Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021

Επιτροπή Εμβολιασμών κατά Μαγιορκίνη: Άγριες βολές για τα εμβόλια – Όλο το παρασκήνιο

Επιτροπή Εμβολιασμών κατά Μαγιορκίνη: Άγριες βολές για τα εμβόλια – Όλο το παρασκήνιο

Άδειασμα Μαγιορκίνη από την Επιτροπή Εμβολιασμών

HR

Μεγάλη αναστάτωση και σύγχυση προκάλεσε στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών,οι νέες οδηγίες που έδωσε ο καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης σε ανάρτησή του στο Facebook σχετικά με το χρόνο που πρέπει να μεσολαβεί μεταξύ του εμβολιασμού για τη νόσο COVID-19 και του εμβολιασμού για την εποχική γρίπη,

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε σε σκληρή γλώσσα επιρρίπτει ευθύνες στον κ. Μαγιορκίνη τονίζοντας ότι η διατύπωση διαφορετικών απόψεων χωρίς ενδελεχή επιστημονική τεκμηρίωση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι σε επιστημονικά fora, ιδιαίτερα στην κρίσιμη αυτή φάση της εφαρμογής του Εμβολιαστικού Προγράμματος για τον κορoνοϊό και τη γρίπη, δημιουργεί σύγχυση στο κοινό και επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την εξέλιξή του.

Αναφορικά σχετικά με το χρόνο που πρέπει να μεσολαβεί μεταξύ του εμβολιασμού για τη νόσο COVID-19 και του εμβολιασμού η Εθνική Επιτροπή αναφέρει ότι «το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορoνοϊού -αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία- όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορoνοϊού».

Οι οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επικαιροποιούνται και εναρμονίζονται με τις διεθνείς συστάσεις.

Η υλοποίηση ενός προγράμματος Δημόσιας Υγείας, όπως αυτό του εμβολιασμού, πολύ περισσότερο σε περίοδο πανδημίας, απαιτεί διεπιστημονική προσέγγιση, τεκμηρίωση και υπευθυνότητα επισημαίνει στην ίδια ανακοίνωση η Επιτροπή.

Πάντως μετά και τη σημερινή εξέλιξη φαίνεται πως τίθεται και θέμα παραμονής του καθηγητού στην επιτροπή των Ειδικών του υπουργείου Υγείας, καθώς η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με την επιτροπή για τον κορονοϊό έχουν κοινά μέλη.

Σήμερα μάλιστα το απόγευμα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η παρουσία του Γκίκα Μαγιορκίνη στην καθιερωμένη ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας.

Τι υποστήριξε ο Γκίκας Μαγιορκίνης

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Επιδημιολογίας το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή ακόμη και την ίδια μέρα με τα εμβόλια του κορονοϊού (και του αδενοϊού Johnson και AstraZeneca και τα mRNA Moderna και Pfizer) αλλά σίγουρα 20 ημέρες νωρίτερα από τα εμβόλια mRNA.

Όπως διευκρινίζει, εάν το εμβόλιο της γρίπης γίνει μετά τον εμβολιασμό του κορονοϊού, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης συνοψίζει τις οδηγίες ως εξής:

Οι παρακάτω κανόνες μπορούν να βοηθήσουν στο να παραχθεί η βέλτιστη απόδοση του εμβολίου COVID-19:

1) Η απόδοση του εμβολίου της γρίπης δεν θα επηρεασθεί όποτε και αν γίνει

2) Αφού γίνει το εμβόλιο γρίπης θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 20 ημέρες μέχρι την χορήγηση οποιασδήποτε δόσης του mRNA COVID-19

3) Μετά την ολοκλήρωση του mRNA COVID-19 το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή (λαμβάνοντας υπόψιν όμως ότι η επόμενη δόση του mRNA COVID-19 θα ακολουθήσει σύμφωνα με τον δεύτερο κανόνα, δηλαδή μετά από 20 μέρες).

4) Μπορεί να γίνει ταυτόχρονη χορήγηση mRNA εμβολίου COVID-19 και εμβολίου της γρίπης την ΙΔΙΑ ΗΜΕΡΑ.

Σχετικά με την συνδυαστική χορήγηση του εμβολίου της γρίπης με το εμβόλιο της Covid-19

Στο κείμενό του ο καθηγητής εξηγεί τα επιστημονικά δεδομένα που οδηγούν στους παραπάνω κανόνες.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

Σχετικά με το εμβόλιο της γρίπης

Το ευρέως διαδεδομένο εμβόλιο της γρίπης αποτελείται από αδρανοποιημένους ιούς. Αυτού του είδους τα εμβόλια μπορούν να χορηγούνται οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Αυτό συμβαίνει γιατί τα αντιγόνα του ιού είναι έτοιμα και μπορεί να τα επεξεργασθεί το ανοσοποιητικό σύστημα άμεσα για την παραγωγή ανοσολογικής απάντησης.Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου