Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Πότε πληρώνουμε και πότε είναι δωρεάν – Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο της Πρωτοβάθμιας

Πότε οι γιατροί ΕΟΠΥΥ είναι δωρεάν για τους ασφαλισμένους και τι αλλαγές έρχονται

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας ενώ στο στόχαστρο είναι και οι Γιατροί ΕΟΠΥΥ, καθώς αναμένεται να αλλάξουν οι συμβάσεις τους με τον Οργανισμό.

Σήμερα οι ασφαλισμένοι μπορούν να επισκέπτονται δωρεάν τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που πρέπει να πληρώνουν .

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Πότε πληρώνουμε και πότε όχι

Ειδικότερα σήμερα υπάρχουν στον ΕΟΠΥΥ 846 οικογενειακοί γιατροί δηλαδή Παθολόγοι, Γενικοί Γιατροί και Παιδίατροι. Οι 846 αυτοί γιατροί πρέπει να καλύπτουν τις βασικές ανάγκες των περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένων.

Προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες απαιτούνται περίπου 4000 οικογενειακοί γιατροί με βάση υπολογισμούς. Να υπενθυμιστεί ότι με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, οι οικογενειακοί γιατροί θα ονομάζονται προσωπικοί γιατροί.

Σήμερα οι οικογενειακοί γιατροί αμείβονται με πάγια αντιμισθία και λαμβάνουν 2000 ευρώ μηνιαίως.

Αρχικά με βάση τις ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης θα έπρεπε να είχαν ανώτατο όριο εγγεγραμμένου πληθυσμού τα 2250 άτομα.

Ωστόσο επειδή δεν είχαν εγγραφεί πολλοί πολίτες στο σύστημα και στον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, κάθε ένας από τους συμβεβλημένους γιατρούς καλύπτει από 800 έως 1000 άτομα.

Για τα οποία και αμείβεται με 2000 ευρώ αφού το πλαφόν των 2250 ατόμων καταργήθηκε.

-Όσοι ασφαλισμένοι είναι εγγεγραμμένοι σε οικογενειακό γιατρό δικαιούνται δωρεάν επισκέψεις χωρίς όριο στον αριθμό.

-Εάν δεν είναι εγγεγραμμένοι και δεν αποτελούν πληθυσμό ευθύνης του οικογενειακού γιατρού, καταβάλλουν κανονικά την επίσκεψη ανεξάρτητα εάν ο γιατρός είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ.

-Όσοι έχουν οικογενειακό γιατρό δεν καταβάλλουν και τίμημα 10 ευρώ για συνταγογράφηση.

-Σε ότι αφορά σε ειδικούς γιατρούς (πχ καρδιολόγους, δερματολόγους, νευρολόγους, ορθοπεδικούς κλπ), οι ασφαλισμένοι δικαιούνται δωρεάν επίσκεψη εάν είναι μέσα στους πρώτους 200 ασθενείς. Και αυτό διότι με βάση τη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, οι ειδικοί γιατροί πρέπει να παρέχουν 200 δωρεάν επισκέψεις.

-Όταν ξεπεραστούν οι 200 αυτές επισκέψεις οι ασφαλισμένοι πληρώνουν κανονικά την ιατρική εξέταση ανάλογα με το τίμημα που έχει ορίσει ο γιατρός.

-Σε ό,τι αφορά στη συνταγογράφηση φαρμάκων ή παραπεμπτικών για εξετάσεις, εάν οι ασφαλισμένοι είναι στις πρώτες 200 επισκέψεις δεν πληρώνουν. Εάν όμως έχει ξεπεραστεί το όριο των 200 επισκέψεων, τότε ο ασφαλισμένος πρέπει να καταβάλει 10 ευρώ για συνταγογράφηση στον ειδικό γιατρό του ΕΟΠΥΥ.

Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο του ΕΟΠΥΥ

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλέπεται ότι όσοι γιατροί έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να μπορούν να κάνουν και δύο εφημερίες το μήνα σε δημόσια νοσοκομεία, εφόσον όμως κριθεί απαραίτητο.

Η ρύθμιση αυτή θα αποτελεί προϋπόθεση για να μπορεί ένας γιατρός να συμβληθεί με τον Οργανισμό. Ωστόσο θα ενεργοποιείται μόνο όταν θα υπάρχει ανάγκη όπως έγινε με την πανδημία που χρειάστηκε να γίνει επιστράτευση γιατρών.

Πάντως οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα καλούνται να κάνουν υπηρεσία και σε περιοχές όπου υπάρχει έλλειψη συγκεκριμένων ειδικοτήτων σε δημόσιες μονάδες.

Σε ότι αφορά τις αμοιβές τους αυτές θα καταβάλλονται με το σύστημα capitation δηλαδή κατά κεφαλήν, αλλά προς ώρας δεν έχουν καθοριστεί.

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με τις διευκρινιστικές υπουργικές αποφάσεις που αναμένεται να εκδοθούν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα έχουν υποχρεώσεις απέναντι στους ασφαλισμένους με συγκεκριμένο αριθμό δωρεάν επισκέψεων και προληπτικών κλινικών εξετάσεων.

3 σχόλια:

  1. Τα ιδια Παντελακη μου ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ατέλειωτη κοροϊδία , το φάντασμα του Γεωργακοπούλου μας εκδικειται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εμπρος λοιπον συντροφοι της ΝΔ για μια κομμουνιστικη πολιτικη υγειας ,νεοφιλελευθερη στη θεωρια αλλα σοβιετικη στην πραξη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή