Τρίτη 9 Ιουνίου 2020

Μόσιαλος : Κρούει κώδωνα κινδύνου μετά τα 97 νέα κρούσματα κοροναϊού

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για τον κοροναϊό σχετικά με τα 97 νέα κρούσματα που εμφανίστηκαν στην χώρα μας


Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για τον κοροναϊό σχετικά με τα 97 νέα κρούσματα που εμφανίστηκαν στην χώρα μας.

Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο κάποιοι συμπολίτες μας πήραν αψήφιστα τον κοροναϊό, κάτι που αποδεικνύεται και από τις εικόνες στα κλαμπ -κυρίως τις Μυκόνου- όπου δεν τηρείται κανέναν απολύτως μέτρο προστασίας.


«Δεν θα πρέπει να υπάρχει πανικός για τα 97 νέα κρούσματα, αλλά εγρήγορση. Αυτό που συνέβη στη χώρα μας όπως και σε άλλες είναι το παράδοξο της πρόληψης. Πολλοί θεώρησαν ότι επειδή είχαμε πολύ χαμηλά κρούσματα κοροναϊού και ελάχιστοι είναι διασωληνωμένοι, πήραμε αψήφιστα το επόμενο διάστημα. Θεωρήσαμε ότι μάλλον δεν υπάρχει πρόβλημα. Ένα ποσοστό πολιτών δεν τηρεί τους κανόνες που πρέπει, πχ μάσκες σε μέσα μεταφοράς και κλειστούς χώρους. Τα μέτρα φυσικής απόστασης θα πρέπει να τηρηθούν ευλαβικά και γενικά όλα τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί» είπε αρχικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.


«Σε πολλές χώρες έχουν αυξηθεί τα κρούσματα»

Επιπλέον, ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πολλές χώρες έχουν αυξηθεί τα κρούσματα.

«Στη Βόρεια Μακεδονία είχαμε 524 κρούσματα σε τέσσερις μέρες και αποφασίστηκε lockdown για 80 ώρες σε τέσσερις πόλεις, ανάμεσα και η πρωτεύουσα τα Σκόπια. Εμείς σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να οδηγηθούμε σε δεύτερο lockdown. Πρέπει αποφύγουμε και τα τοπικά lockdown αν είναι δυνατόν. Αν η Ελλάδα μείνει σε αυτό το επίπεδο δεν έχει θέμα ανησυχίας».

Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα

Παράλληλα εξήγησε ότι στη χώρα μας αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες από μια νέα έξαρση του φονικού ιού.

«Αν υπάρχει μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στις ευπαθείς ομάδες και στους ηλικιωμένους, εκεί δηλαδή που ο κοροναϊός προκαλεί επιπτώσεις θα έχουμε πρόβλημα. Η στρατηγική αντιμετώπισης του κοροναϊού και η στρατηγική της αποκλιμάκωσης θα πρέπει να εστιαστεί στους ηλικιωμένους και στις ευπαθείς ομάδες. Μεγάλη ανησυχία θα υπήρχε αν ο αριθμός των διασωληνωμένων είχε ανέβει πολύ. Αν υπάρχει έξαρση σε μια περιοχή, πρέπει να την αντιμετωπίζουμε τοπικά. Χρειάζεται να έχουμε έξυπνες αντιμετωπίσεις στην πανδημία. Δεν θα κλείσει η Ξάνθη επειδή υπάρχουν 30 κρούσματα» υπογράμμισε.

«Να είμαστε προσεκτικοί με τους τουρίστες»

Αναφορικά με το άνοιγμα των συνόρων, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Δευτέρα, 15 Ιουνίου, ο κ. Μόσιαλος επισήμανε πως: «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τους τουρίστες και στους τόπους που θα πάνε να υπάρχει η δυνατότητα για τεστ, ώστε να γίνεται και η σχετική ιχνηλάτηση και στα ξενοδοχεία. Ελαχιστοποιούμε το ρίσκο αν δεχόμαστε τουρίστες από χώρες που έχουν λίγα κρούσματα. Σε αυτή την περίπτωση το ρίσκο είναι ελεγχόμενο με την προϋπόθεση ότι επιτηρούμε την κατάσταση συστηματικά».

Σχολίασε τέλος και το φαινόμενο του συνωστισμού στα πάρτι που παρουσιάστηκε το τριήμερο στη Μύκονο. «Αν δεν το ελέγξουμε και έχει πολλά κρούσματα σε ένα νησί δεν θα πηγαίνουν μετά εκεί οι τουρίστες. Δεν πρέπει να γίνει ο συνωστισμός στα μπαρ στις παραλίες και το είχα επισημάνει από το χειμώνα με τα καρναβάλια. Ενα μαζικό πάρτι στην παραλία μπορεί να είναι πηγή μετάδοσης. Να έχουμε ελληνικό καλοκαίρι αλλά ας είναι διαφορετικό για μία χρονιά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου