Τρίτη 26 Απριλίου 2022

Υπουργείο Υγείας: Έρχονται συγχωνεύσεις στα νοσοκομεία μετά την πανδημία- Τι σχεδιάζεται

ΦΩΤΟ: HealthReport.gr
Αναλυτικά ποια νοσοκομεία συγχωνεύονται και ποια αλλάζουν χρήση

Μαρία Γλένη HR

Αλλαγές στα νοσοκομεία της χώρας σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στο γενικότερο πλαίσιο για την αναδιοργάνωση του ΕΣΥ.

Την ώρα που η πανδημία έχει «παγώσει» προκειμένου να κινηθεί χωρίς προβλήματα ο τουρισμός, πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι ήδη η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει τις αλλαγές της επόμενης ημέρας στα νοσοκομεία όλης της χώρας.

Ο νέος υγειονομικός χάρτης που είχε προαναγγελθεί και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, περιλαμβάνει εκτός των άλλων συγχωνεύσεις νοσοκομείων, αλλαγή χρήσης σε αρκετές μονάδες υγείας αλλά και συνεργασία με ιδιώτες όπου υπάρχουν ελλείψεις σε υπηρεσίες.

Βέβαια βασικό δεδομένο για να προχωρήσει το φιλόδοξο αυτό σχέδιο της κυβέρνησης είναι να μην έχουν γίνει πρόωρες εκλογές που θα δημιουργήσουν προσκόμματα στην υλοποίηση του σχεδίου.

Ωστόσο υπάρχουν κυβερνητικές φωνές που επιδιώκουν το σχέδιο να υλοποιηθεί μετά τις εκλογές προκειμένου να μη διαταραχθεί πριν το κλίμα σε βάρος της κυβέρνησης.

Τι αλλάζει στα νοσοκομεία

Η κυβέρνηση με τον νέο υγειονομικό χάρτη θα προσπαθήσει να ενεργοποιήσει τον ανασχεδιασμό των νοσοκομείων, ένα θέμα που έχει προκαλέσει στο παρελθόν πονοκεφάλους στις περισσότερες κυβερνήσεις αλλά και έντονες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές ότι σε αυτήν τη φάση λόγω και της πανδημίας δεν τίθεται θέμα λουκέτων σε νοσοκομεία, αλλά υπάρχει σχεδιασμός για συγχωνεύσεις και κυρίως για αλλαγές χρήσης ειδικά σε περιοχές όπου υπάρχουν πολλά νοσοκομεία σε κοντινές αποστάσεις.

Τα νοσοκομεία που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση αναμένεται να συγχωνευθούν. Το προσωπικό, όπως περιγράφουν οι ίδιες πηγές θα μεταφερθεί στο ένα κεντρικό νοσοκομείο που θα αναλάβει να παρέχει και όλες τις υπηρεσίες, τις ειδικότητες και τις κλινικές.

Εκείνο που δεν θα παραμείνει με την ιδιότητα του γενικού νοσοκομείου, μπορεί να μετατραπεί από Κέντρο Αποκατάστασης μέχρι κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων ή κέντρο για χρόνια νοσήματα.

Ανοιχτό βέβαια παραμένει στο νέο ΕΣΥ που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση και η ανάθεση του μάνατζμεντ κάποιων νοσοκομείων σε ιδιώτες, αλλά και η παραχώρηση ορισμένων υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα.

Ήδη άλλωστε με το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που αναμένεται να ψηφιστεί μετά το Πάσχα, προβλέπεται η συνεργασία με ιδιωτικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας ώστε να παρέχονται υπηρεσίες στους πολίτες στις περιοχές που δεν υπάρχουν αντίστοιχες κρατικές δομές.

1 σχόλιο:

  1. Kατ αρχην καλο να γινει και κανενα κεντρο αποκαταστασης .Πολλα μικρα νοσοκομεια λειτουργουν μονον ως μαγαζακια γωνιακα .Αυτα ας μετατραπουν σε κατι πιο χρησιμο για τους πολιτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή