Κυριακή 10 Απριλίου 2022

ΠΙΣ: Μία σοβαρή καταγγελία

 

Προς τους Προέδρους των ΙΣ και τα μέλη της ΓΣ

Αγαπητοί συνάδελφοι, 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ την απαράδεκτη και αντιδημοκρατική συμπεριφορά του κ. Εξαδακτυλου ο οποίος στην συνεδρίαση της Παρασκευής 8/4/22 διέκοψε τη συνεδρίαση του ΔΣ τη στιγμή που συζητούσε για την δημόσια θέση του ΠΙΣ απέναντι στο σχέδιο νομου για την ΠΦΥ και μόλις διαπιστώθηκε ότι το ΔΤ που σας κοινοποιούμε είχε την αποδοχή της πλειοψηφίας των μελών του ΔΣ.  Η δικαιολογία της διακοπής ήταν ότι είχε χαιρετισμό σε συνέδριο! 

Το ίδιο έκανε και σήμερα 10/4/22 κλείνοντας τα μικρόφωνα των μελών του ΔΣ και αποχωρώντας από τη συνεδρίαση του ΔΣ όταν είδε όταν δεν είχε την πλειοψηφία για να επιβάλει τις απόψεις του. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι να μπλοκάρει σκόπιμα  τη θεσμική και συλλογική  έκφραση γνώμης του ΔΣ απέναντι στο σχέδιο νομου.

Δεν σταματα όμως εδώ καθώς αρνείτε να υπογράψει ΔΤ με τη θέση της πλειοψηφίας του ΔΣ απέναντι στο σχέδιο νομου για την ΠΦΥ. Επίσης αρνείται παρανόμως να υπογράψει σύναψη σύμβασης με δικηγόρο όπως έχει αποφασίσει το ΔΣ προκριμένου να λειτουργήσει το ΑΠΣΙ με αποτέλεσμα να υπαρχει κίνδυνος παραγραφής υποθέσεων. 

Σας κοινοποιούμε το ΔΤ που έχει την αποδοχή της πλειοψηφίας του ΔΣ και αρνείται ο κ. Εξαδάκτυλος να αποσταλεί στα ΜΜΕ. 

"Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) εκφράζει την αντίθεση και τη διαφωνία του για τις ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Υγείας με το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και τον ΕΟΠΥΥ. Χωρίς προηγούμενη  διαβούλευση επί του κειμένου με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, χωρίς  συνάντηση εργασίας με το ΔΣ, δημοσιοποίησε σχέδιο νόμου το οποίο είναι κάθετα αντίθετο με τις απόψεις και τις προτάσεις του ιατρικού κόσμου και της ελληνικής κοινωνίας.

Καμία από τις κατά καιρούς προτάσεις μας για την ΠΦΥ δεν έγιναν αποδεκτές από το υπουργείο Υγείας. Όχι μόνο δεν έγιναν αποδεκτές αλλά οι ρυθμίσεις που περιγράφονται έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις πάγιες θέσεις του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Δεν εστιάζουν στην προστασία των ασθενών, την βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας και την αναγνώριση του ρόλου του γιατρού, ιδιαίτερα μετά από την τιτάνια προσπάθεια των συναδέλφων στην περίοδο της πανδημίας.

Ειδικότερα:

1.     Σε ότι αφορά στους ασθενείς, οι ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας δημιουργούν ανυπέρβλητα εμπόδια πρόσβασης σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας για όσους δεν θα επιλέξουν προσωπικό γιατρό, αφού θα επιβαρύνονται οικονομικά για να λαμβάνουν υπηρεσίες υγείας από ειδικό ιατρό ή για να νοσηλευθούν σε νοσοκομείο!

2.     Περιορίζει την πρόσβαση των χρονίως πασχόντων στους ειδικούς ιατρούς μόνο μια φορά τον χρόνο.

3.     Θεσπίζει το σύστημα των υποχρεωτικών παραπομπών (gatekeeping) τόσο σε επίπεδο επίσκεψης στον ειδικό ιατρό όσο και στο επίπεδο πρόσβασης στα νοσοκομεία.

4.     Ορίζει σύστημα αμοιβής των ιατρών με το κεφάλι (capitation) και όχι ανά πράξη και περίπτωση, υποβαθμίζοντας έτσι την ποιότητα των υπηρεσιών προς τους πολίτες.

5.     Αντί να προχωρήσει σε ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, μονιμοποίηση των επικουρικών και αύξηση των δημόσιων δαπανών για την υγεία καθώς και των αμοιβών των νοσοκομειακών ιατρών στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, επιλέγει την αναγκαστική - υποχρεωτική κάλυψη του ΕΣΥ, εν είδη πολιτικής επιστράτευσης, με ιδιώτες ιατρούς που είναι απλά πιστοποιημένοι στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, προκειμένου να καλύψει τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του ΕΣΥ.

6.     Θεσπίζονται τα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία από ιατρούς του ΕΣΥ και δημιουργούν ασθενείς δύο ταχυτήτων, σε εκείνους που έχουν να πληρώσουν και σε εκείνους που δεν έχουν και θα βρίσκονται σε αναμονή για ένα χειρουργείο. Ο ΠΙΣ πιστεύει ότι η πρόσβαση των πολιτών στο ΕΣΥ θα πρέπει να είναι ισότιμη, δωρεάν και ελεύθερη. Διαφωνούμε με τα απογευματινά ιδιωτικά χειρουργεία από ιατρούς του ΕΣΥ, μέτρο που θα αναγκάσει τους πολίτες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, τη στιγμή που ήδη έχουν πληρώσει πανάκριβα μέσω τον ασφαλιστικών τους εισφορών.

7.     Το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά στις αμοιβές των ιδιωτών γιατρών που θα συμβάλουν στη λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δεν περιλαμβάνει οικονομοτεχνική μελέτη, δεν προβλέπει συλλογική σύμβαση εργασίας, παραμένει κλειστό με βάση τις επιλογές του ΕΟΠΥΥ και δεν αναφέρει το ποσό που θα διαθέσει το Κράτος για να ιδρύσει επιτέλους σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

8.     Καταργεί την εκπροσώπηση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, αλλά και όλων των επιστημονικών και κοινωνικών εταίρων, στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ και τους αντικαθιστά με μέλη που θα ορίζονται από τον εκάστοτε υπουργό Υγείας.

Για άλλη μια φορά το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει χωρίς την κοινωνία και τους γιατρούς! Για άλλη μια φορά η προσπάθεια για οικοδόμηση συστήματος ΠΦΥ στον τόπο μας πέφτει στο κενό και αγνοεί τις θέσεις των ασθενών και των ιατρών.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητά να ανασταλεί η διαδικασία ψήφισης του επίμαχου νομοσχέδιου και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προσέλθει σε ειλικρινή και όχι προσχηματικό διάλογο με το ΔΣ του ΠΙΣ, ώστε από κοινού να διαμορφωθεί μία νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που θα εξυπηρετεί πρωτίστως τους ασθενείς και θα διευκολύνει τους γιατρούς στο έργο τους."

Την Τρίτη υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας για τη συζήτηση επί του νόμου. Ο ΠΙΣ σε αυτή τη συνάντηση προσέρχεται χωρίς θέσεις... με ευθύνη του κ Εξαδάκτυλου. 

Τον παραδίδουμε στην κρίση σας.

Άννα Μαστοράκου -     Α' Αντιπρόεδρος ΠΙΣ
Γεώργιος Ελευθεριόυ - Γενικός Γραμματέας ΠΙΣ
Παύλος Καψαμπέλης - Μέλος ΔΣ ΠΙΣ

9 σχόλια:

  1. Πολιτικάντης ω κατηγορίας ο κ. Εξαδάκτυλος αν ισχύουν όσα μας λέτε (και δεν πιστεύουμε ότι ψεύδεστε !) ! Θυμόμαστε όλοι ότι όταν τα πιο πολλά από αυτά πήγαιναν να τα περάσουν οι Ξανθός/Πολάκης ......το έπαιζε μέγας αντάρτης.......!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι υπόλογος ο κ.Εξαδακτυλος και να συμμορφωθεί άμεσα με την πλειοψηφία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι αλλο περιμενατε απο τον Πλαστικο που δυο χρονια παριστανει τον λοιμωξιολογο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εξαδάκτυλε, θέλουμε σοβαρούς εκπροσώπους και όχι κομματοσκυλα, αν δεν μπορείς να σεβαστείς την πλειοψηφία παραιτησουνκαι μην εξευτελίζεται σε πανελλήνια μετάδοση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έδειξε τι πραγματικα είναι, καθαίρεση δεν υπάρχει τρόπος να γίνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απαράδεκτος αλλά τι να περιμένεις από κάποιον που παρίστανε τον Ιολόγο Covidολόγο ενώ δεν έχει καμία σχέση ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συγχαρητήρια για τη σθεναρά αντίστασή σας ,στη φίμωση του δημοκρατικού διαλόγου και στην αυταρχική πολιτική του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ και των υποστηρικτών του .Σας ευχαριστούμε είμαστε πάντα δίπλα σας στην διεκδίκηση ισότιμης υγείας για όλους τους Έλληνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γι αυτο καθε ενασχοληση με ΠΙΣ ,ΙΣΑ κλπ ειναι το λιγοτερο χασιμο χρονου .Ας ξεχασουμε οτι υπαρχουν ,ειναι καλυτερα για ολους μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή