Κυριακή 10 Απριλίου 2022

Τηλεδιάσκεψη Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ. με Τομέαρχη Υγείας ΣΥΡΙΖΑ, κ. Α. Ξανθό

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΛΙΝΙΚΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ (ΠΟΣΚΕ)
ΧΑΡ.ΤΡΙΚΟΥΠΗ 12,ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ Τ.Κ 16346, ΤΗΛ.210-9959181,FAX:210-9916854

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ (ΠΟΣΙΠΥ)
Πανεπιστημίου 56, Αθήνα, Τ.Κ. 10678, ΤΗΛ 210.3304298

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ (ΠΑΣΙΔΙΚ)
Πανεπιστημίου 58, Αθήνα, Τ.Κ. 10678, ΤΗΛ 210.3306487

Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ)
Καραγεώργη Σερβίας 2, Αθήνα – Σύνταγμα Τ.Κ. 10562, ΤΗΛ.2111825400

Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)
Πατησίων 210, Αθήνα, Τ.Κ. 10446, ΤΗΛ. 2610639539

Δελτίο Τύπου Συντονιστικού Οργάνου Π.Φ.Υ.

Τηλεδιάσκεψη με Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Α. Ξανθό

Την Δευτέρα 4/4/2022 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τον Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Α. Ξανθό, η οποία και διήρκησε περίπου 2 ώρες.

Οι συμμετέχοντες του Συντονιστικού Οργάνου εξέθεσαν στον κ. Α. Ξανθό αναλυτικά όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί, ώστε να συζητηθούν με τον Τομεάρχη Υγείας και τους λοιπούς εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη, οι προτάσεις τους για την επίλυση αυτών.

Κυρίαρχο θέμα στη συζήτηση ήταν το φλέγον ζήτημα του claw back.
Ο κ. Α. Ξανθός δεσμεύτηκε ότι θα μπορούσαν να γίνουν πολυεπίπεδες παρεμβάσεις ώστε να περιοριστεί το claw back σε βιώσιμα επίπεδα για τους παρόχους υγείας και ανέλυσε τις παρεμβάσεις που έχει ο Τομέας Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάσει, ώστε να γίνει αποδοτικό και βιώσιμο το περιβάλλον της Υγείας, για τους πολίτες αλλά και για τους παρόχους υγείας μακροπρόθεσμα :

1) Έλεγχος της ζήτησης διαγνωστικών εξετάσεων μέσω ενός συστήματος διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων, τα οποία θα πρέπει να είναι κλειστά και επαρκώς τεκμηριωμένα ιατρικά. Θεωρεί ότι όσο αυτό καθυστερεί να εφαρμοστεί, τόσο δεν ελέγχεται η ζήτηση των εξετάσεων.
2) Σταδιακή αύξηση των κλειστών προϋπολογισμών για διαγνωστικές εξετάσεις και σύγκλιση αυτών, με τους αντίστοιχους μέσους όρους της Ευρώπης.
Είπε χαρακτηριστικά ο πρώην Υπουργός Υγείας ότι, η πανδημία ανέδειξε την αξία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα της υγείας για την ευημερία της κοινωνίας. Δεσμεύτηκε στην επένδυση επιπλέον πόρων σε εθνική πολιτική που να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του τομέα της υγείας, του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα, ώστε να διασφαλίζει ο δεύτερος τομέας την επιτυχή συμπληρωματική του λειτουργία, στα σημεία που το δημόσιο σύστημα υγείας καθίσταται αναιμικό και πιο συγκεκριμένα στην εργαστηριακή διάγνωση.
Τόνισε ο κ. Ξανθός ότι είναι ζήτημα προτεραιότητας και ιεράρχησης η επένδυση στην υγεία.
3) Η αύξηση του capacity των δημόσιων εργαστηρίων ώστε να μειωθεί η ζήτηση υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα.
4) Δίκαια κατανομή του claw back βάσει της συμβολής του κάθε είδους διαγνωστικών εξετάσεων στην συνολική υπέρβαση του προϋπολογισμού.
5) Τόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν αντισταθμιστικά μέτρα που να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των εργαστηρίων. Ο κ. Α. Ξανθός ανέφερε ότι θα πρέπει τα ιδιωτικά χρέη που δημιουργήθηκαν λόγω της αύξησης της ζήτησης εν μέσω της πανδημίας θα πρέπει να ¨κουρευτούν¨. Συμπλήρωσε πως θα μπορούσαν να γίνουν διορθωτικές κινήσεις ¨κουρεύοντας¨ και ένα μέρος του τεχνητού χρέους που έχουν επιφορτιστεί τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί μέσω του claw back των προηγούμενων ετών, ώστε να παραμείνουν λειτουργικά και βιώσιμα.
Τονίστηκε στον κ. Α. Ξανθό ότι με την υπάρχουσα γεωμετρική αύξηση συσσώρευσης τεχνητών χρεών από τον ΕΟΠΥΥ, οι ιατροί που θέλουν να συνταξιοδοτηθούν δεν μπορούν, διότι είναι δέσμιοι στην αποπληρωμή αυτών των ποσών που θεωρεί ο ΕΟΠΥΥ ότι του οφείλονται. Διαφορετικά, η σύνταξη τους θα πηγαίνει… υπέρ ΕΟΠΥΥ.
Ο πρώην Υπουργός Υγείας είπε ότι προφανώς και χρειάζεται ένα προβλέψιμο και βιώσιμο περιβάλλον στον τομέα της υγείας.
6) Αναφορικά με το ζήτημα των ποιοτικών κριτηρίων ο κ. Ξανθός είπε ότι η Κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει ολιγοπωλιακά κριτήρια, τα οποία θα επιδεινώσουν το πρόβλημα και δεν θα το ανακουφίσουν.
7) Ο κ. Α. Ξανθός τόνισε ότι πρέπει ριζικά να αντιμετωπιστεί το brain drain, γιατί χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό δεν είναι βιώσιμο κανένα σύστημα υγείας, είτε δημόσιο είτε ιδιωτικό.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι πρέπει να καταστεί ελκυστική η άσκηση ιατρικής στην Ελλάδα και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, διαφορετικά θα καταρρεύσει η Δημόσια Υγεία.
8) Θεωρεί αχρείαστη την προκαταβολική είσπραξη του 70% του claw back εκάστοτε μήνα. Σε ένα πεδίο που είναι ήδη επιβαρυμένο, είπε χαρακτηριστικά, το να προσθέτεις μηχανισμούς πρωθύστερη επιβάρυνσης, είναι εκτός λογικής.

Ο κ. Α. Ξανθός πρότεινε την συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων σε έναν ανοιχτό διάλογο που θα συμμετέχουν και οι θεσμικοί εκπρόσωποι των φορέων Π.Φ.Υ. γα τη δημιουργία ενός λειτουργικού πλαισίου λειτουργίας της Π.Φ.Υ., η οποία να συνδέεται με τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά να είναι λειτουργικά και οικονομικά βιώσιμη μακροπρόθεσμα. Πρόταση συνεργασίας που μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους και πρόθυμους σε μία τέτοια βάση διαβούλευσης.

Στην συζήτηση με τον Τομέαρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ αναλύθηκαν οι πτυχές των προβλημάτων που δημιουργούνται από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων αποζημίωσης και φάνηκε από την πλευρά του να υπάρχει διάθεση συνεργασίας και κατανόησης.

Θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιου είδους επαφές με τους λοιπούς κοινωνικούς εταίρους, ώστε να δούμε τις προθέσεις και αυτών προς την κατεύθυνση της επίλυσης του χρόνιου αλλά πάντα μείζονος προβλήματος, του claw back.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΣΚΕ                  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΣΙΠΥ
Φ.Ν.ΠΑΤΣΟΥΡΑΚΟΣ                    Θ.ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΙΔΙΚ               Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΙΔΙ
Ι.ΚΑΡΑΜΗΝΑΣ                           Δ. ΦΑΣΙΤΣΑΣ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ
Α. ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ

6 σχόλια:

  1. Το ΔΝΤ αποπληρωθηκε με τις περικοπές όλων των Ελλήνων μέχρι πότε; Διαγραφή όλων των "χρεών"των κλινικοεργαστηριακων και διαγνωστικών εργαστηρίων τώρα γιατί απλώς δεν είναι χρέη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΛΗΘΕΙΑ, ΜΕ ΤΟ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟ, ΤΟ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ, ΤΟΝ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙΤΕ;;;
    ΞΕΡΕΤΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ;
    ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΕΙΤΕ, ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Πολλάκης πάντως έλεγε για το κλοου μπάκ οτι για να μην κόβουν τον ΕΠΟΥΥ εχουν ξύγκι ακόμα, αυτά για να μην ξεχνιόμαστε!!!!!!!!!!! και εάν δεν με γελάει η μνήμη μου πρέπει να ηταν Υ.Υ. και ο εν λογω κύριος και μάλλον δεν ειχε δεχθεί ποτε να συζητήσει επι του θέματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ φατε κουτόχορο κορόιδα οταν ξαναγίνω υπουργός θα σας τακτοποιήσω , με clow back 35-45 % δεν κανατε καμμία κινητοποιηση θα δω μεχρι ποσο αντέχετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΤΟΝ ΞΕΘΑΨΑΤΕ? ΟΣΟ ΗΤΑΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΣ ΕΙΧΕ ΓΡΑΜΜΕΝΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΛΕΣΑΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΑΚΗ ΝΑ ΣΑΣ ΠΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ ΞΥΓΚΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΛΥΣΕΤΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή