Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

Έρευνα: Πώς θα γίνει η αναδιοργάνωση του ΕΣΥ



INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το πώς θα γίνει η γενική αναδιοργάνωση του Συστήματος Υγείας, παρουσίασε ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας, κατά τη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, δίνοντας έμφαση σε σειρά θεμάτων, όπως ο επανασχεδιασμός του νοσοκομειακού χάρτη, η ανάγκη για δημιουργία μιας ισχυρής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αλλά και η ανάγκη ενίσχυσης καινοτόμων υπηρεσιών υγείας, με τη συμμετοχή και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Με αφορμή την έρευνα της διαΝΕΟΣΙΣ για την αναδιοργάνωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην μετά τον κορωνοϊό εποχή, μαζί με τον κ. Τούντα ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο επίτιμος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Κυριόπουλος και ο διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟΣΙΣ, Θοδωρής Γεωργακόπουλος συζήτησαν το μέλλον του ΕΣΥ.

Ο κ. Τούντας τόνισε ότι τα νοσοκομεία πρέπει να γίνουν ΝΠΙΔ, διευκρινίζοντας ότι αυτό δε θα αλλοιώσει το δημόσιο χαρακτήρα τους, καθώς ουσιαστικά πρόκειται για ένα χρηματοδοτικό εργαλείο. Τόνισε δε ότι «έχουν γίνει προσπάθειες μεταρρυθμίσεων της υγείας και παλαιότερα, όμως έλειπε η πολιτική βούληση».

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Κυριόπουλος είπε ότι οι χαμηλές δημόσιες δαπάνες για την υγεία είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα, ωστόσο εκτίμησε ότι «το θέμα δεν είναι τόσο οι πρόσθετοι πόροι, αλλά να βρούμε τους τρόπους που θα γίνει η μεταρρύθμιση». «Μετά την έξοδο από την κρίση, το σύστημα υγείας πρέπει να επανέλθει στο ευρωπαϊκό μέσο όρο, λίγο πάνω από το 1% του ΑΕΠ, κάτι που είναι εφικτό», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης που τόνισε ότι η : «η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να μεταρρυθμίσει το σύστημα υγείας» και εκτίμησε ότι η υγειονομική κρίση που βιώσαμε έκανε φανερό «ότι όλα τα κράτη προστρέχουν στα δημόσια συστήματα υγείας για τη διαχείριση των κρίσεων». Παράλληλα, διευκρίνισε ότι δε συζητάμε την ιδιωτικοποίηση του εθνικού συστήματος υγείας, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στη χρηματοδότηση.

Ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι εν μέσω πανδημίας έγιναν άλματα στις ψηφιακές υπηρεσίες υγείας, όπως η άυλη συνταγογράφηση, ενώ σχετικά με τις δαπάνες για την υγεία, τόνισε ότι η συζήτηση πρέπει να μετατοπιστεί στο τρόπο που ξοδεύουμε τους διαθέσιμους πόρους.

Ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε επίσης ότι η πανδημία του Covid-19 φανέρωσε ότι ποτέ δεν καταφέραμε στην Ελλάδα να έχουμε ένα λειτουργικό πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας, αλλά «τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα και για το σύστημα υγείας να αναταχθεί». Αναφέρθηκε επίσης στις νέες υπηρεσίες υγείας που χρειάζεται η Ελλάδα, όπως η τηλε-φροντίδα, αλλά και οι δομές στον τομέα της αποκατάστασης και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα αναμορφώσει το ρόλο του Συμβουλίου Υγείας.

Ο Υφυπουργός κ. Κοντοζαμάνης τόνισε τέλος ότι «οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα είναι για μας το εργαλείο βελτίωσης των υπηρεσιών υγείας». Για τον καίριο ρόλο τους στην ανάπτυξη του δημόσιου τομέα συμφώνησαν όλοι οι συνομιλητές και ανέφεραν ότι χωρίς τις ΣΔΙΤ ο δημόσιος τομέας όχι μόνο δεν αναπτύσσεται αλλά συρρικνώνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου