Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Υπουργείο Υγείας: Μόνο σε δημόσιες δομές οι ανασφάλιστοι για συνταγές φαρμάκων από την 1η Μαΐου

Νοσοκομείο / Eurokinissi

Μόνο σε δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ ή πολυϊατρεία θα μπορούν σε δύο ημέρες από σήμερα την 1η Μαΐου να συνταγογραφούν τα φάρμακά τους οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας. Έπειτα από παρατάσεις που είχε δώσει το υπουργείο Υγείας, φαίνεται ότι πλέον η σχετική απόφαση θα εφαρμοσθεί βάση της οποίας οι ανασφάλιστοι δεν μπορούν να πάνε σε ιδιώτη γιατρό για να γράψουν τα φάρμακά τους.

Μόνο σε δημόσιες δομές οι ανασφάλιστοι για συνταγές φαρμάκων από 1η Μαΐου

Να υπενθυμιστεί ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έδωσε δύο παρατάσεις στην εφαρμογή της απόφασης έπειτα από αντιδράσεις που είχαν προκληθεί.

Φαίνεται όμως ότι αυτή η παράταση που λήγει στις 30 Απριλίου θα φέρει την εφαρμογή της απόφασης και μαζί της θα επιφέρει και εξοικονόμηση κονδυλίων για το υπουργείο Υγείας.

Άλλωστε σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr εκτιμάται ότι η απαγόρευση της συνταγογράφησης των ανασφάλιστων συμπολιτών στους ιδιώτες γιατρούς θα φέρει μείωση της σχετικής δαπάνης κατά τουλάχιστον 50%.

Σήμερα διατίθενται περίπου 320 εκατ. ευρώ ετησίως για φάρμακα των ανασφάλιστων συμπολιτών μας που καλύπτονται μέσω ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, η δαπάνη από το 2018 που ήταν στα 208 εκατομμύρια, έχει φτάσει στα 320 εκατομμύρια. Και αυτό διότι με βάση την επιχειρηματολογία του υπουργείου Υγείας, μέσα σε έναν χρόνο αυξήθηκαν ανεξήγητα οι ανασφάλιστοι κατά 400.000 χωρίς όμως να έχει αυξηθεί το ποσοστό της ανεργίας.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ευελπιστεί ότι θα κερδίσει από τη διαδικασία αυτή κοντά 150 με 170 εκατ. ευρώ.

Και αυτό διότι πολλοί ασθενείς προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν σε ουρές θεωρείται σχεδόν βέβαιον ότι θα αναγκάζονται να αγοράζουν με χρήματα από την τσέπη τους τα φάρμακά τους.

Πάντως το επιχείρημα της κυβέρνησης για την απαγόρευση συνταγογράφησης από τους ιδιώτες γιατρούς για τους ανασφάλιστους, είναι ότι συνταγογραφούσαν φάρμακα άτομα από άλλες χώρες, οι οποίοι εκμεταλλεύονταν το σύστημα αφού μπορεί να διέθεταν ΑΜΚΑ στη χώρα μας.

Από την 1η Μαΐου στην περίπτωση που δεν δοθεί νέα παράταση, οι ανασφάλιστοι πολίτες θα μπορούν να γράφουν τα φάρμακά τους μόνο σε δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, πολυϊατρεία ή και αγροτικά ιατρεία.

Οι ιδιώτες γιατροί δεν θα μπορούν να τα συνταγογραφήσουν καθώς θα μπλοκάρονται από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

1 σχόλιο: