Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

Υπουργείο Υγείας: Από αρχές του 2022 δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις για όλους – Ποιες παθήσεις αφορούν

Δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις για όλους τους πολίτες ανάλογα την ηλικία τους σχεδιάζει για τις αρχές του 2022 το υπουργείο Υγείας

Δήμητρα Ευθυμιάδου - HR

Δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις θα μπορούν να κάνουν από τις αρχές του 2022 όλοι οι πολίτες ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα στην οποία ανήκουν. Πρόκειται για προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις για το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού που προετοιμάζονται από το υπουργείο Υγείας.

Πρόκειται για διαγνωστικές εξετάσεις που αφορούν στον καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τον καρκίνο του προστάτη ενώ είναι πιθανό στο πρώτο κομμάτι του σχεδίου να ενταχθούν και προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του πνεύμονα. Το σχετικό πρόγραμμα διαγνωστικών εξετάσεων συζητήθηκε λεπτομερώς – σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr – και στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Επιτροπής Τσιόδρα για τη δημόσια υγεία.

Πώς θα προγραμματισθούν

Η διενέργεια των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων θα γίνει σε δημόσιες μονάδες υγείας. Οι πολίτες θα ενημερωθούν μέσα από τα ψηφιακά συστήματα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της ΗΔΙΚΑ ποιες εξετάσεις θα μπορούν να κάνουν δωρεάν.

Άλλωστε ο σχεδιασμός περιλαμβάνει στοχευμένες εξετάσεις σε κάθε πολίτη ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα στην οποία ανήκει. Στο πλαίσιο αυτό θα αξιοποιηθούν τα στοιχεία και τα δεδομένα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις θα ξεκινήσουν να γίνονται από τις αρχές του νέους έτους.

Οι πολίτες πάντως σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Υγείας θα λαμβάνουν ένα sms στο οποίο θα αναφέρεται ποια εξέταση δικαιούνται δωρεάν με βάση την ηλικία.

Θα μπορούν στη συνέχεια μέσα από το ψηφιακό σύστημα της υγείας myhealth να κλείνουν ραντεβού σε κάποια δημόσια δομή που θα είναι διαθέσιμη. Είναι πιθανό πάντως να αξιοποιηθούν και ιδιωτικές μονάδες υγείας που σήμερα συνεργάζονται ούτως ή άλλως με τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να μπορέσει το σύνολο του πληθυσμού να εξυπηρετηθεί άμεσα και να βρει διαθέσιμα ραντεβού.

Τα κονδύλια

Για τις προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις αναμένεται να αξιοποιηθούν και κονδύλια από το Σχέδιο Ανάκαμψης.

Το σχέδιο για τον τομέα της υγείας που έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές αρχές, περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια την κατανομή των κονδυλίων και στον τομέα της πρόληψης. Το πρόγραμμα πρόληψης της δημόσιας υγείας που θα περιλαμβάνει και τις δωρεάν εξετάσεις αγγίζει τα 254 εκατ. ευρώ

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα πρόληψης που εγκρίθηκε από την Ε.Ε. έχει ως στόχο τη μείωση των παραγόντων κινδύνου για τη δημόσια υγεία και την άμεση ανακούφιση του νοσοκομειακού συστήματος.Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου