Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

Εγκαινιάστηκε η ΜΕΘ | Δ. Ακτύπης για παραιτήσεις γιατρών: «Θα βρεθεί λύση»ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ
•Εκδήλωση για τη θωράκιση του ΕΣΥ
•Στο νησί και ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Γ. Καρβέλης
•Αποδόθηκαν τιμητικές πλακέτες σε όσους βοήθησαν
•Δ. Ακτύπης για παραιτήσεις γιατρών: «Θα βρεθεί λύση»

Τα εγκαίνια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου πραγματοποιήθηκαν χθες το πρωί από τον Υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη και τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη, παρουσία της τοπικής πολιτικής, αυτοδιοικητικής και θρησκευτικής ηγεσίας του νησιού. Τα εγκαίνια τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ενώ αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση από τη διοίκηση του ιδρύματος, στη «Λέσχη Ο Ζάκυνθος», με κεντρικό ομιλητή τον κ. Κοντοζαμάνη, και θέμα την θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Μητροπολίτης Δωδώνης, ο Βουλευτής Ζακύνθου Δ. Ακτύπης, ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γ. Καρβέλης, ο Βουλευτής Λακωνίας Ν. Κρητικός, ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Γ. Στασινόπουλος και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Π. Καψαμπέλης. Την εκδήλωση συντόνισε ο Διοικητής του ΓΝΖ, Γ. Ραγκούσης. Στο περιθώριο της εκδήλωσης παραδόθηκαν τιμητικές πλακέτες σε όλους τους ομιλητές για την προσφορά τους στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Ο κ. Κοντοζαμάνης στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε: «Στόχος μας είναι να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το ΕΣΥ. Η περίοδος της πανδημίας, μας έδωσε τη γνώση για να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε πιο γρήγορα όσα περιλαμβάνονταν στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα. Έχουμε ήδη προχωρήσει σε 5.000 προσλήψεις, τα νοσοκομεία έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό (ΜΑΠ) και ενισχύθηκε οικονομικά το ΕΣΥ. Δεν σκεφτόμαστε πόσα χρήματα ξοδέψαμε. Τα εγκαίνια της ΜΕΘ συνέπεσαν χρονικά με την περίοδο που η Ζάκυνθος ετοιμάζεται να υποδεχτεί τουρίστες. Το νησί είναι ένας ασφαλής προορισμός. Έχουμε εκπονήσει συγκεκριμένο σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε τυχόν περιστατικά. Κάθε μέρα οργανωνόμαστε καλύτερα και είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα, με επάρκεια πόρων για να αντιμετωπίσουμε την καλοκαιρινή περίοδο. Όλοι κρίνονται από το αποτέλεσμα. Ο Βουλευτής έδειξε εντυπωσιακό ζήλο για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα, όπως και ο κ. Καψαμπέλης που έχει διατελέσει υποδιοικητής και στην 6η ΥΠΕ. Θέλω να τονίσω ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Να μην χαλαρώσουμε και να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των ειδικών. Τα αποτελέσματα οφείλονται σε όλους τους Έλληνες. Αναγνωρίζουμε τις ελλείψεις και τις στρεβλώσεις στο ΕΣΥ, αλλά δίνουμε μάχη. Τη μεγαλύτερη μάχη δίνουν οι εργαζόμενοι. Κοινός μας στόχος είναι να ανταποκρίνεται το ΕΣΥ στις ανάγκες των πολιτών. Θα τα καταφέρουμε»! Επίσης, ο Υφυπουργός έδωσε τα συγχαρητήριά του στο προσωπικό για όλες τις προσπάθειες που κατέβαλε το προηγούμενο διάστημα για να λειτουργήσει η Μονάδα.

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης αναφέρθηκε στην προσφορά της Εκκλησίας, τονίζοντας ότι πάντα συμβάλει αποτελεσματικά σε ότι εξυπηρετεί το κοινωνικό σύνολο. Όπως είπε, πριν κάποια χρόνια, κατάλαβε ότι έπρεπε να γίνει ένα νέο νοσοκομείο. Υπενθύμισε ότι το παλιό νοσοκομείο βρισκόταν πάνω σε σεισμικό ρήγμα και ήταν σε ένα σημείο που δεν ήταν εύκολα προσβάσιμο. Τότε, επισκέφθηκε τον υπ. Υγείας και του μετέφερε το αίτημα για τη δημιουργία του νέου νοσοκομείου και όταν ρωτήθηκε για το τι μπορεί να προσφέρει η τοπική Εκκλησία, απάντησε ότι μπορεί να διαθέσει ένα οικόπεδο 10 στρεμμάτων στις παρυφές της πόλης και στην είσοδο των χωριών. Τελικά η Εκκλησία παραχώρησε 25 στρέμματα για να γίνει το νοσοκομείο. Τέλος, ο Μητροπολίτης, τόνισε ότι κάποιοι απαξίωναν το νοσοκομείο για πολλά χρόνια και πρόσθεσε ότι απαξιώνεται και η προσφορά της Εκκλησίας.


Από την πλευρά του, ο Βουλευτής Ζακύνθου, Δ. Ακτύπης, μίλησε για τις προσπάθειες που κατέβαλε η κυβέρνηση και τα μέτρα που λαμβάνει κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, τονίζοντας ότι θα συνεχίσει να μάχεται. Αρχικά, ευχαρίστησε για την προσφορά τους, τον Μητροπολίτης Δωδώνης, τον Υφυπουργό και τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, επισημαίνοντας ότι η λειτουργία της ΜΕΘ τους απασχόλησε έντονα από την αρχή ανάληψης των καθηκόντων τους. Επίσης, ο κ. Ακτύπης αναφέρθηκε στις προσπάθειες του διοικητή του ΓΝΖ και των εργαζομένων, προκειμένου να ανοίξει πιο γρήγορα η ΜΕΘ, ενώ μίλησε και για τη συμβολή του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Ζακύνθου Π. Καψαμπέλη. «Καταφέραμε μέσα σε 10 μήνες, να εγκριθούν οι προσλήψεις 91 ατόμων, να προχωρήσει η ενεργειακή αναβάθμιση, να λειτουργήσει ο μαστογράφος, να γίνει σέρβις σε όλο το νοσοκομείο, ενώ σύντομα το νοσοκομείο θα διαθέτει και μηχάνημα μοριακής ανάλυσης εξετάσεων (PCR). Η Ζάκυνθος γίνεται ένας ασφαλής προορισμός και το νησί είναι υγειονομικά θωρακισμένο για τους μόνιμους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ακτύπης.

Ο Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Γιάννης Καρβέλης δήλωσε μετά το πέρας των εκδηλώσεων: «Πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός για την κοινωνία της Ζακύνθου. Τα εγκαίνια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, των οποίων η λειτουργία αποτελούσε μια εκκρεμότητα από το 2012, είναι πλέον γεγονός. Είναι ένα σημαντικό γεγονός που θα βοηθήσει τους συμπολίτες μας αλλά και τους επισκέπτες του νησιού για την αντιμετώπιση οποιοδήποτε σοβαρού περιστατικού. Η λειτουργία και τα εγκαίνια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου αποτελούν μέρος των ενεργειών μας, οι οποίες αφενός σηματοδοτούν τις ποιοτικές παροχές υγείας και αφετέρου τονίζουν τη σημασία προστασίας και ασφάλειας που θέλουμε υφίστανται στα νησιά μας».

Έμφαση στην υγειονομική θωράκιση του νησιού έδωσε ο Διοικητής του ΓΝΖ, Γ. Ραγκούσης αναφερόμενος σε όλα όσα έχουν γίνει από το ξεκίνημα της πανδημίας έως σήμερα. «Νιώθουμε χαρά και τιμή που καταφέραμε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να ανοίξουμε τη ΜΕΘ. Πλέον είμαστε απόλυτα οχυρωμένοι και έχουμε ένα άρτια εξοπλισμένο νοσοκομείο για να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της εποχής. Ένα βασικό μέτρο που λήφθηκε άμεσα ήταν το άνοιγμα της ΜΕΘ, όμως ταυτόχρονα άνοιξε και η κορονο-κλινική. Δεν σταματάμε εδώ. Βάζουμε νέους στόχους καθημερινά, προκειμένου να παρέχουμε στους πολίτες του νησιού, ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Σύντομα θα έχουμε και το αυτόματο μηχάνημα μοριακής ανάλυσης, το οποίο θα μας δίνει τα αποτελέσματα από τα δείγματα, μέσα σε 40 λεπτά για το αν κάποιος είναι θετικός στον κορωνοϊό.

Η μονάδα
Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου έχει τεθεί σε λειτουργία από τις 23 Μαρτίου, όπως επίσης από εκείνο το διάστημα βρίσκεται σε λειτουργία και ο θάλαμος αρνητικής πίεσης για την αντιμετώπιση κρουσμάτων κορωνοϊού. Λόγω των μέτρων για την προστασία από τον COVID-19, δεν είχε καταστεί δυνατή η πραγματοποίηση των εγκαινίων της νεοσύστατης ΜΕΘ. Ως εκ τούτου, επιλέχθηκε η χθεσινή ημέρα για τις εκδηλώσεις, η οποία χαρακτηρίζεται καθοριστικής σημασίας για τον ελληνικό τουρισμό και για το νησί μας, όπου οι τοπικοί επιχειρηματίες περιμένουν την άφιξη των πρώτων επισκεπτών. Ενόψει της κρίσιμης τουριστικής περιόδου που αναμένεται να σταθεί στυλοβάτης της ελληνικής οικονομίας στην μετά κορωνοϊού εποχή, η λειτουργία ΜΕΘ προσφέρει αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους και τους επισκέπτες. Οι προσπάθειες για τη σύσταση και λειτουργία της Μονάδας ξεκίνησαν το 2012 και οκτώ χρόνια μετά ολοκληρώθηκαν. Η ΜΕΘ διαθέτει τρία κρεβάτια, ενώ στο μέλλον θα υπάρχει η δυνατότητα εξυπηρέτησης περισσότερων ασθενών.


Ο Αντιπεριφερειάρχης, Γ. Στασινόπουλος, μετέφερε έναν σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους της Περιφερειάρχη Ι.Ν. Ρόδης Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, η οποία δεν μπόρεσε να έρθει στο νησί για τα εγκαίνια, λόγω της ιδρυτικής Γενικής Συνέλευσης νέου Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Η κα Κράτσα εξέφρασε τα συγχαρητήριά της σε όλους τους συντελεστές της δημιουργίας και λειτουργίας αυτού του πολυπόθητου έργου, πολύτιμου για την υγεία των συμπολιτών μας. Επίσης, η Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τους ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό που θα δώσουν όλες τις δυνάμεις τους για την επαρκή λειτουργία της ΜΕΘ και τόνισε ότι η Περιφέρεια θα συνεχίσει να υποστηρίζει το Νοσοκομείο ως προς τον ιατρικό εξοπλισμό και τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.

Τέλος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ζακύνθου και πρώην Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής, Π. Καψαμπέλης, ο οποίος μάλιστα είχε διατελέσει και υποδιοικητής στην 6η ΥΠΕ, τόνισε ότι στο άνοιγμα και τη λειτουργία της ΜΕΘ συνέβαλαν πολλοί και πρόσθεσε ότι κανείς δεν παραγνώρισε το έργο της εκκλησίας ή οποιουδήποτε άλλου. «Ο καθένας έβαλε το λιθαράκι του, μικρό ή μεγάλο. Την τιμητική πλακέτα που μου αποδίδετε σήμερα, θέλω να τη μοιραστώ με το προσωπικό του νοσοκομείου. Αρχικά η δημοπράτηση του έργου δεν προέβλεπε να γίνει ΜΕΘ, τελικά φτιάχτηκε και δεν λειτουργούσε για διάφορους λόγους για πολλά χρόνια. Λέγαμε ότι χρειάζονται κάποιες προϋποθέσεις για να λειτουργήσει, δηλαδή η αύξηση του προϋπολογισμού του νοσοκομείου και προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Τελικά αυτές οι προϋποθέσεις καλύφθηκαν. Θεωρώ, όμως, ότι υπάρχει δρόμος ακόμα για να λειτουργήσει η ΜΕΘ τέλεια και πιστεύω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε αυτό, μέσω των συνεχών οχλήσεων του κ. Ακτύπη στο υπουργείο», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Καψαμπέλης.

Δ. Ακτύπης για παραιτήσεις γιατρών: «Θα βρεθεί λύση»

Ο Βουλευτής σε δηλώσεις του στην «ΗΜΕΡΑ», σχετικά με τις παραιτήσεις γιατρών από το ΓΝΖ, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα βρεθούν λύσεις για την επαρκή στελέχωση του ιδρύματος. «Αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με δύο γιατρούς της Παθολογικής Κλινικής. Θεωρώ ότι η μία παραίτηση δεν θα συνεχιστεί. Πιστεύω ότι θα βρούμε λύση. Θα ενισχύσουμε την Παθολογική, αλλά και κάθε Κλινική. Με τους γιατρούς είναι περίεργα τα πράγματα. Ο καθένας καθορίζει μόνος του τις εργασιακές του σχέσεις. Δεν μπορούμε να πιέσουμε ή να επέμβουμε. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι είτε εκ των ενόντων είτε από έξω να καλύψουμε τα κενά. Έχουμε κάποιες σκέψεις για το πώς θα λύσουμε το πρόβλημα στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (λόγω της συνταξιοδότησης της διευθύντριας) και επίσης έχουμε και έναν γιατρό, ο οποίος καλύπτει προσωρινά το κενό στη Χειρουργική Κλινική. Θεωρώ ότι θα μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό. Αυτοί που καθημερινά θέλουν να δυσφημίζουν το νησί και τη δημόσια υγεία, παίρνουν την απάντησή τους από τους ίδιους τους κατοίκους του νησιού», τόνισε ο κ. Ακτύπης.

1 σχόλιο:

  1. Οι λυσεις ειναι απλουστατες .Να γινουν αμεσες προσληψεις γιατρων και το κρατος να σεβαστει τη σχετικη ευρωπαικη νομοθεσια για ωρες εφημεριων και εργασιας ,χωρις παρανομες λυσεις .

    ΑπάντησηΔιαγραφή