Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

Θεοδωρίδου – Θεμιστοκλέους: Δόση εμβολίου και για όσους νόσησαν μετά τον εμβολιασμό – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση στους 5,5 μήνες

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό θα πρέπει να κάνουν και όσοι νόσησαν μετά τον εμβολιασμό τους, δήλωσε τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Ο γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε το άνοιγμα της πλατφόρμας την Παρασκευή, για όσους επιθυμούν να κλείσουν το ραντεβού τους για την τρίτη δόση στους 5,5 μήνες.

Η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν με αναμνηστική δόση και όσοι νόσησαν είτε πριν, είτε μετά τον εμβολιασμό τους. Τις επόμενες μέρες, όπως είπε, θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες για όσους νόσησαν μετά τον εμβολιασμό τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, εκατοντάδες είναι οι συμπολίτες μας που νοσούν από λοίμωξη Covid παρότι έχουν εμβολιασθεί, αλλά τα συμπτώματα στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ελαφρά.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, από τις κλινικές μελέτες φάνηκε ότι η ανοσογονικότητα της τρίτης δόσης είναι πολύ υψηλότερη από τις δύο προηγούμενες, όπως τόνισε η ίδια.

Παράλληλα, ανέφερε ότι δεν προβλέπεται να υπάρξει διαφορετικό εμβολιαστικό σχήμα, με περισσότερα εμβόλια. «Ενδεχομένως να δημιουργηθεί ένα σχήμα με ακόμη μία δόση ανά έτος», διευκρίνισε. Σε κάθε περίπτωση, είπε η ίδια, ο βασικό πυλώνας στο εμβολιαστικό σχήμα είναι η πρώτη δόση.

Ως προς τις ανεπιθύμητες ενέργειες της τρίτης δόσης, αυτές είναι οι συνηθισμένες: πονοκέφαλος, πόνος στα οστά, πόνος στο σημείο της ένεσης. Σε πολύ μικρό ποσοστό μπορούν να διογκωθούν οι λεμφαδένες στις μασχάλες, κάτι που υποχωρεί σε περίπου πέντε μέρες, χωρίς θεραπεία. «Το αναφέρω γιατί όσοι το βίωσαν ανησυχούν χωρίς, όμως, να υπάρχει σοβαρός λόγος», είπε η Καθηγήτρια.

Θεμιστοκλέους: Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού τρίτης δόσης στους 5,5 μήνες

Την Παρασκευή θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού της τρίτης δόσης σε όλους όσους συμπλήρωσαν τους 5,5 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους και σύμφωνα με τις υποδείξεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, όπως ανακοίνωσε από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο ίδιος εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη συμμετοχή των πολιτών, καθώς πάνω από 200.000 ραντεβού πρώτης δόσης κλείστηκαν την τελευταία μία εβδομάδα. Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, ήδη έχουν εμβολιαστεί 660 χιλιάδες άτομα με την αναμνηστική δόση.

Στη 18η θέση της Ευρώπης

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 13.450.000 εμβόλια στη χώρα μας. Περισσότεροι από 6.800.000 πολίτες έχουν ήδη κάνει τη μία δόση, κάτι που αντιστοιχεί στο 64,8% του γενικού πληθυσμού και στο 74,3% του ενήλικου πληθυσμού.

Ο μέσος όρος στην ΕΕ για μία δόση είναι στο 69,6% του γενικού πληθυσμού και στο 81,1% του ενήλικου πληθυσμού. Όπως είπε ο ίδιος, η Ελλάδα βρίσκεται στη 18η θέση στους ολοκληρωμένους εμβολιασμού και εμβολιασμούς της πρώτης δόσης στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου