Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

Πόσα πλήρωσαν οι Έλληνες για φάρμακα το 2019;


Η πανδημία της νόσου του νέου κορωνοϊού (COVID-19) αποτελεί μια νέα μεγάλη πρόκληση για την ελληνική οικονομία, καθώς ανέδειξε σημαντικά ζητήματα με επιπτώσεις σε οικονομικό, κοινωνικό και υγειονομικό επίπεδο που θα φανούν τα επόμενα χρόνια, αναφέρει το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία του έκθεση και υποστηρίζει ότι η μετάβαση σε μια νέα πραγματικότητα, με ύφεση σε πολλές χώρες, αναδεικνύει την ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας και τη διασφάλιση επάρκειας φαρμάκων, όπως και την ανάγκη δράσεων προώθησης της έρευνας και ανάπτυξης νέων εμβολίων, διαγνωστικών εξετάσεων και θεραπειών.

Στην Ελλάδα μειώνονται συνεχώς οι δημόσιες δαπάνες υγείας και για τα φάρμακα. Η συνολική εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη εκτιμάται πως έφτασε τα €3,9 δισεκ. το 2019, εκ των οποίων μόλις €1,945 εκατ. αποτελούσαν δημόσια χρηματοδότηση. Παράλληλα, το βάρος της κάλυψης μετατοπίστηκε στους ασθενείς και στον ιδιωτικό τομέα, με το μεγαλύτερο μέρος να το επωμίζεται ο φαρμακευτικός κλάδος, μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων (clawback & rebates) που καταβάλει. Οι εκτιμήσεις για το συνολικό ποσό της συμμετοχής των φαρμακευτικών επιχειρήσεων μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων αγγίζουν τα €2 δισεκ. για το 2020. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, πρόκειται για ένα σημαντικό χρηματοδοτικό εμπόδιο για τις επιχειρήσεις του κλάδου και εμμέσως αντικίνητρο σε προσέλκυση σχετικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Παρά τη σημαντική επίπτωση από τη δημοσιονομική προσαρμογή στη δημόσια χρηματοδότηση για την υγεία, η φαρμακοβιομηχανία εξακολουθεί να δαπανά σημαντικά ποσά για Έρευνα και Ανάπτυξη (Ε&Α), καθώς αντιπροσωπεύει το 5% της συνολικής ιδιωτικής δαπάνης για Ε&Α στην Ελλάδα (2017), ενώ μέχρι το 2019 διεξάχθηκαν 2.811 κλινικές μελέτες ανεξάρτητου τύπου και φάσης (1.604 ολοκληρωμένες). Η παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων προσέγγισε σε αξία το 2018 το €1 δισεκ., ενώ η προστιθέμενη αξία τα €559 εκατ. (3,0% μερίδιο στον τομέα της Μεταποίησης). Οι απασχολούμενοι στην παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων άγγιξαν τα 21 χιλ. άτομα το 2019, με το 60,6% των απασχολούμενων να είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Σημαντικός είναι και ο ρόλος του φαρμακευτικού κλάδου στο εξωτερικό εμπόριο, καθώς οι εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων διαμορφώθηκαν το 2019 σε €1,9 δισεκ. και αντιστοιχούν στο 4,4% του συνόλου όλων των ελληνικών εξαγωγών προϊόντων για το 2019.

Η συνολική συμβολή του κλάδου του φαρμάκου σε όρους ΑΕΠ και απασχόλησης παραμένει σημαντική καθώς εκτιμάται σε περίπου €6,9 δισεκ. (3,7% του ΑΕΠ) και σε 136 χιλ. θέσεις εργασίας (ή 3,6% της συνολικής απασχόλησης) το 2018.

Διαβάστε εδώ την έκθεση του ΙΟΒΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου