Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

Μετάλλαξη Omicron: Το σχέδιο της κυβέρνησης που λέει «όχι» σε lockdown

Την Τρίτη συνεδριάζει η Επιτροπή των ειδικών υπό το φως των δεδομένων της νέας παραλλαγής – Το «οπλοστάσιο» της κυβέρνησης που θα ενεργοποιηθεί εάν κριθεί αναγκαίο
Protothema.gr

Η μετάλλαξη Omicron βρίσκεται στο μικροσκόπιο κυβέρνησης και ειδικών, που αξιολογούν τα στοιχεία για να κρίνουν αν θα ενεργοποιήσουν περαιτέρω παρεμβάσεις. Οι αρχές βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα για να προχωρήσουν σε ενέργειες που θα θωρακίζουν τη χώρα, εάν κριθεί απαραίτητο.

Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται ότι θα συνεδριάσει η Επιτροπή των ειδικών, που θα συζητήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ στο τραπέζι θα τεθούν νέα μέτρα και εισηγήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θέτει εκτός συζήτησης τα σενάρια τόσο του καθολικού όσο και των τοπικών lockdown. Μάλιστα, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, στην παρούσα φάση δεν προκρίνονται νέα μέτρα, καθώς η εφαρμογή των υφιστάμενων περιορισμών που αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους αποδίδουν, ενώ διαπιστώνεται μεγάλη αύξηση στους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού.

«Η πανδημία είναι δυναμικό φαινόμενο και λαμβάνουμε τα μέτρα που κρίνονται απαραίτητα, εξετάζοντας τα επιδημιολογικά, οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα. Το μείγμα μέτρων δεν είναι στατικό. Πίσω από τις επιμέρους ρυθμίσεις υπάρχει στρατηγικό σχέδιο. Το lockdown δεν βρίσκεται στο πλέγμα του σχεδιασμού μας και δεν θα υπάρξει», αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ποιες παρεμβάσεις εξετάζονται

Ωστόσο, εφόσον χρειαστεί, υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια για παρεμβάσεις ενόψει και των Χριστουγέννων, ανάλογα και με τα δεδομένα που θα προκύψουν στο ζήτημα της μετάλλαξης Omicron.

Το εναλλακτικό σχέδιο προβλέπει την επαναφορά της μάσκας παντού, τόσο σε κλειστούς όσο και σε ανοιχτούς χώρους.

Επίσης, υπάρχει σκέψη για αύξηση των rapid test για την προσέλευση των ανεμβολίαστων στην εργασία τους από 2 σε 3 την εβδομάδα ή να διαρκούν

Παράλληλα, εφόσον προκύψει έκτακτη ανάγκη και ως ύστατο μέτρο, υπάρχει το σενάριο του αποκλεισμού των ανεμβολίστων ακόμη και από τους εξωτερικούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, ακόμη και στην περίπτωση που έχουν αρνητικό rapid test.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου