Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

Πλεύρης για αποζημιώσεις ΕΟΠΥΥ: Θα την λαμβάνει όποιος πληροί όλα τα κριτήρια

Τις προτεραιότητες και τους στόχους του Υπουργείου Υγείας και μετά την πανδημία περιέγραψε από το βήμα του 10ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ασθενών, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Γεωργία Καλαντζή - dikaiologitika.gr

Στη θεσμοθέτηση προγράμματος προληπτικών εξετάσεων, στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, στην αξιολόγηση των παρόχων του ΕΟΠΥΥ αλλά και στην προσπάθεια εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης, αναφέρθηκε ο Υπουργός Υγείας, από το βήμα του 10ου Συνεδρίου Ασθενών.

Σημαντικό εργαλείο, όπως γράφει το News4Health.gr, για την καταγραφή της εικόνα της δημόσιας υγείας αλλά και μέσο προώθησης της υγείας των πολιτών είναι κατά τον κ. Πλεύρη το ευρύ πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων που αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά στις αρχές του 2022.

Ο κ. Πλεύρης μίλησε και για τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, τόσο σε δευτεροβάθμιο όσο και πρωτοβάθμιο επίπεδο, με στόχο πάντα τη διασφάλιση της παροχής υπηρεσιών υγείας στον ασθενή. Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε και στο θεσμοθετημένο συμβουλευτικό ρόλο των Ασθενών, κάνοντας λόγο για μια συζήτηση διαρκείας για τη συνεχή αναβάθμιση της συνεργασίας.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε ο Υπουργός Υγείας στην αξιολόγηση των παρόχων του ΕΟΠΥΥ, με την εισαγωγή ποιοτικών κριτηρίων. «Το μάξιμουμ της αποζημίωσης θα το λαμβάνει όποιος πληροί όλα τα κριτήρια ποιότητας. Κάθε κριτήριο που χάνεται θα αφαιρεί και από την αποζημίωση», ξεκαθάρισε ο κ. Πλεύρης.

Σε ό,τι αφορά το Φάρμακο, ο Υπουργός ανέδειξε για ακόμη μια φορά το ρόλο των διαπραγματεύσεων στην προσπάθεια εξορθολογισμού του clawback, το οποίο ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Οι διαπραγματεύσεις θα αφορούν όλες τις κατηγορίες φαρμάκων, όπως γράφει το News4Health.gr, αλλά θα εστιάσουν ιδιαίτερα στα φάρμακα υψηλού κόστους, ενώ παράλληλα θα εξεταστούν δεδομένα και από άλλες χώρες. «Είναι θέμα κατανάλωσης και όχι θέμα τιμής», επανέλαβε ο κ. Πλεύρης για την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Υπενθύμισε την αξιοποίηση εργαλείων όπως τα πρωτόκολλα, αλλά και ο έλεγχος της συνταγογράφησης.

Η αξιολόγηση, όπως γράφει το News4Health.gr, των φαρμακευτικών σκευασμάτων θα είναι στο επίκεντρο και στα φάρμακα χαμηλού κόστους, τα οποία θα πρέπει να αποδείξουν την αποτελεσματικότητα τους κατά τον κ. Πλεύρη. «Θα πρέπει να δικαιολογήσουν τη θέση τους στη θετική λίστα», συμπλήρωσε ο Υπουργός. Η «θετική λίστα» είναι ο κατάλογος των φαρμάκων που συνταγογραφούνται και αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση.

«Αν βγάλουμε φάρμακα από τη θετική λίστα, έστω και χαμηλότερου κόστους ή χαμηλότερης αποτελεσματικότητας υπάρχει κίνδυνος μετακύλισης κόστους στην τσέπη των ασθενών», προειδοποίησε ο πρώην Υπουργός Υγείας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

«Δεν θα μεταφέρουμε στην αρνητική λίστα φάρμακα βάσει του χαμηλού τους κόστους. Δεν θα είναι αυτό το κριτήριο», ξεκαθάρισε ο κ. Πλεύρης.

Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε και στο πρόβλημα των ακάλυπτων αναγκών στο ΕΣΥ, που υπήρχαν και διογκώθηκαν με την κρίση και ενισχύθηκαν περαιτέρω εν μέσω COVID-19, καθώς το Σύστημα εστίασε στην αντιμετώπιση της πανδημίας. «Αυτή η παθητική ιδιωτικοποίηση και η, εν μέσω κρίσης, αύξηση της ιδιωτικής δαπάνης υγείας είναι ένα δομικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με δομικές μεταρρυθμίσεις».

4 σχόλια:

 1. Και τα κριτήρια παρακαλώ??????

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εγώ ένα ξέρω,όποιος κάνει εξετάσεις πρέπει να τις πληρώνεται, εάν το υπουργείο κρίνει οτι δεν θέλει εξετάσεις απο μένα ας μου κόψει τη σύμβαση αυριο,αιτιολογημένα όμως και εντιμα, διαφορετικά πρέπει να πληρώσει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έχεις πληρωθεί όλα αυτά τα τελευταία χρόνια για τις εξετάσεις που έκανες στο εργαστήριό σου?? Και τί έκανες γι'αυτό??
   Δυστυχώς οι θεωρητικές απαντήσεις δε φέρνουν αποτελέσματα.
   Το δικό μου συμπέρασμα μετά από όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι οι εραστηριακοί εφευρίσκουν διάφορους τρόπους ο καθένας για να επιβιώσει, αλλά δεν υπάρχει συντονισμένη προσπάθεια.
   Όποιος τα καταφέρει τα κατάφερε, οι υπόλοιποι θα κλείσουν. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια δυστυχώς...

   Διαγραφή
 3. Με τις αμοιβές των συμβεβλημένων στα δέκα ευρώ μικτά θα γίνει κάτι ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή