Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

Διαγνωστικές εξετάσεις μόνο σε σύγχρονα μηχανήματα και με απόδειξη αποτελέσματος – Οι αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ

EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
Δήμητρα Ευθυμιάδου - ethnos.gr

Αλλαγές στις διαγνωστικές εξετάσεις που θα πραγματοποιούν οι ασθενείς μέσω του ΕΟΠΥΥ, φέρνει το υπουργείο Υγείας με νομοσχέδιο που καταθέτει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή προς ψήφιση.

Ένα νομοσχέδιο το οποίο θα ψηφιστεί μέχρι τις 15 Απριλίου, σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Υγείας, και το οποίο αλλάζει άρδην τον τρόπο που θα λειτουργεί ο ΕΟΠΥΥ απέναντι στους ασθενείς.

Ειδικότερα όλες οι συμβάσεις που θα κάνει ο ΕΟΠΥΥ με διαγνωστικά κέντρα θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις ώστε οι ασφαλισμένοι να λαμβάνουν υπηρεσίες με ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Διαγνωστικές εξετάσεις με…απόδειξη

Πάντως όσοι θα κάνουν διαγνωστικές εξετάσεις ουσιαστικά θα πρέπει και να αποδεικνύουν ότι τις πραγματοποιούν. Και αυτό διότι εντός του μηνός αναμένεται να ξεκινήσει real-time έλεγχος για τις διαγνωστικές εξετάσεις ώστε να μπορούν οι αρμόδιοι του ΕΟΠΥΥ να διαπιστώσουν ποιες εξετάσεις εκτελούνται πραγματικά και ποιες χρεώνονται στον ΕΟΠΥΥ πλασματικά.

Γεγονός που σημαίνει ότι τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια αυτομάτως και ψηφιακά θα μεταφέρουν τη διεξαγωγή των εξετάσεων στον Οργανισμό.

Το σημαντικό όμως για τους ασφαλισμένους του Οργανισμού είναι πως όπου θα κάνουν πια τις εξετάσεις τους, τα μηχανήματα που θα χρησιμοποιούνται θα πρέπει να είναι τελευταίας τεχνολογίας.

Και αυτό διότι θα ορίζεται στο νομοσχέδιο ότι θα πρέπει να είναι συγκεκριμένων τομών (για τα απεικονιστικά μηχανήματα) αλλά και συγκεκριμένων προδιαγραφών.

Τα κριτήρια αναμένεται να είναι απολύτως σαφή αφού ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει δηλώσει πως όποιος δεν τα πληροί δεν θα κάνει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Οι λεπτομέρειες πάντως αναμένεται να καθοριστούν με υπουργική απόφαση.

Και για να διασφαλιστεί η ποιότητα των υπηρεσιών στον τομέα των διαγνωστικών εξετάσεων, θα επιβάλλεται και «τιμωρία» σε όσα διαγνωστικά κέντρα δεν διαθέτουν ποιοτικά μηχανήματα.

Συγκεκριμένα, όσα θα διαθέτουν παλαιότερο μηχάνημα για εξετάσεις,θα αποζημιώνονται λιγότερο από τον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, οι υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebate) που θα πρέπει να κάνουν με βάση την παλαιότητα των μηχανημάτων που θα διαθέτουν θα είναι από 5% και θα φθάνουν μέχρι και το 40% ανάλογα με τα χρόνια ζωής ενός μηχανήματος και τις τομές (συνδυαστικά).

Η προϋπολογισθείσα δαπάνη από τον ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις που γίνονται σε όλα τα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα, στα ιατρεία και στα Πολυϊατρεία είχε ορισθεί για το 2021 περίπου στα 460 εκατ. ευρώ. Όμως λόγω των μεγάλων αναγκών που προκύπτουν κάθε χρόνο και ιδιαίτερα τώρα λόγω της πανδημίας και του long covid, η δαπάνη έφθασε στα 670 εκατ. ευρώ την περσινή χρονιά.

Η υπέρβαση που προκύπτει από τη δαπάνη που είχε υπολογισθεί στον ΕΟΠΥΥ επιστρέφεται ως claw back (υποχρεωτικές επιστροφές) από τα διαγνωστικά εργαστήρια και τα κουρέματα μαζί με τις υποχρεωτικές εκπτώσεις που αγγίζουν και το 40% των εισοδημάτων τους.

8 σχόλια:

  1. ΑΚΟΥ ΕΚΕΙ, ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ,ΜΗΠΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ? ΜΕΓΑΛΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ? ΜΗΠΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΜΑΣ ΤΟ ΚΡΥΒΟΥΝ? ΜΑΛΛΟΝ ΚΡΥΦΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ ΜΑΣ ΒΓΗΚΕ ΚΑΙ Ο ΠΛΕΥΡΗΣ ,ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΨΗΦΙΣΩ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ ORIGINAL!!!!!ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΔΑΓΚΩΤΟ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε λίγο καιρό θα ψάχνετε εργαστήρια με τα κυάλια με αυτά τα μυαλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αλλα αμοιβες Κονγκο ....Αυτο φυσικα δεν το λεει .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αναμένω με αγωνία τά σαφή κριτήρια από τό υπουργείο γιατί δέκα χρόνια λειτουργίας εοππυ τό μόνο πού δεν βλέπουμε σαφείς οδηγίες καί αποφάσεις.Μονο χουντικές αποφάσεις.Χωρις διαγραφή χρεών κανείς δεν θα μπορεί νά εργαστεί.Γιατι τά χρέη δεν υφίσταται στην ουσία.Ισχυει το δούλεψε καί δεν σε πληρώνω.Μεχρι πότε συνάδελφοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ????????????????????ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΛΛΗΠΤΟ!!!!!!!!!!!!ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ ?????ΤΣΑΜΠΑ ΜΑΓΚΕΣ??????ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ 19/8/21 ΠΟΥ ΗΡΘΕ ΚΑΙ Η ΠΡΟΕΙΣΠΡΑΞΗ???????ΑΛΛΑ ΦΥΣΙΚΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ......ΣΕ ΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΚΡΑΤΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΟΕΙΣΠΡΑΞΗ ??????ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΟΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ???????????ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΝ ΑΝΕΛΕΗΤΑ......ΠΟΙΟΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ????????ΛΙΓΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΔΕ ΒΛΑΠΤΕΙ....ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΛΕΦΤΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ?ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕ ΜΙΛΑΝΕ ΚΑΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΚΤΡΩΜΑΤΑ??????ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ....ΠΕΙΤΕ ΤΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ ΚΡΥΒΕΣΤΕ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΟΤΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΕΟΠΥΥ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΛΗΣΤΡΙΚΕΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΤΕ ΝΑ ΔΩ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή