Σάββατο 30 Απριλίου 2022

Υπουργείο Υγείας: Αλλάζουν όλα σε εξωσωματικές και κρυοσυντήρηση ωαρίων με νομοσχέδιο

Δήμητρα Ευθυμιάδου ethnos.gr

Παρουσιάζεται σήμερα το νομοσχέδιο στο υπουργικό συμβούλιο

Ριζικές αλλαγές στην εξωσωματική γονιμοποίηση αλλά και στη κρυοσυντήρηση ωαρίων, φέρνει το υπουργείο Υγείας με νομοσχέδιο που προωθεί.

Ειδικότερα σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ethnos.gr ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει έτοιμο νομοσχέδιο το οποίο μάλιστα αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, που φέρνει τα πάνω κάτω στις εξωσωματικές αλλά και στη κρυοσυντήρηση ωαρίων, που ακολουθούν όλο και περισσότερες γυναίκες.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν υψηλόβαθμες πηγές στο ethnos.gr, το σχέδιο νόμου αλλάζει τους ηλικιακούς περιορισμούς αφού δίνει τη δυνατότητα και σε μεγαλύτερες γυναίκες να δοκιμάσουν να τεκνοποιήσουν με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Οι εξωσωματικές

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, μελέτησε όλα τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα που επιτρέπουν και σε μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες να προσπαθούν την τεκνοποίηση με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Έτσι η ηλικία που θα επιτρέπεται πλέον θα είναι έως τα 54 έτη.

Να σημειωθεί ότι τα όρια σήμερα είναι τα 50 έτη, ενώ είχε δοθεί η δυνατότητα στα δύο χρόνια της πανδημίας να γίνουν εξωσωματικές έως τα 52 έτη επειδή υπήρξαν προβλήματα, λόγω της δυσκολίας πρόσβασης στις μονάδες υγείας από τα μέτρα περιορισμού. 

Αξιοσημείωτο είναι το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει από εκατοντάδες γυναίκες στη χώρα μας για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, αφού όταν επεκτάθηκαν τα ηλικιακά όρια εν μέσω καραντίνας στα 52 έτη, έγιναν 300 αιτήσεις μέσα σε ένα εξάμηνο από γυναίκες που πλησίαζαν τα 52.

Αλλαγές στην «κατάψυξη» ωαρίων

Το ίδιο νομοσχέδιο που θα καταθέσει στο υπουργικό συμβούλιο ο Θάνος Πλεύρης, φέρνει αλλαγές και στην λεγόμενη «κατάψυξη» ωαρίων, δηλαδή στην κρυοσυντήρηση ωαρίων.

Συγκεκριμένα, με τις ρυθμίσεις που έχουν ετοιμασθεί θα επιτρέπεται πλέον και σε παντρεμένες γυναίκες να καταψύξουν τα ωάριά τους χωρίς να έχουν τη σύμφωνη γνώμη του συζύγου.

Με βάση τον νόμο που ισχύει σήμερα, εάν μία γυναίκα είναι παντρεμένη για να προχωρήσει σε κρυοσυντήρηση ωαρίων θα πρέπει να έχει τη συναίνεση του συζύγου. Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας ορίζεται ξεκάθαρα ότι η γυναίκα μπορεί να ορίζει μόνη της τι επιθυμεί να κάνει με το σώμα της.

Παράλληλα όπως αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες του ethnos.gr οι ρυθμίσεις που προωθούνται προβλέπουν ότι μπορεί να γίνει κρυοσυντήρηση ωαρίων ακόμη και από νεαρές γυναίκες ανεξάρτητα εάν έχουν ή όχι πρόβλημα υγείας. Σήμερα για παράδειγμα εάν μία νεαρή γυναίκα θέλει να καταψύξει τα ωάριά της στην ηλικία των 30 ετών θα πρέπει να προβάλει λόγους υγείας.

Παραμένει ωστόσο η ρύθμιση ότι οικονομική κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ υπάρχει μόνο όταν συντρέχουν λόγοι υγείας.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας θα πρέπει να λάβει πράσινο φως από το υπουργικό συμβούλιο ώστε να προωθηθεί στη Βουλή προς ψήφιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου