Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021

Προϋπολογισμός: Οι δαπάνες Υγείας βάζουν "φωτιά" στην κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης

Διαμαρτυρία υγειονομικών - Φωτό αρχείου INTIME

Μεγάλο μέρος των πιστώσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας έχει προβλεφθεί στον ειδικό φορέα "Γενικές Κρατικές Δαπάνες" του Υπουργείου Οικονομικών, στην κατηγορία "πιστώσεις υπό κατανομή". Τι απαντά η Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Γιώργος Αλεξάκης - news247.gr

Πυρά ανταλλάσσουν από χτες κυβέρνηση και αντιπολίτευση για το ύψος στήριξης της υγείας μέσα από τον νέο προϋπολογισμό. Όπως αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών στο κείμενο του Προϋπολογισμού, στα ανώτατα όρια δαπανών του Υπουργείου Υγείας έχουν περιληφθεί δαπάνες που σχετίζονται με την υλοποίηση μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού συνολικού ύψους 944 εκατ. ευρώ για το έτος 2021.

Στις παρεμβάσεις Covid-19 έτους 2022 του Υπουργείου Υγείας έχουν κατανεμηθεί πιστώσεις ύψους 136 εκατ. ευρώ για την κάλυψη της δαπάνης μισθοδοσίας του επικουρικού προσωπικού που προσλήφθηκε λόγω Covid-19.

Συνολικά, οι δαπάνες για την κάλυψη αυξημένων υγειονομικών δαπανών λόγω της πανδημίας Covid-19 για το 2022 προβλέπεται να ανέλθουν σε 736 εκατ. ευρώ το 2022. Από αυτά, τα 600 εκατ. ευρώ έχουν προβλεφθεί στην μείζονα κατηγορία 29 "Πιστώσεις υπό κατανομή" του ειδικού φορέα Γενικές Κρατικές Δαπάνες του Υπουργείου Οικονομικών ώστε να εκταμιευθούν ανάλογα με την υγειονομική πορεία της πανδημίας. Οι πιστώσεις αυτές θα μεταφέρονται στους φορείς ανάλογα με τις ανάγκες τους κατά τη διάρκεια του έτους αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα, δε, με όσα τόνιζαν χτες κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών στη βάση το ότι για πρώτη φορά γίνεται Λειτουργική Ταξινόμηση των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης , ώστε από το 2022 οι πολίτες να γνωρίζουν το σύνολο των δαπανών όλων των φορέων Γενικής Κυβέρνησης ανά τομέα λειτουργίας του κράτους όπως είναι η Εκπαίδευση, η Υγεία, η Κοινωνική Προστασία, η Αγροτική Ανάπτυξη, η Περιβαλλοντική Προστασία, ο Πολιτισμός, η Άμυνα, οι Υποδομές κτλ, στα 11,7 δισεκ ανέρχονται αθροιστικά οι δαπάνες Υγείας της Γενικής Κυβέρνησης (Νοσοκομεία Υπ. Άμυνας, ΕΣΥ, φάρμακα, δήμοι κτλ).

«Στον προϋπολογισμό 2022 η δαπάνη υγείας ανεβαίνει στο 6,2% του ΑΕΠ. Σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (είναι στο 7% είμαστε κοντά, και αρκετά υψηλότερα σε σχέση με το παρελθόν» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ίδιοι κύκλοι που τόνιζαν ότι βελτιώνεται και το απόλυτο αποτέλεσμα αυτομάτως λόγω αύξησης ΑΕΠ για την υγεία. «Αφαιρουμένων των δαπανών covid έχουμε σοβαρή αύξηση στις δαπάνες υγείας. Υπάρχει μεγάλο αποθεματικό. Μεγάλο κομμάτι από αυτό θα πάει στην υγεία» σημείωνανα αναφέροντας ότι είναι αυξημένη κατά 150 εκ και η φαρμακευτική δαπάνη. Να σημειωθεί ότι με βάση όσα τόνιζαν χτες οι ίδιοι κύκλοι ο μηχανισμός υποχρεωτικών επιστροφών για τη φαρμακοβιομηχανία – το γνωστό clawback – δεν αποτελεί δημοσιονομικό κίνδυνο. «Ό,τι δεν πληρώνεται δε θεωρείται έσοδο. Αντίθετα αναμένουμε αρκετό θετικό «(upside) αποτέλεσμα από το clawback στα επόμενα χρόνια καθώς ό,τι πληρωνένται θα εγγράφεται στα έσοδα» ανέφεραν.

Το Clawback

Υπενθυμίζεται όπως έχει σημειώσει η φαρμακοβιομηχανία, η εξαίρεση των εμβολίων από τη φαρμακευτική δαπάνη, ο τριπλασιασμός του συντελεστή υπερέκπτωσης για επενδύσεις σε Έρευνα & Ανάπτυξη, καθώς και ο συμψηφισμός του clawback με επενδυτικές δαπάνες, μεταξύ των οποίων και για κλινικές μελέτες έχει εισφέρει στην κάλυψη της «δημοσινομικής βόμβας» του clawback. Από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, μάλιστα, έχουν δρομολογηθεί 250 εκατ. ευρώ για τον συμψηφισμό του clawback, για την περίοδο 2021 – 2023 ενώ έχει τεθεί ως προαπαιτούμενο ο περιορισμός του. Με βάση δε τα διαθέσιμα στοιχεία το clawback ως ποσοστό επί της συνολικής δαπάνης δείχνει να είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι (33,64% το πρώτο εξάμηνο φέτος έναντι 31,6% πέρυσι). Μόνο το clawback που αφορά τη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ άγγιξε πέρυσι τα 796,5 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος αναμένεται να κινηθεί στα ίδια επίπεδα. Το θέμα, βέβαια, είναι αν πληρώνεται κι από ποιους το εν λόγω ποσό που αποτελεί δυνητικό έσοδο για το κράτος, έστω κι αν βέβαια όπως προαναφέρθηκε δεν εγγράφεται.

Αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Πάντως με αιχμή τις δαπάνες υγείας ο ΣΥΡΙΖΑ σηκώνει τους τόνους:

«Ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2022 που κατατέθηκε σήμερα μάρτυρα ότι η κυβέρνηση δεν είναι απλώς αδιόρθωτη, αλλά έχει καταντήσει επικίνδυνη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, σχολιάζοντας το σχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε και σημειώνει:

«Την ώρα που η πανδημία βρίσκεται απολύτως εκτός ελέγχου και η ακρίβεια σαρώνει εργαζόμενους, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, η κυβέρνηση:

- Κόβει 820 εκατ. από τον τακτικό Προϋπολογισμό για την Υγεία. Μάλιστα, αφαιρεί 280 εκατ. από τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ κατά 600 εκατ. περικόπτει υγειονομικές και έκτακτες δαπάνες για την πανδημία.

- Μειώνει κατά 1,7 δισ. τις κοινωνικές δαπάνες για πρόνοια, στήριξη των ανέργων και παροχές υγείας, ενώ κρατά καθηλωμένο τον κατώτατο μισθό, και επιβάλλει απλήρωτη εργασία.

- Δεν προβλέπει ούτε ένα νέο μέτρο προστασίας νοικοκυριών κι επιχειρήσεων από τις ανατιμήσεις.

- Μετατρέπει την ακρίβεια σε ευκαιρία για αύξηση των φορολογικών εσόδων: προβλέπει 3,5 δισ. αύξηση φόρων, εκ των οποίον τα 2,3 δισ. από έμμεσους.

- Αφαιρεί από την πραγματική οικονομία 12,3 δισ. κόβοντας όλα τα μέτρα στήριξης σε εργαζόμενους, επιχειρήσεις και νοικοκυριά».

Κλείνοντας, η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση τελικά πανηγυρίζει για μια ανάπτυξη που όχι μόνο βαθαίνει τις ανισότητες, αλλά οικοδομείται στα συντρίμμια της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Η Απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Θόδωρου Σκυλακάκη

Απαντώντας στη δήλωση της τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κας. Έφης Αχτσιόγλου ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης σημείωσε ότι:

«Οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία είναι αυξημένες το 2022, τόσο έναντι του 2021 όσο και του 2019, όταν εκτελέστηκε ο τελευταίος προϋπολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ. Φτάνουν συνολικά σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης το 2022 στο 6,3% του ΑΕΠ (Πίνακας 2.2). Οι τακτικές δαπάνες για το Υπουργείο Υγείας, χωρίς τις έκτακτες δαπάνες COVID, ανέρχονται σε 4,52 δισ. ευρώ το 2022 έναντι 4,27 δισ. ευρώ το 2021, αυξημένες δηλαδή κατά 250 εκατ. ευρώ. Για το 2021 πραγματοποιήθηκαν δαπάνες COVID από το Υπουργείο Υγείας, επιπλέον των ανωτέρω, 944 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2022 έχουν προβλεφθεί πιστώσεις COVID για την Υγεία 736 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, οι συνολικές δαπάνες αναμένεται να ανέλθουν σε 5.257 εκατ. ευρώ το 2022, έναντι 5.217 εκατ. ευρώ το 2021, αυξημένες κατά 40 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα των νοσοκομείων, σε δημοσιονομική βάση,ανέρχονται σε 2.689 εκατ. ευρώ το 2022, έναντι 2.675 εκατ. ευρώ το 2021, και αυτό χωρίς τις επιπλέον πιστώσεις για την υγεία που έχουν προβλεφθεί στο ειδικό αποθεματικό.

Οι τακτικές κοινωνικές δαπάνες, χωρίς τις έκτακτεςδαπάνες COVID, που ήταν συνδεδεμένες με τα διαδοχικά lock down, είναι επίσης αυξημένες το 2022. Σύμφωνα με τον κοινωνικό προϋπολογισμό, η δαπάνη των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης αυξάνεται κατά 759 εκατ. ευρώ, από τα 43,29 δισ. ευρώ το 2021 σε 44,05 δισ. ευρώ το 2022, ενώ οι τακτικές δαπάνες τουΟΠΕΚΑ (εξαιρουμένων των δαπανών COVID – πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ”), αυξάνονται κατά 155 εκατ. ευρώ.

Μέτρα προστασίας των νοικοκυριών από τις ανατιμήσεις έχουν ήδη ληφθεί (μειώσεις φόρων, έκτακτη βοήθεια στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ενισχύσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος, διπλασιασμός του επιδόματος θέρμανσης κ.λπ.) και η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να τα λαμβάνει ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου.

Τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται λόγω της δυναμικής ανάκαμψης που περιλαμβάνεται στο μακροοικονομικό σενάριο. Υπενθυμίζω ότι, με βάση ταστοιχειώδη οικονομικά, όταν αυξάνεται το ΑΕΠ,αυξάνονται καταρχάς οι έμμεσοι φόροι και με χρονική υστέρηση οι άμεσοι φόροι.

Τέλος, η έμμεση προτροπή της κας. Αχτσιόγλου να δαπανήσουμε άλλα 12 δισ. ευρώ το 2022 για μέτρα στήριξης, αντίστοιχα με αυτά που έλαβε η Κυβέρνηση σε περίοδο πολύμηνων lock down, σε μια χρονιά που προβλέπεται κανονική λειτουργία της οικονομίας μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα. Είτε ότι δεν έχει καμία συναίσθηση της δημοσιονομικής πραγματικότητας της χώρας και προτείνει να εθίσουμε την οικονομία σε τεράστια ελλείμματα και να οδηγηθούμε σε ένα ακόμα μνημόνιο, είτε ότι η ιδεοληπτική άποψή της, με βάση την οποία “η κανονικότητα δεν είναι ποτέ ευκαιρία για την αριστερά”, την ωθεί να προβλέπει ότι το 2022 θα είναι νέα χρονιά πανδημίας για την ελληνική οικονομία και όχι χρονιά επανόδου στην κανονικότητα, όπως προβλέπουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί».

Με νέα δήλωσή της το Σάββατο, η Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία απαντά στον κ. Σκυλακάκη. Όπως τονίζει:

"Εν μέσω θανατηφόρου επιδημικού κύματος, η κυβέρνηση προϋπολογίζει σαφώς μειωμένους πόρους για τη δημόσια υγεία και ο κ. Σκυλακάκης κάνει αλχημείες με τις έκτακτες δαπάνες Covid, προσθέτοντας και αφαιρώντας τες κατά το δοκούν από χρονιά σε χρονιά, για να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Αντί άλλης απάντησης παραθέτουμε τα κρίσιμα σημεία του Προϋπολογισμού που συντάχθηκε υπό την ευθύνη του κ. Σκυλακάκη:

1) Υπουργείο Υγείας: μείωση 820 εκατ. από τον Προϋπολογισμό.

2) Νοσοκομεία/πρωτοβάθμια υγεία: μείωση 280 εκατ. από τον Προϋπολογισμό.

3) Υγειονομικές και έκτακτες δαπάνες για την πανδημία: μείωση 600 εκατ.

Σε ό,τι αφορά τον Κοινωνικό Προϋπολογισμό, ο κ. Σκυλακάκης κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι το πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση του κράτους και εδώ είναι σαφώς μειωμένη.

4) Πρόνοια, στήριξη ανέργων, παροχές υγείας, ΟΤΑ: μείωση 1,7 δισ. από τον Προϋπολογισμό.

Αναφορικά με τα αυξημένα έσοδα από φόρους τα «στοιχειώδη οικονομικά» δεν επιτρέπουν στον κ. Σκυλακάκη να δει τις ανατιμήσεις ως αιτία τους.

Τέλος, ως προς τον ισχυρισμό του κ. Σκυλακάκη ότι η κυβέρνηση έχει πάρει ήδη επαρκή μέτρα για την προστασία της κοινωνίας από την ακρίβεια τον παραδίδουμε στην κρίση των πολιτών."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου