Τρίτη 19 Απριλίου 2022

ΕΟΠΥΥ: Παρατείνονται οι συμβάσεις των οικογενειακών γιατρών μέχρι τέλος Ιουνίου – Ποιες είναι οι αμοιβές τους

Πριν έρθει ο προσωπικός γιατρός στον ΕΟΠΥΥ, δίνεται παράταση στις συμβάσεις των οικογενειακών ιατρών

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Νέα παράταση στις συμβάσεις των οικογενειακών γιατρών δίνει ο ΕΟΠΥΥ προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των ασφαλισμένων. Μια παράταση που δίνεται την ώρα που η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προωθεί με το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), αλλαγές στον οικογενειακό γιατρό ο οποίος θα μετατραπεί σε «προσωπικό γιατρό».

Ειδικότερα με απόφαση της κυβέρνησης παρατείνονται οι συμβάσεις των ιδιωτών οικογενειακών γιατρών ΕΟΠΥΥ μέχρι 30.06.2022 ανεξαρτήτως του χρόνου λήξεως της σύμβασής τους με τους ίδιους όρους. Στο ίδιο άρθρο προβλέπεται η μηνιαία αποζημίωση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ για το χρονικό διάστημα από

1/4/2022 έως 30/06/2022 με το ποσό των δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ κατ’ ανώτατο όριο.

Να σημειωθεί ότι αντίστοιχη παράταση δίνεται από τον ΕΟΠΥΥ σε όλους τους ιδιώτες παρόχους έως τις 30 Ιουνίου 2022.

Οι αμοιβές των γιατρών του ΕΟΠΥΥ

Σήμερα υπάρχουν στον ΕΟΠΥΥ 846 οικογενειακοί γιατροί δηλαδή Παθολόγοι, Γενικοί Γιατροί και Παιδίατροι. Οι 846 αυτοί γιατροί πρέπει να καλύπτουν τις βασικές ανάγκες των περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένων.

Προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες απαιτούνται περίπου 4000 οικογενειακοί γιατροί με βάση υπολογισμούς. Να υπενθυμιστεί ότι με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, οι οικογενειακοί γιατροί θα ονομάζονται προσωπικοί γιατροί.

Σήμερα οι οικογενειακοί γιατροί αμείβονται με πάγια αντιμισθία και λαμβάνουν 2000 ευρώ μηνιαίως.

Αρχικά με βάση τις ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης θα έπρεπε να είχαν ανώτατο όριο εγγεγραμμένου πληθυσμού τα 2250 άτομα.

Ωστόσο επειδή δεν είχαν εγγραφεί πολλοί πολίτες στο σύστημα και στον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, κάθε ένας από τους συμβεβλημένους γιατρούς καλύπτει από 800 έως 1000 άτομα.

Για τα οποία και αμείβεται με 2000 ευρώ αφού το πλαφόν των 2250 ατόμων καταργήθηκε.

-Όσοι ασφαλισμένοι είναι εγγεγραμμένοι σε οικογενειακό γιατρό δικαιούνται δωρεάν επισκέψεις χωρίς όριο στον αριθμό.

-Εάν δεν είναι εγγεγραμμένοι και δεν αποτελούν πληθυσμό ευθύνης του οικογενειακού γιατρού, καταβάλλουν κανονικά την επίσκεψη ανεξάρτητα εάν ο γιατρός είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ.

-Όσοι έχουν οικογενειακό γιατρό δεν καταβάλλουν και τίμημα 10 ευρώ για συνταγογράφηση.

-Σε ότι αφορά σε ειδικούς γιατρούς (πχ καρδιολόγους, δερματολόγους, νευρολόγους, ορθοπεδικούς κλπ), οι ασφαλισμένοι δικαιούνται δωρεάν επίσκεψη εάν είναι μέσα στους πρώτους 200 ασθενείς. Και αυτό διότι με βάση τη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, οι ειδικοί γιατροί πρέπει να παρέχουν 200 δωρεάν επισκέψεις.

-Όταν ξεπεραστούν οι 200 αυτές επισκέψεις οι ασφαλισμένοι πληρώνουν κανονικά την ιατρική εξέταση ανάλογα με το τίμημα που έχει ορίσει ο γιατρός.

-Σε ό,τι αφορά στη συνταγογράφηση φαρμάκων ή παραπεμπτικών για εξετάσεις, εάν οι ασφαλισμένοι είναι στις πρώτες 200 επισκέψεις δεν πληρώνουν. Εάν όμως έχει ξεπεραστεί το όριο των 200 επισκέψεων, τότε ο ασφαλισμένος πρέπει να καταβάλει 10 ευρώ για συνταγογράφηση στον ειδικό γιατρό του ΕΟΠΥΥ.Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.

2 σχόλια:

  1. Για τους ειδικούς τσιμουδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πληρως αποτυχημενο νομοσχεδιο τοσο στη συλληψη οσο και τη σχεδιαζομενη εφαρμογη .Κριμα διοτι θα πρεπει επιτελους να περασει κι ενας επιτυχημενος απο το ποστο του υπ υγειας .Μεχρι στιγμης μονο ο μακαριτης Δοξιαδης μπορει να λαβει το χαρακτηρισμο αυτο.Φυσικα τεραστια και η ευθυνη των συνδικαληστων των ιατρων που δημιουργουν προβληματα ,αντι να προτεινουν και να αξιωνουν λυσεις .

    ΑπάντησηΔιαγραφή