Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

Τέταρτη δόση εμβολίου: Ανοίγει αύριο Τετάρτη η πλατφόρμα για τα άτομα άνω των 70 και την Παρασκευή για τους άνω των 60

Τέταρτη δόση εμβολίου: Ανοίγει αύριο Τετάρτη η πλατφόρμα για τα άτομα άνω των 70 και την Παρασκευή για τους άνω των 60

Αναλυτικά όλα όσα πρέπει να ξέρετε

HR
Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα emvolio.gov.gr για την τέταρτη δόση εμβολίου κατά της νόσου Covid -19 για τα άτομα ηλικίας 70-79 και την Παρασκευή για τα άτομα ηλικίας 60-69.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στον ΣΚΑΪ.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η χορήγηση της τέταρτης δόσης μελετάται ήδη εδώ και καιρό ώστε να χορηγηθεί στις ηλικιακές ομάδες χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα υγείας και σε άλλες ομάδες του γενικού πληθυσμού αλλά δεν υπάρχει για την ώρα τέτοια απόφαση.

Να υπενθυμιστεί ότι από τις 20 Ιανουαρίου η τέταρτη δόση χορηγείται σε ανοσοκατεσταλμένους αλλά και σε χρονίως πάσχοντες, ενώ εδώ και μια εβδομάδα τα άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών κλείνουν τα ραντεβού τους κανονικά.

Μάλιστα για τις παραπάνω ομάδες πληθυσμού, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προτείνει τη χορήγηση τέταρτης δόσης με mRNA εμβόλιο (Pfizer και Moderna ) και τουλάχιστον 4 μήνες μετά την 1η αναμνηστική δόση. Για όσα άτομα έχουν νοσήσει μετά την 1η αναμνηστική δόση, δεν συστήνεται 4η δόση (2η ενισχυτική).

Όπως επισήμανε πάντως ο κ. Θεμιστοκλέους η δεύτερη ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού δεν είναι υποχρεωτική και ούτε συνδέεται με τα πιστοποιητικά, αλλά αποτελεί απλώς μια σύσταση.

Τι είπε για την άρση των μέτρων

Σε ό,τι αφορά στη χαλάρωση των μέτρων, ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι είτε αύριο είτε μεθαύριο ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης θα παρουσιάσει τον «οδικό χάρτη» μέχρι τον Σεπτέμβριο, κατεύθυνση του οποίου είναι η επιστροφή στην κανονικότητα.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι η άρση των μέτρων θα αφορά τόσο τους εμβολιασμένους όσο και τους ανεμβολίαστους υπογραμμίζοντας ότι «πάμε για ένα καλοκαίρι χωρίς πιστοποιητικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου