Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

"Ώρα μηδέν" για την ασφαλιστική ικανότητα των οφειλετών στα ταμεία

Toυ Δημήτρη Κατσαγάνη - Capital.gr

Aντίστροφη μέτρηση μικρότερη του ενάμισυ μήνα "τρέχει" για ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα του "χάρτη" των ελευθέρων επαγγελματιών οι οποίοι δικαιούνται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο Δημόσιο, δηλαδή έχουν "ασφαλιστική ικανότητα".

Το υπουργείο Εργασίας έχει αποφασίσει μια οριζόντια παράταση αυτής της ικανότητας έως το τέλος του ερχόμενου Μαΐου, τόσο για όσους ήταν συνεπείς προς τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους, και έτσι είχαν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έως τέλος Φεβρουαρίου 2021, όσο και για τους οφειλέτες, με ή χωρίς ρυθμισμένα χρέη.

Ενώ, όμως, όσοι είχαν εξασφαλίσει πρόσβαση στη δημόσια περίθαλψη (ΕΟΠΥΥ-ΕΣΥ) έως τον Φεβρουάριο του 2022 (δηλαδή οι συνεπείς, αλλά και οι ρυθμισμένοι οφειλέτες) θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση έως και τον Φεβρουάριο του 2023, όσοι δεν εξοφλήσουν ή δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους έως τέλος Μαΐου θα βρεθούν, τόσο αυτοί όσο και τα εξαρτώμενα μέλη τους (ανήλικα τέκνα, άνεργη/ος σύζυγος), χωρίς ασφαλιστική ικανότητα από την 1η Ιουνίου 2022, καθώς μία μέρα πριν θα λήξει η οριζόντια κάλυψη που προέβλεψε κυβερνητική διάταξη.

Αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούν από την 1η Ιουνίου 2022 να αποκτήσουν ασφαλιστική ικανότητα, αλλά στελέχη των Ταμείων με τα οποία ήρθε σε επαφή το Capital.gr συνιστούν στους οφειλέτες να μη βρεθούν στην κατάσταση του ανασφάλιστου, τόσο οι ίδιοι όσο και τα μέλη της οικογένειάς τους.

Ρυθμίσεις

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως ειδικά για φέτος δίδεται η εξαιρετική δυνατότητα σε όλους τους μη ρυθμισμένους οφειλέτες, ανεξαρτήτως ύψους και παλαιότητας οφειλής, να αποκτήσουν ασφαλιστική ικανότητα (οι ίδιοι και τα εξαρτώμενα μέλη τους) έως τον Φεβρουάριο του 2023, πληρώνοντας μόνο τις εισφορές υγείας για το 2021. Συγκεκριμένα, πληρώνοντας τις εισφορές υγείας ή υπέρ ΕΟΠΥΥ (όχι της κύριας ασφάλισης, της επικουρικής κ.λπ.) για ένα 12μηνο, θα έχουν για έναν σχεδόν χρόνο πρόσβαση στη δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Το ποσό που πρέπει να πληρώσουν ανέρχεται σε 660 ευρώ ή 792 ευρώ (ανάλογα με το αν έχουν επιλέξει την 1η ή τη 2η ασφαλιστική κατηγορία). Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως το ποσό αυτό πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ, ενώ όσοι δεν το κάνουν έως τα τέλη Μαΐου 2022 μπορούν μεν να το κάνουν και έπειτα −πλην όχι μετά τα τέλη Δεκεμβρίου 2022−, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η ασφαλιστική ικανότητά τους θα διαρκέσει πέρα από τα τέλη Φεβρουαρίου 2023.

Από πλευράς κυβέρνησης έχει ξεκαθαριστεί πως το μέτρο αυτό, δηλαδή η δυνατότητα πληρωμής μόνο των εισφορών υγείας (ΕΟΠΥΥ) του 2021, προκειμένου ένας οφειλέτης να έχει ασφαλιστική ικανότητα έως τον Φεβρουάριο του 2023, θα ισχύσει μόνο φέτος. Δηλαδή δεν θα ισχύσει ξανά το 2023 για ικανότητα έως τις αρχές του 2024 και ούτω καθεξής. Επισημαίνεται, πάντως, πως το αίτημα για μόνιμη −και όχι μόνο έκτακτη (όπως αποφάσισε η κυβέρνηση για το 2022 - αρχές 2023)− δυνατότητα εξόφλησης μόνο των εισφορών υγείας (εφάπαξ ή σε δόσεις) από τους οφειλέτες επαγγελματίες οι οποίοι δεν μπορούν να εξοφλήσουν εφάπαξ ή να ρυθμίσουν όλα τους τα χρέη (ΕΦΚΑ και ΕΟΠΥΥ) αποτελεί πάγιο αίτημα οργανώσεων των μικρομεσαίων.

Όποιος μη ρυθμισμένος οφειλέτης δεν πληρώσει τις εισφορές υγείας για το 2021, μπορεί εναλλακτικά να ενταχθεί οποιαδήποτε στιγμή στη μόνιμα "ανοιχτή" ρύθμιση των 12 δόσεων για το σύνολο των χρεών του (ΕΦΚΑ-ΕΟΠΥΥ). Αφού ενταχθεί και υπό τον όρο ότι τηρεί τη ρύθμισή αυτή, δηλαδή καταβάλλει κάθε μήνα τις τρέχουσες εισφορές του και τη δόση της ρύθμισης, θα μπορεί να έχει πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η ρύθμιση των οφειλών (είτε πληρώνοντας μόνο τις εισφορές υγείας του 2021 είτε μπαίνοντας στις 12 δόσεις για όλες τις οφειλές) αποκτά ιδιαίτερη σημασία προπαντός για τους πληττόμενους επιχειρηματίες της πανδημίας, καθώς μόλις 1 στους 10 εντάχθηκε στη ρύθμιση των 72 δόσεων.

Δεύτερη ευκαιρία για τους πτωχευμένους

Την ίδια ώρα που δίνονται δυνατότητες πρόσβασης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψη μέσω ρυθμίσεων, γίνεται πιο φιλικό το καθεστώς της "δεύτερης ευκαιρίας" για όσους επιχειρηματίες έχουν πτωχεύσει και έχουν ασφαλιστικές οφειλές.

Συγκεκριμένα, διευρύνεται πλέον η πτωχευτική ικανότητα σε κάθε φυσικό πρόσωπο, έμπορο ή μη. Παράλληλα, η κατοχή ή μη της εμπορικής ιδιότητας δεν εξετάζεται από το πτωχευτικό δικαστήριο ως υποκειμενική προϋπόθεση για την κήρυξη ενός οφειλέτη φυσικού προσώπου σε κατάσταση πτώχευσης.

H κύρια αντικειμενική προϋπόθεση για την κήρυξη ενός οφειλέτη σε πτώχευση, όταν την αίτηση υποβάλλει πιστωτής ή πιστωτές αυτού −δηλαδή η παύση πληρωμών−, προσδιορίζεται για πρώτη φορά με τρόπο τεκμαρτό, προκειμένου να διευκολυνθεί το πτωχευτικό δικαστήριο κατά την εξέταση των προϋποθέσεων για την κήρυξη της πτώχευσης.

Το εν λόγω τεκμήριο λαμβάνει υπόψη το ύψος των μη εξυπηρετούμενων υποχρεώσεων του πτωχού οφειλέτη προς τη φορολογική διοίκηση, τον e-ΕΦΚΑ και τους χρηματοδοτικούς φορείς, οι οποίες πρέπει να ανέρχονται σε ποσοστό τουλάχιστον 40% επί των συνολικών υποχρεώσεων, καθώς και τη χρονική διάρκεια της περιόδου μη εξυπηρέτησης των εν λόγω υποχρεώσεων, η οποία πρέπει να είναι τουλάχιστον 6 μηνών, και η μη εξυπηρετούμενη υποχρέωση να μην υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ.

Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία "Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη μισθωτών"

Σε λειτουργία έχει τεθεί από τον e-ΕΦΚΑ η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία "Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη μισθωτών", όπου οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες που για οποιονδήποτε λόγο δεν λαμβάνουν εγκαίρως ασφαλιστική ικανότητα να μπορούν να υποβάλλουν αίτημα και να τους αποδίδεται άμεσα εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις. Η ηλεκτρονική υπηρεσία είναι διαθέσιμη μέσα από την ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ και η είσοδος σε αυτήν πραγματοποιείται με χρήση κωδικών Taxisnet και καταχώριση του ΑΜΚΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου