Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

Οι 11 κόκκινες πτήσεις που έφθασαν χθες στην Ελλάδα -Πόσοι ελέγχθηκανΣε διαρκή επιφυλακή για τις «κόκκινες» πτήσεις, από χώρες όπου δεν έχει κοπάσει η πανδημία του κορωνοϊού, βρίσκονται οι ελληνικές Αρχές.

Healthpharma.gr

Κατά τη χθεσινή «πρεμιέρα» του τουρισμού και των πτήσεων, στα αεροδρόμια «Ελευθέριος Βενιζέλος» και «Μακεδονία» προσγειώθηκαν 39 αεροσκάφη, μεταφέροντας συνολικά 3.240 ταξιδιώτες. Οι 11 από αυτές τις πτήσεις είχαν χαρακτηριστεί ως «υψηλού κινδύνου» και γι’ αυτόν τον λόγο έγιναν μοριακά τεστ σε 1.560 επιβάτες.

Η λίστα των «κόκκινων» πτήσεων

Από τον απολογισμό της χθεσινής ημέρας προκύπτει ότι στο «Ελ. Βενιζέλος» έφτασαν 25 τακτικές πτήσεις και 12 ιδιωτικές πτήσεις (λιαρ τζετ), ενώ την ίδια ώρα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» εξυπηρετήθηκαν δυο πτήσεις από Μόναχο και Λάρνακα.

Τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας από το βράδυ της Κυριακής είχαν λάβει την λίστα των χθεσινών πτήσεων, τις χώρες αναχώρησης, τον αριθμό και τις εθνικότητες των επιβατών. Από τις 25 αυτές πτήσεις, επιλέχθηκαν οι 11 για την πραγματοποίηση μοριακών τεστ στους επιβάτες τους. Ήταν τρεις πτήσεις από το Άμστερνταμ, και 8 ακόμη από Παρίσι, Ντόχα, Ρώμη, Βρυξέλλες, Βελιγράδι, Σόφια, Μιλάνο και Τίρανα. Ο συνολικός αριθμός των επιβατών που υποβλήθηκαν σε μοριακά τεστ ανήλθε σε 1.560 άτομα, ενώ 1.680 πέρασαν δίχως να ελεγχθούν.

Στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας έφτασε και μια πτήση από τη Λάρνακα της Κύπρου, ενώ ακολούθησαν δυο ακόμη πτήσεις από Αμστερνταμ και Παρίσι, οι επιβάτες των οποίων υποβλήθηκαν σε τεστ.

Ποιες εταιρείες «έδεσαν» στο «Ελ. Βενιζέλος»

Στις 12:30 έφθασε πτήση από Βουκουρέστι, και ακολούθησαν τρεις, από Ντόχα-Κατάρ, Άμστερνταμ πάλι και Ρώμη, που έγιναν επίσης μοριακά τεστ. Λίγο αργότερα αφίχθηκαν έξι πτήσεις, οι δύο από Μόναχο, και μία από Βιέννη, Ζυρίχη, Φρανκφούρτη και Λάρνακα. Έλεγχος επιβατών έγινε σε έξι ακόμη πτήσεις από Βρυξέλλες, Βελιγράδι, Άμστερνταμ, Σόφια, Τίρανα και Μιλάνο. Σε άλλες έξι πτήσεις από Βουδαπέστη, Ντίσελντορφ, Ζυρίχη, Φρανκφούρτη, Βουκουρέστι και Βιέννη, οι επιβάτες δεν υποβλήθηκαν σε μοριακά τεστ.

Οι εταιρείες που προσγειώθηκαν χθες στο Ελ. Βενιζέλος, ήταν η Αegean-Olympic, Transavia, AIR FRANCE, KLM, Austrian Airlines, Lufthansa, WIZZAIR, Air Serbia, SWISS, TAROM Romania, BULGARIA AIR.

Στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έφθασαν και 12 ιδιωτικές πτήσεις από Τελ Αβίβ, Μασσαλία, Σπλιτ Κροατίας, Ζυρίχη, Γενεύη, Λονδίνο, Λιουμπλιάνα Σλοβενίας, Σαλ στο Πράσινο Ακρωτήρι, Φάρμπορο Αγγλίας και Μάλαμπο από την Ισημερινή Γουινέα.

Σημειώνεται ότι την Κυριακή, πριν την «απελευθέρωση» έφθασαν 12 πτήσεις με 1.440 επιβάτες. Υποβλήθηκαν καθολικά σε τεστ. Από αυτά, δύο βγήκαν θετικά σε πτήσεις από Φρανκφούρτη και Παρίσι. Ενώ ένα ακόμη θετικό δείγμα είχε εντοπιστεί το Σάββατο από Βουκουρέστι.

Τεστ και… καραντίνα σε ταξιδιώτες

Σε τουρίστες που καταφθάνουν από αεροδρόμια εκτός λίστας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA), πραγματοποιούνται δειγματοληπτικά τεστ, ενώ γίνεται σύσταση για 24ωρο αυτοπεριορισμό στο ξενοδοχείο διαμονής του μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος του τεστ.

Σύμφωνα με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, σε περίπτωση που βγει θετικό μένει 14 μέρες σε δωμάτιο καραντίνας του ξενοδοχείου που διαμένει. Αν δεν υπάρχει μεταφέρεται σε ξενοδοχείο καραντίνας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Για τα αεροδρόμια από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία και αεροδρόμια εντός λίστας EASA γίνεται τεστ σε όλους τους επιβάτες, μία μέρα αυτοπεριορισμός σε ξενοδοχείο επιλογής του ταξιδιώτη (Αθήνα ή Θεσσαλονίκη) μέχρι την έκδοση αποτελέσματος του τεστ και 14 μέρες καραντίνας σε περίπτωση θετικού τεστ σε ξενοδοχείο καραντίνας.

Υπενθυμίζεται ότι το αεροσκάφος της Aegean Airlines που έφθασε χθες από Μόναχο -το πρώτο μετά την «καραντίνα»- έτυχε θερμής υποδοχής με αψίδες νερού που σχημάτισαν δυο πυροσβεστικά οχήματα. Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» ήταν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων. Το αεροσκάφος μετέφερε 160 επιβάτες, κυρίως Ελληνες ομογενείς αλλά και κάποιους Γερμανούς.

Οπως ανέφεραν οι επιβάτες, κατά την πτήση τηρήθηκαν όλα τα μέτρα. Ενώ υποβλήθηκαν και σε μοριακό τεστ από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ που έχουν «στρατοπεδεύσει» στο αεροδρόμιο. Ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι μέχρι την 1η Ιουλίου θα γίνονται έλεγχοι σε όλους τους επιβάτες που διέρχονται από το αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου