Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι εξετάστηκαν στην Ξάνθη στα «drive through testing» του ΕΟΔΥ

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι εξετάστηκαν με απλές διαδικασίες μέσα στο αυτοκίνητό τους, μέσω του "drive through testing", που ξεκίνησε να εφαρμοζει πιλοτικά ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στην Ξάνθη.

Την πόλη της Ξάνθης -στην οποία κατά το τελευταίο διάστημα υπάρχει μεγάλη επιδημιολογική έξαρση του κορωνοϊού- επέλεξε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να εφαρμόσει πιλοτικά το πρώτο «drive through testing». 'Ηδη κατά την πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου προγράμματος, πραγματοποιήθηκαν περισσότερα από 100 τέστ.

Το «drive through testing», που αρχικά θα λειτουργεί για κάποιες ώρες ημερησίως στο 3ο χλμ. Ξάνθης – Καβάλας, αναμένεται να επεκταθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα, επιτρέποντας στους πολίτες να δίνουν δείγμα άμεσα, χωρίς να χρειαστεί να εξέλθουν από το όχημά τους. Πρόκειται για τη διαδικασία λήψης δειγμάτων ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος από πολίτες, με δειγματοληψία που πραγματοποιείται στο δρόμο, από ειδικά κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

Όπως τονίζουν οι αρμόδιοι φορείς του ΕΟΔΥ, με τη μέθοδο αυτή, δεν θα υπάρχει καθυστέρηση και αναμονή για τους πολίτες που θα εξυπηρετούνται μέσα στα αυτοκίνητά τους , σε χρόνο που δεν θα υπερβαίνει τα δύο λεπτά.

Αρκουμανέας: "Καλούμε όλους τους πολίτες νε έρθουν να εξεταστούν"

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, βρέθηκε στην Ξάνθη για να δει και να συντονίσει από κοντά όλο το πρόγραμμα των δειγματοληπτικών τεστ που βρίσκονται σε εξέλιξη από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, ενώ συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αντιπεριφέρεια της Ξάνθης.

Τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ θα διενεργούν τεστ καθ΄όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, ενώ και μετά το πέρας του προγράμματος κάτποια ειδικά κλιμάκια θα παραμείνουν μόνιμα στην Ξάνθη.

«Καλούμε όλους τους πολίτες να έρθουν να εξεταστούν στο πρώτο drive through testing της χώρας. Είμαστε δίπλα τους, είμαστε εδώ, προκειμένου να βοηθήσουμε την περιοχή να επανέλθει σε μια κανονικότητα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Αρκουμανέας.

Drive through testing: Μεγαλύτερη ταχύτητα και ασφάλεια

Η λειτουργία drive-through εργαστηριακού ελέγχου για τον κορονοϊό εφαρμόστηκε στο εξωτερικό από χώρες της Ευρώπης αλλά και στις ΗΠΑ, για την αποσυμφόρηση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων και την αποφυγή επιμόλυνσης τόσο των νοσηλευτικών εγκαταστάσεων όσο και ασθενών με άλλες ασθένειες-εκτός λοίμωξης COVID-19.

Λειτουργία drive-intesting προβλέπεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων- ECDC (25/3/2020) ως εναλλακτικός τρόπος μαζικού ελέγχου, όπως και η κατ’ οίκον λήψη δείγματος από τον ίδιο τον ασθενή (home-basedself-sampling) και εφαρμόζεται σε ευρωπαϊκές χώρες και στη Νότιο Κορέα.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας υλοποιεί αντίστοιχο ευρωπαϊκό πρόγραμμα (μέσω ΕΣΠΑ) με την συνδρομή της Ευρωπαικής Ένωσης, με Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) κατάλληλα στελεχωμένες και ήδη περισσότερα από 250 οχήματα με εκπαιδευμένα στελέχη, δραστηριοποιούνται σε όλη την Επικράτεια με σκοπό τη λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού σε ύποπτα ή πιθανά κρούσματα κορωνοϊού COVID-19, χωρίς να απαιτείται η μετάβαση του ασθενούς στο νοσοκομείο. Οι κινητές αυτές μονάδες συνδράμουν σημαντικά στον εργαστηριακό έλεγχο και την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου COVD-19.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου