Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021

Νοσεί... ο Όρκος του Ιπποκράτη ;

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Από την αρχή της πανδημίας, κατά πάγια τακτική, οι θέσεις του Προέδρου του ΠΙΣ στην Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες και στα ΜΜΕ απηχούν προσωπικές του απόψεις, και όχι ψηφισμένες θέσεις του οργάνου που εκπροσωπεί.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι ιατροί της χώρας, τιμώντας τον Όρκο του Ιπποκράτη, ασκούν το ιατρικό λειτούργημα με μεγάλο φιλότιμο πάνω στη θεμελιώδη αρχή της ισότιμης αντιμετώπισης όλων των ασθενών, χωρίς καμία διάκριση.

Οι ατυχείς δηλώσεις του Προέδρου των τελευταίων ημερών περί του αντιθέτου (επιλογή ασθενών σε ΜΕΘ, χρηματική διάκριση ανεμβολίαστων πολιτών), εκθέτουν την ιατρική κοινότητα που δίνει τη μάχη της πρώτης γραμμής και δεν απηχούν απόψεις του ΔΣ του ΠΙΣ.

Σχετικά με τις ανακοινώσεις συνδικαλιστικών φορέων, θα πρέπει να τονισθεί ότι οι ιατροί του ιδιωτικού τομέα έχουν στηρίξει την κοινωνία στην ΠΦΥ και τους ιατρούς του ΕΣΥ προσφέροντας ανάχωμα στην πίεση που ασκείται στο κρατικό σύστημα υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Έχουν κληθεί σε επιστράτευση υπηρεσιών υγείας με οικονομική ζημία, καθώς είναι ακόμη απλήρωτοι για τις υπηρεσίες τους, και έχουν φορτωθεί το κόστος της πανδημίας, ειδικά σε ότι αφορά την επιβολή του καταχρηστικού μέτρου του clawback στους εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς της χώρας από τον ΕΟΠΥΥ.

Οι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί είναι επιστήμονες, βιοποριστές στην πλειοψηφία τους, και σε καμία περίπτωση δεν είναι εκπρόσωποι εμπορευματοποίησης ή ιδιωτικών μεγάλων συμφερόντων !! Η επιμονή σε αυτή τη ρητορική προκαλεί ρήξη στην απαιτούμενη συνεργασία κρατικού, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε αυτή τη κρίσιμη υγειονομική στιγμή του πανδημικού κύματος.

Τέλος, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος είναι ΝΠΔΔ, θεσμικός φορέας που οφείλει να υπερασπιστεί:
το κύρος και την αξιοπρέπεια στην άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος στη χώρα μας, σε όποιον τομέα και εάν υπηρετείται (ΠΦΥ, ΕΣΥ, κλπ).
Το ισότιμο δικαίωμα των πολιτών στη ζωή.
Μετά τιμής, 

Άννα Μαστοράκου
Α' Αντιπρόεδρος ΠΙΣ
Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πατρών
Πρόεδρος ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ

2 σχόλια: