Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020

Άννα Μαστοράκου: Διαχρονική, λειτουργική, επιστημονική και οικονομική απαξίωση του ιατρικού έργου από τον ΕΟΠΥΥ

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ


Η συνεχιζόμενη ασάφεια στα θέματα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αλλά και οι καθυστερήσεις στους σχεδιασμούς και οι δυσκολίες που προκλήθηκαν από την πανδημία και το lockdown, δημιουργούν την άμεση ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων σε ιδιώτες γιατρούς και δη σε συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ. Σκοπός η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασφαλισμένων σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας.

Το iEidiseis μίλησε για το περίπλοκο αυτό θέμα με την κ. Άννα Μαστοράκου που είναι πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ και αντιπρόεδρος στον ΠΙΣ.

«Τα προβλήματα των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ αποτυπώνουν εν μέρει και ένα σημαντικό μέρος των προβλημάτων όλων των πιστοποιημένων ιατρών, είτε ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα, είτε στο δημόσιο. Και αυτό επειδή ο Οργανισμός ασκεί ρυθμιστικό ρόλο στο σύνολο των ασφαλισμένων του μέσω της θέσπισης κανόνων συνταγογραφικής συμπεριφοράς του ιατρού, είτε μέσω του Κανονισμού Παροχών Υπηρεσιών υγείας (ΕΚΠΥ) ή υγειονομικού υλικού προς τους ασφαλισμένους του. Το μόνιμο «αγκάθι» στις σχέσεις ιατρών και Οργανισμού είναι η διαχρονική λειτουργική, επιστημονική και οικονομική απαξίωση του ιατρικού έργου, που βασίζεται σε μία πολιτική οριζόντιων περικοπών με γραφειοκρατικούς και λογιστικούς κανόνες, που απέχουν μακριά από την ορθή λειτουργία της ιατρικής πράξης και την ιεράρχηση των αναγκών των ασθενών, ιδίως σε ακριτικές και νησιώτικες περιοχές, όπου υπάρχουν σημαντικές ιδιαιτερότητες».

Τάδε έφη η κ. Μαστοράκου που εκ των θέσεων που κατέχει επί σειρά ετών, έχει όχι μόνο την θεσμική άποψη αλλά και προσωπική καθώς είναι εργαστηριακή γιατρός...

Η ιστορική πορεία του ΕΟΠΥΥ από την ίδρυσή του (το 2012) έχει δημιουργήσει σημαντικές «πληγές» στο ιατρικό σώμα, οι οποίες δεν έχουν επουλωθεί.

Όπως μας λέει η γιατρός οι βασικές είναι:

-Η θέσπιση των κλειστών προϋπολογισμών και της αναδρομικής εφαρμογής του clawback το 2013, δημιούργησε έναν άδικο μηχανισμό μεταφόρτωσης της κοινωνικής πολιτικής του κράτους στις τσέπες των ιατρών με περικοπές αποζημίωσης τους από τον ΕΟΠΥΥ που αγγίζουν το 55%, γεγονός πρωτόγνωρο σε παγκόσμιο επίπεδο, ειδικά στο ευαίσθητο πεδίο της διάγνωσης, σημαντικότατο πυλώνα της ΠΦΥ. Τα "ραβασάκια" του ΕΟΠΥΥ έχουν προκαλέσει έμφραγμα και χρεοκοπία σε πολλές δομές του διαγνωστικού κλάδου.

-Η εφαρμογή της εκκαθάρισης της αποζημίωσης, βάσει του στατιστικού δείγματος του 5% δημιούργησε πλήθος άδικων περικοπών διοικητικού κυρίως χαρακτήρα (έλλειψη υπογραφής, σφραγίδας), το οποίο συστηματικά εκτόξευε την περικοπή σε δυσθεώρητα σημεία σε σχέση με την υποβολή αποζημίωσης του ιατρού. Επειδή οι ενστάσεις των ιατρών πολλές φορές δε δικαιώνονταν από την αρμόδια επιτροπή, η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ προσέφυγε στο ΣτΕ, με την πρόσφατη θετική εκδίκαση του Δ’ τμήματος, ως προδήλως αντισυνταγματική διαδικασία.

-Η μαζική καταγγελία των συμβάσεων των παθολόγων, γενικών ιατρών και παιδιάτρων το 2018, στο βωμό του εκβιασμού της πολιτείας για την ένταξη των ιατρών αυτών σε καθεστώς οικογενειακού ιατρού, αποτέλεσε μία βίαιη και αντισυνταγματική διαδικασία, κατά της οποίας υπάρχει προσφυγή της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ στο ΣτΕ, η οποία θα εκδικαστεί σύντομα. Χιλιάδες ασφαλισμένοι έχασαν τους θεράποντες ιατρούς τους με απώλεια περίπου 5 εκατ δωρεάν επισκέψεων από το δημόσιο σύστημα υγείας.

-Η συνταγογραφική συμπεριφορά του ιατρού ελέγχεται με μία αμφισβητούμενη παραμετροποίηση, πέραν από τα όρια της οποίας ο Οργανισμός έχει το δικαίωμα δια νόμου να υποβάλει πρόστιμα αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ στο θεράπων ιατρό. Το παράδοξο είναι ότι η ανάλυση που εστάλη στους ιατρούς για το Φεβρουάριο του 2020, συμπεριλαμβάνει τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ), τα οποία ελέγχονται από το ανώτατο υγειονομικό συμβούλιο και εγκρίνονται από το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, αλλά «χρεώνονται» στους ιατρούς ως υπέρβαση συνταγογράφησης. Τα ΦΥΚ δεν προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία, αλλά παρόλα αυτά, ο Οργανισμός τα ενέταξε στους δείκτες συνταγογράφησης, με καταγεγραμμένες σημαντικές αποκλίσεις σε πολλές ειδικότητες που χορηγούν ΦΥΚ στους ασθενείς τους.

Επίσης η επιλογή κατά την εκτέλεση του φαρμάκου στα φαρμακεία (πρωτότυπο ή γενόσημο) από τον ασθενή, χρεώνεται στον ιατρό ως «παράβαση».

Όπως σημειώνει η πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ και αντιπρόεδρος του ΠΙΣ, «ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ δεν έχει απαντήσει ακόμη σε επείγουσα επιστολή του ΠΙΣ για αυτά τα ζητήματα και σε ένδειξη διαμαρτυρίας, απέχω από το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, ως εκπρόσωπος των ιατρών, μέχρις ότου δοθούν σαφείς απαντήσεις για το ζήτημα που έχει ανακύψει. Πρόκειται για ακατανόητη και παράλογη μεθόδευση στοχοποίησης του ιατρικού κόσμου. Υποθέσεις συνταγογράφησης ιατρών που εκκρεμούσαν χρόνια και για τις οποίες υπήρχαν σοβαρή αμφισβήτηση της μεθοδολογίας τους από τους Ιατρικούς Συλλόγους, αιφνιδίως στάλθηκαν στους ιατρούς με τον καταλογισμό των αντίστοιχων προστίμων, τις τελευταίες ημέρες.

Για αυτές τις υποθέσεις είχε ζητηθεί σύσταση επιτροπής επανεξέτασής τους από εκπροσώπους των Ιατρικών Συλλόγων και των επιστημονικών εταιρειών, καθώς είχαν διατυπωθεί σοβαρές ενστάσεις για κάποιες «διαπιστώσεις» των ελέγχων που καταδίκαζαν την πάγια ορθή ιατρική πρακτική, τις κατευθυντήριες οδηγίες και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, καταλογίζοντας αναιτιολόγητα, δυσθεώρητα πρόστιμα».

-Η μη υλοποίηση της προκήρυξης των 800 συμβάσεων ειδικών ιατρών του ΕΟΠΥΥ μέσω συλλογικής σύμβασης με τον ΠΙΣ, ειδικά την εποχή αυτή με την περιορισμένη δυνατότητα των νοσοκομείων να δέχονται περιστατικά στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία λόγω COVID-19 δημιουργεί ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην κάλυψη των αναγκών των ασθενών, οι οποίοι αδυνατούν να χρεωθούν τις επισκέψεις ιδιωτικά.

Όταν την ρωτήσαμε τι είναι αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα για να εξασφαλιστεί ο κόπος των γιατρών αλλά ταυτόχρονα να εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι από ένα υγιές, λειτουργικό σύστημα, μας απαντά με την ιδιότητα του τακτικού μέλους του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ ως εκπρόσωπος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου:

«Η εμπειρία που έχω αποκτήσει μέσα από το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει βαθιά τομή και αλλαγή πλεύσης του Οργανισμού με την αξιοποίηση ικανών στελεχών που θα προσεγγίσουν με γνώση, όρεξη και όραμα τις υφιστάμενες ανάγκες των ασθενών και θα αναβαθμίσουν το λειτουργικό πλαίσιο λειτουργίας των ιατρείων με επιστημονικούς κανόνες και ρυθμιστικό πλαίσιο εφαρμογής προληπτικών πολιτικών δημόσιας υγείας με αξιοπρεπή αποζημίωση του ιατρικού έργου, σε ορθά παραμετροποιημένο και ψηφιοποιημένο ελεγκτικό περιβάλλον».

2 σχόλια:

  1. Η λυση κα Μαστορακου ειναι η μαζικη εξοδος των ιατρων απο τον εοπυυ και πρεπει οι ιατρικοι συλλογοι να εργασθουν αποκλειστικα και μονο προς αυτη την κατευθυνση για να δικαιωσουν επιτελους το ονομα τους και να αναδειξουν την αξιοπρεπεια των μελων τους .Θα δειτε τοτε πως ολα τα προβληματα ,ως δια μαγειας θα λυθουν .Ολα τα υπολοιπα δυστυχως παρελκυστικα και παραπλανητικα ,διοτι ειναι παγια τακτικη των κυβερνωντων να μην θελουν σωστο συστημα υγειας για τη χωρα ,για διαφορους λογους .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάλι έγραψες Άννα μου ! Φτου φτου σκόρδα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή