Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

Απαιτείται αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 1,3 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 3ετίας

Την ενίσχυση του κρατικού προϋπολογισμού για φάρμακα κατά 51,2% ή κατά 1,3 δισ. ευρώ μέχρι το 2023 ώστε το σύστημα υγείας να είναι βιώσιμο αλλά και οι φαρμακευτικές εταιρείες που το υπηρετούν, τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Ολύμπιος Παπαδημητρίου στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (Σ.Α.Φ.Ε.Ε.), με θέμα «Οικονομικά της Υγείας μετά την πανδημία: μία πρώτη προσέγγιση».

Ο κ. Παπαδημητρίου παρουσίασε σημεία μελέτης που πραγματοποιεί η Deloitte για τον κλάδο και η οποία βασίζεται σε στοιχεία του ΙΟΒΕ και του ΟΟΣΑ και τα οποία καταδεικνύουν ότι πλέον το βάρος του clawback θα πρέπει να το αναλάβει η Πολιτείας.

Ειδικότερα με βάση τα στοιχεία αυτά, οι συνολικές δαπάνες για φάρμακα -ιδιωτικές και δημόσιες) δεν θα αυξηθούν, αλλά θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα ήτοι 5-5,1 δισ. ευρώ. Όμως το clawback από 1,2 δισ. ευρώ που εκτιμάται για φέτος θα μηδενιστεί. Την ίδια στιγμή το rebate θα παραμείνει στα περίπου 600 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ συνόψισε τους λόγους οι οποίοι επιβάλλουν τον επαναπροσδιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης: εδώ και τέσσερα χρόνια είναι σταθερή, από τις χαμηλότερες στην Ε.Ε, το δημογραφικό και επιδημιολογικό προφίλ της χώρας τεκμηριώνει απόλυτα την ανάγκη αυτή, όπως και το γεγονός ότι περιλαμβάνονται και κόστη τα οποία αντιστοιχούν σε άλλα κονδύλια πχ. εμβόλια, ανασφάλιστοι. Τέλος, ο επαναπροσδιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης είναι αναγκαίος «για να μπορέσουμε να φέρουμε καινούρια, καινοτόμα φάρμακα στη χώρα, τα οποία αυτή τη στιγμή συνωστίζονται στους διαδρόμους των επιτροπών ΗΤΑ και Διαπραγμάτευσης».

Η συνεισφορά της φαρμακοβιομηχανίας στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη ανέρχεται σε 37% για το 2019. Με βάση τα στοιχεία της τελευταίας 6ετίας και τις εκτιμήσεις για το μέλλον, σύντομα η φαρμακοβιομηχανία θα πληρώνει περισσότερα από το κράτος για τη φαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών, αν δεν κάνουμε κάτι, τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου. «Χωρίς την έξτρα χρηματοδότηση τώρα, δεν θα προλάβουμε εμείς να δούμε τα διαρθρωτικά μέτρα» κατέληξε, υπονοώντας ότι «λουκέτα» στις εταιρείες.

Τρύφων

Το ζήτημα της επάρκειας και της πρόσβασης των πολιτών στα αναγκαία φάρμακα όπως αναδείχτηκε κατά την περίοδο της πανδημίας του κορoνοϊού, επισήμανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων. Η πανδημία ανέδειξε έντονα τον προβληματισμό, ότι η Ε.Ε πρέπει να διαθέτει έναν ενισχυμένο ρόλο ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα ως προς την επάρκεια κρίσιμων προϊόντων, όπως το υγειονομικό υλικό και τα φάρμακα μέσα στην Ευρώπη, τόνισε ο κ. Τρύφων.

«Το να υπάρχει εξάρτηση από τρίτες χώρες είναι κάτι που εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, όχι μόνο σε περιόδους πανδημίας» πρόσθεσε. «Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει κάθε κράτος να δει πώς τοποθετείται στην κάλυψη, την επάρκεια και την πρόσβαση των πολιτών» στη φαρμακευτική περίθαλψη, λαμβάνοντας υπόψη τη θετική επίπτωση αναπτυξιακά που μπορεί να δημιουργηθεί.

Στην κατανομή των διαθέσιμων πόρων για την υγεία αναφέρθηκε, στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΠΕΦ. «Περιμένουμε να τηρείται η συνταγματικότητα και να γίνεται μια αντικειμενική κατανομή πόρων. Πρέπει να μπουν κριτήρια» τόνισε και υποστήριξε ότι «ο τρόπος που πληρώνει αυτή τη στιγμή η φαρμακοβιομηχανία, είναι κατάφωρα αντισυνταγματικός» με βάση την αναλογικότητα.

Αν δεν υπήρχε η αντισυνταγματική επιβάρυνση του clawback, οι επενδύσεις στον τομέα του φαρμάκου θα ξεπερνούσαν τα 200 εκατ. ευρώ, καθώς μόνο το δεύτερο εξάμηνο του 2019 υποβλήθηκαν 36 επενδυτικά προγράμματα αξίας 80 εκατομμυρίων, στο πλαίσιο του συμψηφισμού με το clawback. «Εκτός από τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, και οι πολυεθνικές εταιρείες έχουν δείξει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, ειδικά στον τομέα των κλινικών ερευνών» τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΦ.

Σύμφωνα με τον κ. Τρύφων «Αυτό το οποίο θα περιμέναμε από αυτή την κυβέρνηση γνωρίζοντας που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή ως επαγγελματίες στο χώρο και αναγνωρίζοντας το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον, είναι αφενός μεν να συντηρεί τη συνταγματικότητα, αφετέρου να μη λαμβάνει υπόψη το πολιτικό κόστος και τρίτον να γίνει μια σωστή κατανομή πόρων. Πρέπει να μπουν κάποια κριτήρια πώς κατανέμονται οι πόροι. Και αυτό συνδέεται με το clawback. Αυτή τη στιγμή ο τρόπος που γίνεται, η αναλογικότητα είναι κάτι το αντισυνταγματικό. Θεωρούμε ότι πληρώνουμε ποσά τα οποία δε μας αναλογούν και αυτό είναι αντισυνταγματικό και αυτό πρέπει η κυβέρνηση να το λύσει. Δεν μπορούμε να πληρώνουμε εμείς ούτε τα εμβόλια ούτε τους ανασφάλιστους και πρέπει να γίνουνε κάποια πράγματα σ’ αυτό το πεδίο».

Πηγή: Healthmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου