Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

Κοροναϊός: Εξαπλώθηκε σε πέντε χώρες το στέλεχος «Όμικρον ΧΕ» – Ενδείξεις αυξημένης μεταδοτικότητας

Κρούσματα σε Βρετανία, Ταϊλάνδη, Ινδία, Ισραήλ και Ιαπωνία.


Τέσσερις ακόμα χώρες εκτός από τη Βρετανία ανέφεραν τις τελευταίες ημέρες κρούσματα του υβριδικού στελέχους Όμικρον XE του κοροναϊού, για το οποίο υπάρχουν προκαταρκτικές ενδείξεις αυξημένης μεταδοτικότητας.

Στη Βρετανία τα κρούσματα XE έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε διάστημα μερικών εβδομάδων, δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας.

Μέχρι τις 5 Απριλίου είχαν καταγραφεί στη χώρα 1.125 κρούσματα XE, συγκριτικά με 637 στις 25 Μαρτίου. Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα είχε καταγραφεί στα μέσα Ιανουαρίου.

Έκτοτε, το υβριδικό στέλεχος έχει ανιχνευτεί σε Ταϊλάνδη, Ινδία και Ισραήλ, ενώ η Ιαπωνία ανέφερε το πρώτο, ασυμπτωματικό κρούσμα την Δευτέρα.

Στη Βρετανία πάντως η XE αντιστοιχεί σε ένα πολύ μικρό ποσοστό των κρουσμάτων, δεδομένου ότι ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός κρουσμάτων προσεγγίζει τα 60.000.

Πώς εμφανίστηκε η XE;

Η υποπαραλλαγή ΧΕ είναι υβριδικό στέλεχος που συνδυάζει γονίδια των παραλλαγών BA.2 και BA.1

Η BA.2 είναι η παραλλαγή που επικρατεί σήμερα σε όλο τον κόσμο, ενώ η BA.1 είναι η αρχική, λιγότερο μεταδοτική βερσιόν της Όμικρον.

Τα «ανασυνδυασμένα» στελέχη εμφανίζονται στον οργανισμό ασθενών που προσβάλλονται από δύο ή περισσότερες παραλλαγές του κοροναϊού ταυτόχρονα, κάτι που δίνει την ευκαιρία ανταλλαγής γονιδίων.

Η βρετανική Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας παρακολουθεί εξάλλου και δύο άλλα άλλα ανασυνδυασμένα στελέχη, τα XD και XF, τα οποία προέκυψαν από «διασταύρωση» των στελεχών Δέλτα και BA.1.

Σε κάθε περίπτωση, η εμφάνιση ανασυνδυασμένων στελεχών είναι αναμενόμενη δεδομένης της παγκόσμιας εξάπλωσης του SARS-CoV-2.

«Οι ανασυνδυασμένες ποκιλίες δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο, ιδιαίτερα όταν κυκλοφορούν ταυτόχρονα πολλές διαφορετικές ποικιλίες, και μέχρι σήμερα στην πορεία της πανδημίας έχουν αναγνωριστεί αρκετές» επισήμανε σε ανακοίνωσή της η Σούζαν Χόπκινς, ιατρική διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας.

Πρέπει να ανησυχούμε;

Η ποικιλία Όμικρον ΧΕ ίσως είναι 10% πιο μεταδοτική από την BA.2, ανέφερε ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του, τονίζοντας πάντως ότι η εκτίμηση αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Αν πάντως ευσταθεί, η XE θα ήταν η πιο μεταδοτική ποικιλία του κοροναϊού που έχει αναγνωριστεί από την αρχή της πανδημίας.

Η βρετανική Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας εκτιμά από την πλευρά της ότι ο ρυθμός πολλαπλασιασμού της XE είναι 9,8% υψηλότερη από ό,τι στην περίπτωση της BA.2, αν και τόνισε ότι τα δεδομένα ακόμα δεν επαρκούν για να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι η ΧΕ δεν εξαπλώνεται με την εκρηκτική ταχύτητα του αρχικού κύματος Όμικρον.

«Γνωρίζουμε για την ύπαρξη της παραλλαγής XE από τα μέσα Ιανουαρίου» δήλωσε στο Time ο δρ Άντριου Μπάντλεϊ, καθηγητής Λοιμωξιολογίας στην διάσημη Κλινική Mayo.

«Τώρα, δυόμιση μήνες αργότερα, βλέπουμε ακόμα κρούσματα αλλά ο αριθμός τους δεν έχει εκτοξευτεί» είπε.

Συγκριτικά, «η Όμικρον αναγνωρίστηκε τον Νοέμβριο και εντός τεσσάρων εβδομάδων βρισκόταν παντού στον πλανήτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου