Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου των φορέων ΠΦΥ για το καταστροφικό και ληστρικό μέτρο του clawback που απειλεί τη βιωσιμότητα του κλάδου

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΛΙΝΙΚΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ (ΠΟΣΚΕ)
ΧΑΡ.ΤΡΙΚΟΥΠΗ 12,ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ Τ.Κ 16346, ΤΗΛ.210-9959181,FAX:210-9916854

Διπλασιάζεται το clawback με τις αναδρομικές χρεώσεις του ΕΟΠΥΥ ...ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ (ΠΟΣΙΠΥ)
Πανεπιστημίου 56, Αθήνα, Τ.Κ. 10678, ΤΗΛ 210.3304298

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ (ΠΑΣΙΔΙΚ)
Πανεπιστημίου 58, Αθήνα, Τ.Κ. 10678, ΤΗΛ 210.3306487

Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ)
Καραγεώργη Σερβίας 2, Αθήνα – Σύνταγμα Τ.Κ. 10562, ΤΗΛ.2111825400 

Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) 
Πατησίων 210, Αθήνα, Τ.Κ. 10446, ΤΗΛ. 2610639539 

Αθήνα, 23/7/2020 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Θέμα: Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου των φορέων ΠΦΥ για το καταστροφικό και ληστρικό μέτρο του clawback που απειλεί τη βιωσιμότητα του κλάδου 

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποίησε σήμερα τον Συντονιστικό Όργανο των ιδιωτικών Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, προκειμένου να αξιολογήσει τις δυσμενείς για τον κλάδο εξελίξεις μετά τη δημοσιοποίηση του clawback του 2019 που ήταν άνω του 20% για τις εργαστηριακές εξετάσεις. 

Οι εκπρόσωποι του κλάδου διαμαρτύρονται εντόνως για το ληστρικό και καταστροφικό αυτό μέτρο που απειλεί τη βιωσιμότητα των ιδιωτικών εργαστηρίων και πολυιατρείων. 

Ο κλάδος παρά το γεγονός ότι επλήγη οικονομικά κατά τη διάρκεια της καραντίνας καθώς υπήρξε μείωση κατά 70% του τζίρου του, εντούτοις παρέμεινε στις επάλξεις στηρίζοντας τη δημόσια υγεία. 

Η πολιτεία οφείλει να στηρίξει και την Ιδιωτική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που αποτελεί βασικό πυλώνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ειδικά μάλιστα εν όψει του δεύτερου επιδημικού κύματος το φθινόπωρο . 

Ειδικότερα το Συντονιστικό Όργανο των φορέων της ΠΦΥ ζητά τα εξής: 

Σημαντική απομείωση του clawback του 2019 όπως έγινε με άλλους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας και αποπληρωμή του σε 120 δόσεις όπως και του 2018. 

Ενίσχυση της ΠΦΥ για να μηδενιστεί το clawback του 2020. Η χρηματοδότηση μπορεί να γίνει μέσω ΕΣΠΑ και με την αξιοποίηση των οφειλών των Ευρωπαίων πολιτών και της πρόνοιας όπως έχει προταθεί. 

Να μην γίνει παρακράτηση προκαταβολικά του clawback του 2020 γιατί οι φορείς θα οδηγηθούν σε κατάρρευση. 

Τέλος ζητούμε την άμεση αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ετών 2011 και 2012 όπως έχει υποσχεθεί επανειλημμένως η πολιτεία. 

Τονίζουμε ότι οι ιδιωτικοί φορείς της ΠΦΥ οδηγούνται στο λουκέτο την πιο κρίσιμη ώρα που θα κληθούν να στηρίξουν το σύστημα υγείας εν όψει το δεύτερου επιδημικού κύματος το φθινόπωρο. 

Ζητούμε τη στήριξη της πολιτείας και την ισότιμη μεταχείριση μας με τους άλλους φορείς για τους οποίους έχει υπάρξει πρόβλεψη να απομειωθεί το clawback. 

Καλούμε τους συναδέλφους σε εγρήγορση και ετοιμότητα αναμένοντας τις άμεσες αποφάσεις της πολιτείας. 

Μετά τιμής


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΣΚΕ          Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΣΙΠΥ


Φ.Ν.ΠΑΤΣΟΥΡΑΚΟΣ            Θ.ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΙΔΙΚ        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΙΔΙ


Ι.ΚΑΡΑΜΗΝΑΣ                     Δ. ΦΑΣΙΤΣΑΣ 


Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ     

Α. ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ

10 σχόλια:

  1. ΓΙΑΤΙ ΛΕΤΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 20% ΚΑΙ ΔΕΝ ΛΕΤΕ ΜΕ ΑΚΡΙΒΕΙΑ 23,15% ΟΠΩΣ ΣΥΝΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΜΕΝΑ ΣΕ ΤΖΙΡΟ 46.760 ΕΥΡΩ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το clawback πρεπει να διατηρηθει ως μετρο ελεγχου και περιορισμου των δαπανων .Ειναι σωστο μετρο εξορθολογισμου .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν πας στο διαολο εξορθολογιστη.

      Διαγραφή
    2. Τρολιά φαντάζομαι ε?
      Θα ήταν σωστό μέτρο εξορθολογισμού αν τα σπασμένα της υπέρβασης τα πλήρωναν οι συνταγογράφοι ιατροί (αν και αυτοί έχουν ανάγκη τις εξετάσεις για την ορθή διάγνωσή τους και την σωστή παρακολούθηση της υγείας των ασθενών τους) και όχι οι εργαστηριακοί ιατροί που είναι υποχρεωμένοι να δεχτούν τα παραπεμπτικά που τους προσκομίζει ο ασφαλισμένος...

      Διαγραφή
    3. ξεκασμενος εισαι ...ή πλακα κανεις ....

      Διαγραφή
    4. Οι δαπανες για την υγεια ειναι πεπερασμενες και οι υπερσυνταγογραφουντες πρεπει να ελεγχονται και να τιμωρουνται αναλογως .Επειδη δεν το δεχομαστε αυτο ,επιβαλλεται αυτο το μετρο και ορθως μεχρι να ξυπνησουμε .

      Διαγραφή
  3. Επίσης πρέπει να επεκταθεί και να εφαρμοσθεί και σε όλο το δημόσιο και πληρώνει το κράτος πχ τους νοσοκομειακόυς ιατρούς , νοσηλευτές , διοικητικούς τα 2/3 του έτους εφόσον την επόμενη χρονιά διαπιστώσει ότι ξεπεράστηκε ο προυπολογισμός .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. To clawback στα διαγνωστικά εργαστήρια δεν είναι ορθολογισμός, είναι παραλογισμός.
    Και εγώ δεν θέλω να εκτελώ εξετάσεις τις οποίες δεν πληρώνομαι.Όμως είμαι υποχρεωμένος. Το ορθό είναι την υπέρβαση να την πληρώνει αυτός που συνταγογραφεί τις εξετάσεις και ο ασθενής που λαμβάνει τις υπηρεσίες. Αν επικρατήσει αυτός ο λογισμός το πρόβλημα περιορισμού των δαπανών, ως δια μαγείας θα λυθεί.
    Ίσως έτσι μειωθεί και το rebate, η άλλη παρακράτηση, η οποία φθάνει 40-50 % στις μικροβιολογικές εξετάσεις και στα υπερηχογραφήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλά συναντηθηκατε οι 120 δόσεις σας ενδιαφέρουν ή ο εξορθολογισμος που μας γονάτισε 7 χρόνια δεν αγγίζει κανέναν συνταγογραφουντα;400 επί 10 ευρώ =4000ευρω το μήνα κάτσε να του λέγαν πλήρωσε 2000 στην εφορία γιατί ξεφυγες =24000 το χρόνο τι θα έκανε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ε αφού διαμαρτύρεται εντονως.. πάρτε το χαμπάρι, χωρίς σοβαρές, δυναμικες, άνευ χρονικού ορίου κινητοποιήσεις, προκοπή δε θα δούμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή