Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

Δελτίο Τύπου Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ. - Οι ανακολουθίες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ συνεχίζονται...

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΛΙΝΙΚΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ (ΠΟΣΚΕ)
ΧΑΡ.ΤΡΙΚΟΥΠΗ 12,ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ Τ.Κ 16346, ΤΗΛ.210-9959181,FAX:210-9916854

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ (ΠΟΣΙΠΥ)
Πανεπιστημίου 56, Αθήνα, Τ.Κ. 10678, ΤΗΛ 210.3304298

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ (ΠΑΣΙΔΙΚ)
Πανεπιστημίου 58, Αθήνα, Τ.Κ. 10678, ΤΗΛ 210.3306487

Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ)
Καραγεώργη Σερβίας 2, Αθήνα – Σύνταγμα Τ.Κ. 10562, ΤΗΛ.2111825400

Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)
Πατησίων 210, Αθήνα, Τ.Κ. 10446, ΤΗΛ. 2610639539

Αθήνα, 19/04/2022

Δελτίο Τύπου

Χθες πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ. με στελέχη του ΕΟΠΥΥ με θέμα συζήτησης την παρουσίαση του προσχέδιου των ποιοτικών κριτηρίων στα εργαστήρια που εκτελούν εξετάσεις βιολογικών υγρών που έχει ετοιμάσει ο Οργανισμός.
Ενώ είχαμε την αντίστοιχη δέσμευση του Υπουργού Υγείας, κ. Πλεύρη και για τα ποιοτικά κριτήρια που θα εφαρμοστούν στα ακτινολογικά εργαστήρια, δεν έχει γίνει ΟΥΔΕΜΙΑ συζήτηση με κανέναν παράγοντα του ΕΟΠΥΥ για αυτό το ζήτημα.
Και οι ανακολουθίες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ συνεχίζονται…

1) Παρότι είμαστε στην εκπνοή του Απριλίου ΔΥΣΤΥΧΩΣ δεν έχει κοινοποιηθεί ακόμα το budget για διαγνωστικές εξετάσεις για το 2022, ενώ από την άλλη πλευρά το claw back τρέχει ανεξέλεγκτο.
2) Δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την μη προείσπραξη του claw back από τις πληρωμές που αναμένουμε για τον μήνα Ιανουάριο 2022 όπως έχουμε ζητήσει. Αντιθέτως, θα παρακρατηθεί το 70% του claw back που αντιστοιχεί σε αυτόν τον μήνα βάσει των υποβολών των παρόχων
3) Δεν έχει γίνει καμία ενέργεια ελάφρυνσης του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων για το τρέχον έτος,

Α) αφού δεν έχει πραγματοποιηθεί ο διαχωρισμός για τα post Covid περιστατικά που δεν θα επιβαρύνουν τον κωδικό των διαγνωστικών εξετάσεων
Β) δεν έχει γίνει η δημιουργία ξεχωριστού κωδικού και η ένταξη των προληπτικών προγραμμάτων υγείας του προγράμματος Δοξιάδη σε αυτόν, ώστε κάποιες δαπάνες εξετάσεων να βαρύνουν αυτόν τον προϋπολογισμό, του οποίου τα κονδύλια προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης,
Γ) κανένα Διαγνωστικό και Θεραπευτικό πρωτόκολλο δεν έχει εφαρμοστεί για την περιστολή της συνταγογράφησης και την ελάφρυνση των δαπανών των διαγνωστικών εξετάσεων.

Προφανώς είναι ζητήματα που για το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ έρχονται σε δεύτερη μοίρα αφού άλλος είναι αυτός που πληρώνει το μάρμαρο!!!

Οι διαγνωστικές εξετάσεις εκτελούνται κανονικά από τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς και το claw back τρέχει με ποσοστά της τάξης του 30%-40%.

Κάθε χρονιά το τεχνητό χρέος που βγάζει σε ραβασάκια ο ΕΟΠΥΥ και το στέλνει στους παρόχους υγείας, φαίνεται ότι αυξάνουν γεωμετρικά το μέγεθος αυτού του ¨χρέους¨. Έτσι, οι γιατροί δεν μπορούν να πεθάνουν, αλλά ούτε καν να συνταξιοδοτηθούν, αφού αυτό το τεχνητό χρέος που κατασκεύασε ο ΕΟΠΥΥ θα τους κυνηγάει τουλάχιστον για τα επόμενα 10 χρόνια.

Το claw back ξεκίνησε το 2013 όπου και παρουσιάστηκε σαν ένα προσωρινό δημοσιονομικό μέτρο λόγω της βαθειάς οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί έβαλαν πλάτη όλα αυτά τα χρόνια για να ορθοποδήσει η Ελληνική οικονομία χωρίς να στραφούν εναντίον της Δημόσιας Υγείας.

Δεν αντέχει η τσέπη μας άλλο να εκτελούμε 100 εξετάσεις και να πληρωνόμαστε για τις 50. Δεν μπορούμε να πληρώσουμε πλέον ούτε το λειτουργικό κόστος των μονάδων μας. Ζητάμε το αυτονόητο! Ζητάμε όποια εξέταση εκτελείται να πληρώνεται!

Κλείνουν μονάδες υγείας και έχουν μείνει με τα χρέη του ΕΟΠΥΥ στην πλάτη.

Η οικονομική κατάσταση των διαγνωστικών εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και των κλινικοεργαστηριακών ιατρών έχει φτάσει στο απροχώρητο, γι’ αυτό και αύριο θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του διευρυμένου Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ. για να ληφθούν αποφάσεις για την πορεία του κλάδου.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΣΚΕ   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΣΙΠΥ
Φ.Ν.ΠΑΤΣΟΥΡΑΚΟΣ     Θ.ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΙΔΙΚ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΙΔΙ
Ι.ΚΑΡΑΜΗΝΑΣ             Δ. ΦΑΣΙΤΣΑΣ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ
Α. ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ

10 σχόλια:

 1. Το σχέδιο ειναι μάλλον απλό, αφου αναγκαστούν τα ιδιωτικά εργαστήρια να κλείσουν καταχρεωμένα θα εξαγοραστούν στό τσάμπα απο νεόφερτους μεγαλοεπενδυτές και οι πολιτικοί μας θα καμαρώνουν οτι προσέλκυσαν ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ απο το εξωτερικό,μοναδική παρατήρηση , τέτοιες επενδύσεις μάλλον αχρειασρες ειναι γιατι η χώρα διαθέτει επαρκές ιατρικό δθυαμικό , και αναπόφευκτη ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΑ οι έλληνες εργαστηριακοί θα κλείσιυν και θα γίνουν υπαλληλίσκοι των πολυεθνικών, οι τυχεροί, οι υπόλοιποι ΑΝΕΡΓΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θα τους βγαλουν και με....... αναδρομικονελεγχοντωννηδη εκκαθαρισμενων...... στατιστικες αποκλισεις και θα τους διαλυσουν στα προστιμα και τρεχα μετα στα δικαστηρια

   Διαγραφή
  2. Δε νομίζω ότι θα ενδιαφερθούν να εξαγοράσουν τα εργαστήρια, μαλλον ενδιαφέρονται απλώς να τα κλείσουν. Στη θέση τους θα ανοίξουν οι μεγάλες αλυσίδες αιμοληπτήρια, όπως γίνεται στο εξωτερικό.

   Διαγραφή
 2. Η τακτική Πλεύρη είναι να.....συμφωνεί σε πολλά με τους συνδικαλιστές μας και μετά να.....κανει τα δικά του!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μόνο όταν εφαρμοστεί σκληρό gatekeeping θα καταργηθεί το clawback. Για εκεί το πάνε οι Τροικανοί,

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η συναψη συμβασης με αφερεγγυο αντισυμβαλλομενο αυτα εχει .Το γνωριζαν ολοι και ομως συμβαλλονταν για γνωστους λογους .Εμεις οι μη συμβεβλημενοι που δεν ειδικευομαστε στη φασονολογια ειμαστε κοροιδα?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μάλλον ειδικεύεται στην φασονολογια αφού όλο για αυτήν μιλάς! Αν δεν είχες χαμηλό iq θα καταλάβαινες ότι το ν/σ αφορά και εσένα πχ gatekeeping.....αλλά......το κόμπλεξ πάει σύννεφο.....

   Διαγραφή
  2. Οποιος εχει ... καρυδια ,κανει ιατρειο με την αξια του και αμοιβεται απευθειας απο τον ασθενη του .Οι συμβεβλημενοι κρυβονται πισω απο την υπαλληλικη ασφαλεια του ταμειου ,με τα γνωστα επακολουθα (συνεδριακια ,ταξιδακια καιμη χειροτερα ).Ας κανουν και καμια εφημερια .Πολυ σωστο και λογικο το νομοσχεδιο .Αν δεν σας αρεσει φυγετε !

   Διαγραφή
  3. Όποιος είναι κομπλεξικος επειδή τον ταιζει ο μπαμπάς η προικοθήρας η βρίσκεται στο κατάλληλο σημειο μπορεί να νιώσει ότι έχει καρύδια σαν και του λόγου σου! Δεν είναι όλοι τόσο τυχεροί αλλά και όσοι είναι δεν είναι τόσο κομπλεξικος όσο εσύ για να νομίζουν ότι κάνουν κάτι....! Τα γνωστά επακόλουθα σενδριακια, φασονακια κλπ τα γνωρίζεις άριστα και όλη μέρα παραμιλας για αυτά προφανώς επειδή μόνο αυτά σε ενδιαφέρουν! Εφημερία να κάνεις εσύ κομπλεξαρα αφού γουστάρεις ! Και μόνο που συμφωνείς με το gatekeeping δείχνεις ποσοανηκεος στον ιατρικό κόσμο! Στις δημοκρατιες όταν δεν σου αρέσουν τα ν/σ παλεύεις να αλλάξουν! Άντε στον....πεθερό για χαρτζιλίκι κατά φαντασίαν πετύχετε και μάγκα.....

   Διαγραφή
 5. Οπαίος δεν θέλει ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει λένε οι σοφοί Κινέζοι Μετά από πόσα αύριο το συντονιστικό θα πάρει αποφάσεις Η αναβλητικότητα ευνοεί το υπουργείο. Παράλληλα διαρρέουν πληροφορίες οτι οι μεγάλοι όμιλοι αντιτίθενται σε οποιαδήποτε αντίδραση προσδοκώντας Ανάσταση μετά την σταύρωση των μικρομεσαίων εργαστηρίων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή