Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

Νέος ιός γρίπης “με προοπτικές πανδημίας” στην Κίνα – Τι βρήκαν οι ερευνητές

Μιχάλης Θερμόπουλος - ΙΑΤROPEDIA

Ένα νέο στέλεχος της γρίπης που έχει τη δυνατότητα να γίνει πανδημία έχει εντοπιστεί στην Κίνα από επιστήμονες.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο νέος ιός αναδύθηκε πρόσφατα και μεταφέρεται από χοίρους, αλλά μπορεί να μολύνει τους ανθρώπους, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Μάλιστα, ανησυχούν ότι θα μπορούσε να μεταλλαχθεί περαιτέρω, ώστε να εξαπλωθεί εύκολα από άτομο σε άτομο και να προκαλέσει νέα πανδημία!

Αν και δεν είναι άμεσο πρόβλημα, λένε ότι έχει "όλα τα χαρακτηριστικά" για να γίνει μεγάλο θέμα, ότι είναι ένας ιδιαίτερα προσαρμοσμένος ιός για να μολύνει ανθρώπους και χρειάζεται στενή παρακολούθηση. Και φυσικά, εφόσον ο ιός είναι νέος, οι άνθρωποι πιθανότατα έχουν μικρή ή καθόλου ανοσία σε αυτόν.

Οι επιστήμονες δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences. Αναφέρουν ότι πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα για τον έλεγχο του ιού στους χοίρους και η στενή παρακολούθηση των εργαζομένων στη βιομηχανία χοίρων.

Απειλή για νέα πανδημία

Ένα επικίνδυνο νέο στέλεχος της γρίπης είναι από τις κορυφαίες απειλές για ασθένειες που παρακολουθούν οι ειδικοί, ακόμη και σήμερα που όλος ο κόσμος προσπαθεί να τερματίσει την τρέχουσα πανδημία κορονοϊού.

Η τελευταία πανδημική γρίπη που αντιμετώπισε ο κόσμος (έξαρση της γρίπης των χοίρων το 2009 που ξεκίνησε στο Μεξικό) ήταν λιγότερο θανατηφόρα από ό,τι αρχικά πίστευαν οι ειδικοί. Αυτό τότε συνέβη επειδή πολλοί ηλικιωμένοι είχαν κάποια ανοσία σε αυτό το στέλεχος γρίπης, πιθανώς λόγω της ομοιότητάς του με άλλους ιούς της γρίπης που είχαν κυκλοφορήσει χρόνια πριν.

Εκείνος ο ιός ονομάζεται A/H1N1pdm09 και πλέον καλύπτεται τώρα από το ετήσιο εμβόλιο γρίπης για να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι προστατεύονται.

Το νέο στέλεχος της γρίπης που εντοπίστηκε στην Κίνα είναι παρόμοιο με εκείνο της γρίπης των χοίρων του 2009, αλλά με κάποιες μεταλλάξεις.

Μέχρι στιγμής, δεν αποτελεί άμεση απειλή για τον άνθρωπο, αλλά ο καθηγητής Kin-Chow Chang και οι συνάδελφοί του έκαναν την μελέτη, υποστηρίζουν ότι πρέπει να το παρακολουθούμε στενά.

Ο νέος ιός γρίπης, τον οποίο οι ερευνητές αποκαλούν G4 EA H1N1, μπορεί να αναπτυχθεί και να πολλαπλασιαστεί στα κύτταρα που επικαλύπτουν το εσωτερικό των αεραγωγών στον άνθρωπο.

Βρήκαν στοιχεία για πρόσφατη μόλυνση που ξεκίνησε σε άτομα που εργάζονταν σε σφαγεία και στη βιομηχανία χοίρων στην Κίνα.

Τα τρέχοντα εμβόλια γρίπης δεν φαίνεται να προστατεύουν από τον νέο ιό, αν και θα μπορούσαν να προσαρμοστούν για να το κάνουν αν χρειαστεί.

Ο καθηγητής Kin-Chow Chang, ο οποίος εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε στο BBC: "Αυτήν τη στιγμή είμαστε επικεντρωμένοι στον κορονοϊό και δικαίως. Αλλά δεν πρέπει να ξεχάσουμε τους δυνητικά επικίνδυνους νέους ιούς".

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου