Δευτέρα 11 Απριλίου 2022

Λινού στο CNN Greece: Πιο μεταδοτικός ο συνδυασμός των δύο Όμικρον – 4η δόση για τους άνω των 50


O συνδυασμός των δύο Όμικρον είναι τουλάχιστον 10% πιο μεταδοτική μετάλλαξη από την Όμικρον 2», λέει η κυρία ΛινούINTIME/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Για την εμφάνιση μίας νέας παραλλαγής που αποτελείται από τον συνδυασμό των δύο Όμικρον και της Όμικρον και της μετάλλαξης Δέλτα, αλλά και τους λόγους που δεν κρίνεται ακόμη απαραίτητη η τέταρτη δόση σε νεαρές ηλικίες, μίλησε στο CNN Greece η γνωστή επιδημιολόγος, Αθηνά Λινού.

Όσον αφορά σε νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, που έχει εντοπιστεί κυρίως στην Αγγλία, πρόκειται για έναν συνδυασμό που συμπεριλαμβάνει την Όμικρον 1 και την Όμικρον 2, την Όμικρον 1 και τη Δέλτα, και την Όμικρον 2 συνδυαστικά με τη Δέλτα.

«Ο συνδυασμός των δύο Όμικρον είναι ο πιο μεταδοτικός. Έχει αποδειχθεί ότι είναι μέχρι και 10% πιο μεταδοτικός από την Όμικρον 2», λέει στο CNN Greece η κυρία Λινού.

Όπως εξηγεί η ίδια, ο ίδιος άνθρωπος που έχει νοσήσει ταυτόχρονα και από Όμικρον 1 και από Όμικρον 2, αλλά και από Όμικρον 1 και Δέλτα, παρήγαγε στον οργανισμό του έναν καινούριο τύπο του ιού.

«Αυτή τη στιγμή είναι τόσα λίγα τα κρούσματα από αυτό τον συνδυασμό που δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα. Ελπίζουμε ωστόσο, ότι ένας πλήρως εμβολιασμένος καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από τα εμβόλια και γι΄ αυτές τις παραλλαγές», λέει η επιδημιολόγος.

«Πάντως υπάρχει ο φόβος ότι ο ιός ξεφεύγει από το εμβόλιο. Πιθανόν και η Όμικρον 2 να είναι μία από τις παραλλαγές που δεν παρέχει μακροχρόνια ανοσία σε όλους. Ούτε σε αυτούς που έχουν νοσήσει και για αυτό έχουμε δει περιπτώσεις ατόμων που νοσούν ξανά», επισημαίνει η κυρία Λινού και αναφέρει ότι στην Αγγλία έχουν παρουσιαστεί και οι τρεις παραλλαγές.

«Ο ΠΟΥ τις ονόμασε XD, XE, XF. Η πιο μεταδοτική είναι η XE η οποία είναι συνδυασμός των δύο Όμικρον και δήλωσε ότι είναι τουλάχιστον 10% πιο μεταδοτική από την Όμικρον 2», λέει η κυρία Λινού.

Σύμφωνα με την ίδια, δεν είναι ακόμη γνωστό στην επιστημονική κοινότητα εάν η παραλλαγή αυτή ξεφεύγει από το εμβόλιο και καταφέρει να μολύνει αρκετό κόσμο.

Τονίζει όμως ότι «δεν είναι τόσο σοβαρή όσο η Δέλτα».

«Οι κάτω των 50 ετών νοσούν με ήπια συμπτώματα»

Η ιατρική κοινότητα στην Αμερική αποφάσισε να γίνει καθολικός ο εμβολιασμός της 4ης δόσης σε άνω των 50 ετών και όχι των 60 ετών.

Με βάση αυτά που βλέπουμε σήμερα σχετικά με τη θνησιμότητα και τις παραλλαγές που επικρατούν στην Ελλάδα, οι κάτω των 50 ετών, εάν έχουν κάνει τρεις δόσεις εμβολίου, είναι σε γενικές γραμμές αρκετά ασφαλείς και δεν χρειάζονται προς το παρόν, την 4η δόση, επισημαίνει η κυρία Λινού.

«Ή τουλάχιστον δεν έχει εγκριθεί ακόμα η 4η δόση γι΄αυτούς. Εάν νοσήσουν, θα έχουν ήπια συμπτώματα. Το χειρότερο σενάριο θα ήταν να επεκταθεί η μετάλλαξη Δέλτα».

Ωστόσο, αναφέρει ότι «είναι ασαφές ακόμα για πόσο διάστημα καλύπτει η τρίτη δόση τα άτομα κάτω των 50 ετών. Το ζήτημα με εκείνους που έκαναν την τρίτη δόση και νοσούν είναι ότι: είτε δεν τους κάλυψε το εμβόλιο είτε η παραλλαγή που επικρατεί, παρακάμπτει το εμβόλιο».

Αυτή τη χρονική στιγμή ένας πλήρως εμβολιασμένος, εάν νοσήσει θα το περάσει ήπια, ωστόσο λίγους μήνες μετά, όπως για παράδειγμα τον μήνα Σεπτέμβριο, που θα έχει προηγηθεί ένα μεγάλο διάστημα από την πραγματοποίηση της 3ης δόσης, «τότε πιστεύω πως θα χρειαστούμε 4η δόση σε όλους άνω των 50 ετών που είναι πιο ευάλωτοι. Μέχρι τότε θα δούμε πως εξελίσσονται και οι άλλες μορφές του ιού, αφού ακόμα δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα και τότε θα επανέλθει η ιατρική κοινότητα για να αποφασίσει και για τις άλλες ηλικίες», λέει η κυρία Λινού.

Τέλος, αναφέρει ότι η εταιρείες είναι ήδη στη διαδικασία της εύρεσης ενός εμβολίου που θα έχει τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να καλύπτει όλες τις μεταλλάξεις.

«Πιστεύω πως σε ένα εξάμηνο θα έχουμε ένα πιο ευρύ εμβόλιο. Μέχρι τότε πρέπει να τηρούμε τα μέτρα προστασίας, να αποφεύγουμε το συνωστισμό και να φοράμε μάσκα», τονίζει η Αθηνά Λινού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου