύνησης του πώς στήθηκε αυτή η σκευωρία αυτό πάλι αφορά την Δικαιοσύνη και ενδεχομένως να αφορά τη Βουλή».

Υπόθεση Novartis: Πρωτοβουλία της κυβέρνησης ώστε να αποζημιωθεί το Ελληνικό Δημόσιο

«Η ιστορία της Novartis αφήνει έκθετο τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα προσωπικά», τονίζει επίσης η ανακοίνωση του κ. Πέτσα και συνεχίζει: «Όχι μόνο έστησαν μια σκευωρία για να σπιλώσουν πολιτικούς τους αντιπάλους, αλλά δεν έκαναν τίποτα για να αποκαλυφθούν αυτοί που πραγματικά έβλαψαν το Ελληνικό Δημόσιο. Το μόνο που τους ενδιέφερε είναι να στήσουν το “μαγαζί” τους ώστε να ελέγξουν τους “αρμούς” της εξουσίας. Όσο και να σιωπά ο κ. Τσίπρας, όσοι ευθύνονται για αυτή τη σκευωρία θα αποκαλυφθούν».

Παράλληλα, τονίζει η ανακοίνωση «η Δικαιοσύνη οφείλει απερίσπαστη να συνεχίσει τη δουλειά της ώστε αφενός να τιμωρηθούν όσοι ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο, και αφετέρου να αποκαταστήσει η Novartis τη ζημία που προκάλεσε στο Δημόσιο και τους πολίτες. Για τον σκοπό αυτό, η Κυβέρνηση αναλαμβάνει άμεσα την πρωτοβουλία να διερευνήσει κάθε πρόσφορο τρόπο ώστε να αποζημιωθεί το Ελληνικό Δημόσιο, ενεργοποιώντας τον κρατικό μηχανισμό και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους».

Γεωργιάδης: Γιατί μηδέν ευρώ στο ελληνικό κράτος;

Μιλώντας στην ΕΡΤ για την υπόθεση Novartis, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως «η απόφαση της αμερικανικής Δικαιοσύνης περί συμβιβασμού με τη Novartis δημοσιεύθηκε ολόκληρη και γράφει ρητώς ότι η εταιρεία πληρώνει πρόστιμο διότι με αθέμιτες πρακτικές προκάλεσε υπερβολική συνταγογράφηση φαρμάκων της από γιατρούς και άλλους λειτουργούς της υγείας. Το κείμενο δεν λέει τίποτα για Υπουργούς, δεν λέει τίποτα για κυβερνήσεις. Άρα τι ακριβώς να πει ο ΣΥΡΙΖΑ; Μας είχαν φάει τόσα χρόνια για την έρευνα του FBI που θα βγάλει τα φοβερά στοιχεία για τους Έλληνες πολιτικούς και η έρευνα του FBI έκλεισε με ρητή αναφορά σε μη πολιτικούς».

Λάβρος εμφανίστηκε ο Υπουργός και κατά της ελληνικής Δικαιοσύνης: «Η χθεσινή εξέλιξη στην Αμερική είναι ένας πραγματικός κόλαφος για την ελληνική δικαιοσύνη και για τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς που έχουν χειριστεί μέχρι σήμερα αυτή την υπόθεση. Σήμερα το ελληνικό δημόσιο παρακολουθεί τη Novartis Hellas να πληρώνει συνολικά 300 εκατομμύρια πρόστιμο στο Αμερικανικό κράτος, αλλά μηδέν ευρώ στο Ελληνικό κράτος» ανέφερε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επικρίνει …την κυβέρνηση για την αποζημίωση

Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση, όχι μόνο δεν παραδέχεται ότι έκλεισε για τα πολιτικά πρόσωπα η υπόθεση Novartis, αλλά φτάνει στο σημείο να επικρίνει την νυν κυβέρνηση επειδή δεν διεκδίκησε αποζημίωση από την εταιρεία Novartis.

Ν. Βούτσης: Στις ΗΠΑ η Novartis πληρώνει 345 εκατ. ευρώ, εδώ δεν ζητήσαμε ούτε ένα ευρώ

«Για τις διεφθαρμένες πρακτικές της στην Ελλάδα η Novartis ομολόγησε συμφωνώντας να πληρώσει 345 εκατ. ευρώ… στις ΗΠΑ, εδώ τρία χρόνια δίνεται μάχη να μην φτάσουμε στην κάθαρση, είναι οιωνεί προσπάθεια συγκάλυψης η προκαταρκτική περί «σκευωρίας» και η διπλή προσπάθεια αφαίρεσης του φακέλου από την εισαγγελέα Διαφθοράς, που μπλοκάρει και την διαδικασία να ζητήσει το Ελληνικό Δημόσιο αποζημιώσεις», τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μιλώντας Στο Κόκκινο.
Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Η ΝΔ αντί να πανηγυρίζει για τη Novartis ας φροντίσει να αποζημιωθεί η χώρα μας

Η Μ. Ξενογιαννακοπούλου χαρακτήρισε βιαστικούς τους πανηγυρισμούς της ΝΔ γύρω από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

«Ένας εξωδικαστικός συμβιβασμός είναι ένας συμβιβασμός προκειμένου να υποχρεωθεί η εταιρεία να πληρώσει αποζημίωση. Εκεί που επλήγη το δημόσιο συμφέρον. Δεν έρχεται να αναιρέσει τα στοιχεία που είχε δώσει το FBI ούτε οι διωκτικές αρχές ή τα στοιχεία της ελληνικής έρευνας. Αφορά τις αποζημιώσεις, δεν αφορά το ποινικό σκέλος ή τα ζητήματα ενδεχόμενης διαφθοράς ιδιωτών ή πολιτικών προσώπων» εξήγησε η Μ. Ξενογιαννακοπούλου.

Μάλιστα, κάλεσε την κυβέρνηση «αντί να πανηγυρίζει για έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό στις ΗΠΑ να κοιτάξει να δει πώς θα γίνει η αποζημίωση για το πλήγμα που υπέστη το ελληνικό δημόσιο συμφέρον».

1 σχόλιο: