Σάββατο 25 Ιουλίου 2020

Θεοδωρικάκος: Στους δήμους η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας παρά την ενόχληση Κικίλια



aftodioikisi.gr

Πρόκειται για την μεταφορά της αρμοδιότητας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους δήμους, για την οποία, λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση του πορίσματος της «Επιτροπής Κοντιάδη», όπως ο ίδιος έχει πει, τόνισε: «Η κρίση ανέδειξε την Αυτοδιοίκηση ως παράγοντα κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Το τοπικό είναι πιο αποτελεσματικό σε αυτόν τον τομέα. Είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε τους Δήμους και τις Περιφέρειες στη στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων, μέσα από την αναβάθμιση προγραμμάτων, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι» και το «Πρόληψη στο Σπίτι». Είναι απολύτως βέβαιο, ότι για να μπορέσουν τα προηγούμενα να είναι λειτουργικά, η χώρα έχει ανάγκη από ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν είναι φυσικά αυτός ο τομέας μου και αργότερα, σήμερα, είμαι σίγουρος ότι ο υπουργός Υγείας θα μιλήσει γι’ αυτό, αλλά θέλω να υπογραμμίσω ότι έχει έρθει η ώρα η Αυτοδιοίκηση να εμπλακεί αποτελεσματικά στον τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στην οποία η Ελλάδα έχει μείνει πάρα πολύ πίσω. Και είμαστε αποφασισμένοι το επόμενο διάστημα, δίπλα στην ψηφιακή μεταρρύθμιση, να κάνουμε πράξη τη θεσμική μεταρρύθμιση που θα δώσει τέτοιου είδους αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση».

Ενόχληση Κικίλια

Πλην της χρονικής συγκυρίας, η αναφορά του κ. Θεοδωρικάκου στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, την θέση του οποίου επιχειρεί να προκαταλάβει, δεν είναι καθόλου τυχαία. Κι αυτό γιατί όταν τον περασμένο Μάιο, το θέμα της μεταφοράς της συγκεκριμένης αρμοδιότητας στους δήμους είχε επανέλθει μέσω δημοσιεύματος της εφημερίδας «Τα Νέα», ο υπουργός Υγείας είχε, μέσω διαρροών, αντιδράσει έντονα, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

Πρώτον, το Υπουργείο Υγείας δεν συμμετέχει σε καμία τέτοια επιτροπή, τόνιζαν εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την ενόχληση του υπουργού Βασίλη Κικίλια για τον υΠΕΣ Τάκη Θεοδωρικάκο που όρισε την συγκεκριμένη επιτροπή. 

Δεύτερον, η κρίση του κορωνοϊού κατέδειξε πόσο σημαντική είναι η κεντρική διοίκηση και ο κεντρικός σχεδιασμός στο σύστημα υγείας. Τρίτον, έχει ήδη ανακοινωθεί και βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας, νομοθετική πρωτοβουλία για την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, Δίκτυα Υγείας).

Παράλληλα, κατά την πρόσφατη συμμετοχή του σε συνέδριο ο κ. Κικίλιας είχε υποστηρίξει ότι «εντός φθινοπώρου θα είμαστε έτοιμοι να ξεδιπλώσουμε το σχέδιό μας για την ενοποίηση του δικτύου πρωτοβάθμιας υγείας. Η ενοποίηση μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, θα γίνει σταδιακά. Είναι σημαντικό ότι όλες οι έρευνες δείχνουν ότι έχει αυξηθεί κατακόρυφα η εμπιστοσύνη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο θα στηριχθεί περεταίρω οικονομικά, με νέους πόρους», ανέφερε ο κ. Κικίλιας. Μάλιστα, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αποτελεί βασική προτεραιότητα και θα αποτελέσει την επόμενη μεταρρύθμιση, ως συνέχεια των όσων έχουν γίνει μέχρι σήμερα. «Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε όσα πετύχαμε μέχρι τώρα κατά την πανδημία, καθώς τα αποτελέσματα απέναντι στην κρίση είναι εντυπωσιακά. Μέχρι τώρα καμία μεταρρύθμιση πρωτοβάθμιας υγείας δεν πέτυχε. Εμείς φιλοδοξούμε να κάνουμε σοβαρή μεταρρύθμιση. Να γίνει οργανωμένα, δομημένα, χωρίς να ταλαιπωρείται ο πολίτης. Να φτιάξουμε ποιοτικές παροχές πρωτοβάθμιας υγείας, ώστε ο πολίτης να προσφεύγει εκεί. Να δημιουργεί δίκτυο υγείας που θα περιλαμβάνει τις υπάρχουσες δομές και θα συνδέονται μέσω ψηφιακής τεχνολογίας και θα μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες όλο το 24ωρο. Να δοθεί στην οικογένεια η δυνατότητα επιλογής, για το πού θα απευθυνθεί», επεσήμανε ο κ. Κικίλιας.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας, παρά το γεγονός ότι ο συνάδελφός του (;) υΠΕΣ, όπως προαναφέρθηκε, επιχείρησε να προκαταλάβει κατά την ομιλία του στο συνέδριο του την βούλησή του για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, στην δική του εισήγηση που ακολούθησε αυτή του κ. Θεοδωρικάκου, δεν είπε κουβέντα για το θέμα. 

Μητσοτάκης… πολύ προσεκτικός

Πάντως, για την μεταφορά της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους δήμους, είχε μιλήσει κατά την παρουσίαση του «Αντώνης Τρίτσης» τον περασμένο Ιούνιο και ο πρωθυπουργός. Μόνο που τότε ο κ. Μητσοτάκης ήταν πολύ πιο προσεκτικός από τον υπουργό του, λέγοντας ότι «θα συζητήσουμε την ενεργότερη εμπλοκή της Αυτοδιοίκησης και στην Πρωτοβάθμια Υγεία, με οδηγό τα πολύτιμα διδάγματα από την εμπειρία της πανδημίας».

1 σχόλιο:

  1. ΝΔουλα: Ζήτω οι κτηνιατρικες γυφΤΟΜΥ! Τώρα και.....δημοτικές.....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή