Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

Κορωνοϊός: Στις 15 Ιουλίου θα φανούν οι επιπτώσεις από τον τουρισμό – Ανησυχία για τους “απείθαρχους” τουρίστες

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Με αγωνία οι επιστήμονες αναμένουν τη συμπλήρωση των δύο πρώτων εβδομάδων από την επίσημη έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου, που σηματοδοτήθηκε με το άνοιγμα των συνόρων μας σε ξένους επισκέπτες. Τότε θα μπορέσουν να αξιολογήσουν, όπως λένε, εάν υπάρχουν εμφανείς επιπτώσεις στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας, από την έλευση θετικών στη νόσο COVID-19 επισκεπτών.

Η 15η Ιουλίου, είναι η πρώτη κρίσιμη ημερομηνία για την αξιολόγηση από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας των πιθανών επιπτώσεων στη χώρα, από την έλευση ξένων επισκεπτών με κορωνοϊό, οι 102 από τους οποίους εντοπίστηκαν από την 1η Ιουλίου και μέχρι χθες στις πύλες εισόδου της χώρας. Όλοι έχουν, ήδη, τεθεί σε απομόνωση σε ξενοδοχεία καραντίνας.

Σε δηλώσεις της στο iatropedia.gr, η ομότιμη καθηγήτρια παθολογίας ΕΚΠΑ και λοιμωξιολόγος, κα. Ελένη Γιαμαρέλλου, επισημαίνει ότι η συμπλήρωση των δύο πρώτων εβδομάδων θα μας δείξει την ακριβή εικόνα:

“Ακόμα δεν γνωρίζουμε ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις, καθώς δεν υπάρχει τίποτα ντοκουμενταρισμένο, είναι πολύ νωρίς. Πρέπει να περιμένουμε μέχρι τις 15 Ιουλίου. Από τότε που ξεκίνησαν και άνοιξαν τα αεροδρόμια θέλουμε να δούμε τι κρούσματα θα εμφανιστούν για να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας!”, αναφέρει.

Οι περισσότεροι "θετικοί" τουρίστες από τη Σερβία - 120 "ορφανά" κρούσματα σε έλληνες πολίτες

Οι 102 τουρίστες που έχουν βρεθεί στις δοκιμές του ΕΟΔΥ θετικοί στον κορωνοϊό, οδηγήθηκαν από τα κλιμάκια της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε απομόνωση, στα “ξενοδοχεία καραντίνας” ανά την Ελλάδα. Η συντριπτική πλειοψηφία εντοπίστηκε στον Προμαχώνα, ενώ περισσότερα από 30 κρούσματα προέρχονταν μόνο από τη Σερβία. Η αύξηση των κρουσμάτων σε χώρες πάνω από τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας έχει προβληματίσει τους έλληνες ειδικούς.

Σύμφωνα με την Ελένη Γιαμαρέλου, η αύξηση των κρουσμάτων στα Βαλκάνια οφείλεται στη χαλάρωση των μέτρων, κάτι που προς το παρόν δεν έχει συμβεί στην Ελλάδα, όπως τονίζει η ειδικός:

“Η πιθανότερη εξήγηση αυτή είναι. Ή δεν εφάρμοσαν σωστά τα μέτρα, όπως στο πρώτο μέρος της πανδημίας. Δεν υπήρξε μεγάλη διασπορά και μόλις χαλάρωσαν τα μέτρα πιθανότατα, αυξήθηκαν τα κρούσματα γι' αυτό. Όπου χαλαρώνουν τα μέτρα έχουμε επανάληψη της ιστορίας. Και για εμάς υπάρχει αυτός ο κίνδυνος. Γι' αυτό ποτέ δεν πρέπει να χαλαρώσουμε τα μέτρα, μάσκα, χέρια αντισηπτικό και τις αποστάσεις των δύο μέτρων. Να τα τηρούμε με ευλάβεια. Δεν θα έλεγα ότι στην Ελλάδα έχουν χαλαρώσει σε ανησυχητικό βαθμό τα μέτρα. Αν είχε γίνει αυτό θα είχαμε πολλά κρούσματα. Φαίνεται ότι ο κόσμος ακόμη ανθίσταται στην πανδημία”.

“Στον Προμαχώνα, όπου βρίσκονται τα βόρεια σύνορά μας όπου βράζει η πανδημία, υπάρχει κίνδυνος για την Ελλάδα”, τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, και ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών του ΕΚΠΑ, Νικόλαος Σύψας, ο οποίος επισήμανε ότι από την ημέρα που άνοιξαν τα σύνορά μας στις αρχές καλοκαιριού και μέχρι σήμερα, είχαμε περίπου 450 νέα κρούσματα και 120 κρούσματα σε Έλληνες πολίτες, για τα οποία δεν ξέρουμε από που προήρθαν.

Τα λεγόμενα «ορφανά» κρούσματα δεν φαίνεται να έχουν σχέση με ταξίδια, ούτε με τουρίστες, άρα έχουμε και διασπορά στην κοινότητα. «Ο ιός είναι εδώ περιμένει τα λάθη μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κίνδυνος από τους ασυμπτωματικούς τουρίστες και τους “απείθαρχους”

Τα 120 “ορφανά” κρούσματα σε Έλληνες πολίτες που δεν έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό και δεν εντοπίστηκε διαπιστωμένη επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορωνοϊού, είναι αυτά που ανησυχούν περισσότερο. Καθώς κανένας δεν αποκλείει να έχουν διαφύγει περιπτώσεις ασθενών με COVID-19 από τους ελέγχους στα σύνορα.

Να σημειωθεί ότι έλεγχοι του ΕΟΔΥ στις πύλες εισόδου της χώρας είναι δειγματοληπτικοί και κάποιοι επισκέπτες μπορεί να μην ελέγχθηκαν. Κάποιοι άλλοι που υποβλήθηκαν σε τεστ ενδέχεται να βρίσκονταν στον χρόνο επώασης και να μην είχαν τη στιγμή εκείνη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο.

Όλοι αυτοί οι θετικοί ασυμπτωματικοί ασθενείς που δεν γνωρίζουν ότι νοσούν, ενδέχεται να ταξίδεψαν σε διάφορα σημεία της Ελλάδας και να αποτελούν σήμερα “κινητές βόμβες” του κορωνοϊού.

Αντιδρούν στην καραντίνα

Ορισμένοι τουρίστες, επίσης, (ευτυχώς λίγοι ) που έχουν βρεθεί θετικοί στους ελέγχους, φαίνεται αντιδρούν στην καραντίνα. Η δυσαρέσκειά τους είναι κατανοητή και οι αρμόδιοι φορείς κάνουν ότι καλύτερο μπορούν για να ελαφρύνουν την δεκατετραήμερη απομόνωση στη χώρα μας. Όμως, κάποιοι επιμένουν να μην πειθαρχούν.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα, ζευγάρι Σέρβων τουριστών που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και είναι ασυμπτωματικοί. Εντοπίστηκαν στους ελέγχους του Προμαχώνα και τέθηκαν σε καραντίνα από τον ΕΟΔΥ σε ξενοδοχείο της Χαλκιδικής. Οι ίδιοι, ωστόσο, ασκούν πιέσεις στον ξενοδόχο να τους επιστρέψει τα διαβατήριά τους ώστε να επιστρέψουν στη χώρα τους, κατά παράβαση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Άλλο περιστατικό είναι αυτό με σουηδή τουρίστρια, η οποία εισήλθε στη χώρα μας και υποβλήθηκε σε μοριακό τεστ, αλλά δεν τήρησε την 24ωρη απομόνωση μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα, αποφασίζοντας να ... χαρεί τη βόλτα της στην Αθήνα.

Ένα άλλο απίστευτο περιστατικό που σημειώθηκε στην Κρήτη είχε «πρωταγωνίστρια» μια τουρίστρια από την Ρουμανία. Σύμφωνα με το cretapost, η γυναίκα είχε διαγνωστεί με κορονοϊό αλλά έκανε βόλτες για 72 ώρες, μέχρι που την εντόπισαν οι υγειονομικές αρχές του τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου