Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

Στα 570 εκατ. ευρώ οι οφειλές νοσοκομείων του ΕΣΥ και στρατιωτικών στις εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων

Βέβαιη η προσφυγή στα δικαστήρια για το clawback.


Σε τεντωμένο σχοινί κινείται το μέλλον εταιρειών ιατροτεχνολογικών προϊόντων λόγω των οφειλών που επιβαρύνονται από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Την ίδια στιγμή θηλιά στο λαιμό τους έχει το clawback, το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις επιχειρήσεων αντιστοιχεί στο σύνολο της κερδοφορίας τους, με αποτέλεσμα η προσφυγή από μέρους τους στις δικαστικές αίθουσες να θεωρείται μονόδρομος και όπως λέγεται το αμέσως προσεχές διάστημα θα υπάρχουν επ' αυτού και σχετικές εξελίξεις.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με αποκλειστικά στοιχεία, στα τέλη Ιουνίου οι οφειλές των δημόσιων δομών στους παρόχους τους με ιατροτεχνολογικά προϊόντα ανέρχονταν στα 500 εκατ. ευρώ, με τις περισσότερες οφειλές να αφορούν τον Ευαγγελισμό και το Ιπποκράτειο. Την ίδια περίοδο, οι οφειλές από τα στρατιωτικά νοσοκομεία είχαν φτάσει στα 70 εκατ. ευρώ. Μάλιστα για τα στρατιωτικά νοσοκομεία και την άμεση τακτοποίηση των οφειλών τους, αναφέρουν πηγές, στάλθηκε πρόσφατα από εταιρείες επιστολή στους αρμόδιους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ενώ από την πλευρά τους οι δομές απαντούν ότι αυτό είναι θέμα ΕΟΠΥΥ και άρα του Υπουργείου Υγείας.

Παράγοντας της αγοράς, μας ανέφερε ότι ενώ τα προηγούμενα χρόνια είχαν γίνει σημαντικά βήματα στην έγκαιρη τακτοποίηση των οφειλών με αποτέλεσμα οι καταβολές να γίνονται εντός εξαμήνου, αυτή τη στιγμή οι καθυστερήσεις στην καλύτερη των περιπτώσεων φτάνουν τον 1 χρόνο και στην χειρότερη τα 2 χρόνια.

Στον αέρα η ρύθμιση που έχει εξαγγείλει το κράτος

Μολονότι οι εταιρείες είχαν κληθεί να καταθέσουν έως και 30/4/2020 την αίτησή τους με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για να πληρωθούν για τα υλικά που έχουν προμηθεύσει τα νοσοκομεία μέχρι 31/7/2019 από την ημέρα της κατάθεσης μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει καμία νύξη επί του θέματος από την πλευρά του Υπουργείου Yγείας. Θυμίζουμε ότι ανάλογες αποτυχημένες προσπάθειες ρύθμισης είχαν γίνει τον Αύγουστο του 2019 και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, ενώ η τελευταία προσπάθεια για την ρύθμιση των συσσωρευμένων οφειλών του παρελθόντος έγινε φέτος τον Ιανουάριο.

Το θέμα είναι ότι οι εταιρείες παρανομούν εις γνώσιν του κράτους, καθώς προμηθεύουν τα νοσοκομεία με τα υλικά που θέλουν χωρίς όμως δελτίο αποστολής και τιμολόγηση. Την ίδια στιγμή, ομολογούν στελέχη εταιρειών ότι στέρεψαν τα ταμεία τους από την όποια ρευστότητα με ότι αυτό σημαίνει για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους και την συνέχιση της λειτουργίας τους.

Μολονότι όλα τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα αντιμετωπίζουν πρόβλημα, οι εταιρείες που εμπορεύονται υλικά παρακαταθήκης που χρησιμοποιούνται στα χειρουργεία φαίνεται να βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση. Μιλάμε για 25 εταιρείες, οι οποίες έχουν να πληρωθούν από τις δημόσιες δομές πάνω από 1 χρόνο για υλικά που η αξία τους ανέρχεται σε κάποιες δεκάδες εκατ. ευρώ.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο τονίζουν στελέχη της αγοράς, επισημαίνοντας ότι αν δεν βρεθεί άμεσα λύση, η Πολιτεία πρέπει να προετοιμαστεί για τα χειρότερα και ο "Νοών Νοείτω".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου