Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

Ο ΙΣΑ ζητά να μειωθεί το clawback του 2019 που κινείται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και απειλεί τη βιωσιμότητα των φορέων ΠΦΥ και να ληφθούν μέτρα για το 2020


Δημοσιεύθηκε 21 Ιουλίου 2020

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αναφορικά με το clawback του 2019 που αναρτήθηκε πρόσφατα επισημαίνει ότι κινείται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα άνω του 20% και τονίζει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν ρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν την βιωσιμότητα των ιατρών, των διαγνωστικών εργαστηρίων και των ιατρικών εταιρειών της ΠΦΥ, οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ειδικότερα σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 4 της Π.Ν.Π. της 01/05/2020 που δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. Α’ 90/01-05-2020 προβλέπεται, ορθώς, ότι οι επιχειρήσεις με Κ.Α.Δ. 86.10 οι οποίες παρέχουν ενδονοσοκομειακές υπηρεσίες και οι οποίες εμφανίζουν μειωμένο κύκλο εργασιών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο του 2020 σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους, θα ωφεληθούν από μείωση των οφειλών τους στο πλαίσιο του μηχανισμού clawback του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Αυτό που πρέπει να τονιστεί ιδιαιτέρως είναι ότι, εκτός από τις κλινικές και τα νοσοκομεία που αφορά η συγκεκριμένη μείωση, ο χώρος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είτε μιλάμε για ιατρείο είτε για ιατρική εταιρεία έχει πληγεί στον ίδιο βαθμό και σε πολλές περιπτώσεις σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό με τα ποσοστά μείωσης τζίρου για τους συγκεκριμένους μήνες να ανέρχονται και στο 60% με 70%.

Θεωρούμε αυτονόητο το αίτημα μας για αντίστοιχο μέτρο οικονομικής στήριξης και ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από το Υπουργείο Οικονομικών και τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με μοναδικό κριτήριο την μείωση του τζίρου χωρίς να υπάρχουν περιορισμοί ή εξαιρέσεις που να συνδέονται με το μισθολογικό κόστος αφού σε μεγάλο ποσοστό οι φορείς Π.Φ.Υ. δεν απασχολούν προσωπικό ή απασχολούν ελάχιστο.

Ενόψει των ανωτέρω, ζητούμε να μειωθούν οι οφειλές του clawback του 2019, όπως έγινε σε άλλους κλάδους και λαμβανομένου υπόψη του τζίρου των μηνών της καραντίνας για τους φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας να μην επιβληθεί clawback για το 2020. Παράλληλα αποτελεί επιτακτική ανάγκη να αυξηθεί η χρηματοδότηση για την ΠΦΥ που αποτελεί βασικό πυλώνα τη δημόσιας υγείας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ι.Σ.Α.

2 σχόλια:

  1. ΠΟΛΥ ΧΑΛΑΡΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΝΔ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΟΙΤΑΖΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ TOYΣ ΗΜΕΤΕΡΟΥΣ( ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΜΑΣ Π.Χ )ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΣ ΟΣΟ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ (46000 ΤΖΙΡΟΣ CLAWBACK 10785 ΕΞΟΔΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ 35000 ΠΩΣ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ CLAWBACK?)ΞΕΡΩ ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ 120 ΔΟΣΕΙΣ ΜΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατι και ποιός να το μειώσει κύριοι του ΙΣΑ οταν δεν προχωράει κανένας φορέας σε εμπρακτη διαμαρτυρία και εξορθολογισμό της ζήτησης με τον προυπολογισμό καθως και σε έλεγχο των συνταγογραφουμενων εξετάσεων και την διασταυρωση της κατευθυνσης που εκτελούνται? κατα τα αλλα τα χαιβάνια οι εργαστηριακοί σκύβουν το κεφάλι και προσπαθούν να πάρουν ενα κάποιο μικρό κομμάτι από την <> παραβλέποντας οτι το μόνο που παίρνου ειναι το μερίδιο του claw-back απο την υπερσυνταγογράφηση των κενταύρων. Θωμόπουλος Ιωάννης /βιοπαθολόγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή