Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

Θεοδωρίδου:»Έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα μπροστά μας – Η ενισχυτική δόση μειώνει τα κρούσματα»


Γιάννα Σουλάκη - ΙΑΤROPEDIA

"Έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα μπροστά μας και γι' αυτό ο πληθυσμός θα πρέπει να εμβολιαστεί τόσο για τον κορονοϊό, όσο και για την γρίπη" είπε σήμερα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία των εμβολιασμό κατά της Covid-19 στη χώρα, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Παράλληλα έδωσε σημαντικά νέα στοιχεία για την τρίτη δόση του εμβολίου.

Στη χώρα μας η χορήγηση της τρίτης δόσης έχει αρχίσει από την 1η Σεπτεμβρίου, με στόχο την προστασία από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο, όπως έχει προκύψει από τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών. Ο στόχος αυτός έχει πραγματοποιηθεί, παρά την κυκλοφορία των μεταλλάξεων, ανέφερε η κα. Μαρία Θεοδωρίδου.

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η μείωση της μετάδοσης δεν αποτελούσε στόχο των εμβολίων, όμως, σήμερα γνωρίζουμε -όπως είπε- μέσα από πολλές μελέτες ότι οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν, όμως για μικρότερο χρονικό διάστημα και λιγότερο.

«Το επίπεδο της χυμικής ανοσίας (αντισώματα) επιδρά στην τοπική ανοσία, δηλαδή μύτη στόμα, λαιμός και αναμένεται η μείωση των αντισωμάτων με την πάροδο του χρόνο να καθιστά πιο εύκολη τη μόλυνση των εμβολιασμένων. Η ενίσχυση της ανοσίας και της γενικής και της τοπικής με την τρίτη δόση, φαίνεται ότι θα συμβάλει καθοριστικά στην πρόληψη της μόλυνσης και τη διασπορά του ιού στο περιβάλλον με αντίκτυπο και τη μείωση των κρουσμάτων όπως έχει δείξει και μελέτη στο Ισραήλ. Η αύξηση των αντιστωμάτων με την τρίτη δόση, γίνεται το αργότερο σε τρεις ημέρες και όχι τις εβδομάδες που απαιτεί η πρώτη και η δεύτερη δόση», είπε η ίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου