Σάββατο 9 Απριλίου 2022

Θ. Πλεύρης: Πρέπει να εξορθολογιστεί η φαρμακευτική δαπάνη

"Είναι λογικό να υπάρχουν παράπονα για το clawback γιατί αυτό δεν είναι ένα λογικό μέτρο" ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στο φόρουμ των Δελφών μιλώντας για τις αναγκαστικές επιστροφές με τις οποίες επιβαρύνονται κάθε χρόνο οι φαρμακευτικές εταιρείες προκειμένου να καλυφθεί η επιπλέον δαπάνη για φάρμακα, πέραν από τους κλειστούς προϋπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων.
Capital.gr

Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο για την εξωνοσοκομειακή φαρμακή δαπάνη, η υπέρβαση έφτασε πέρσι τα 820 εκατομμύρια ευρώ.

"Υπάρχει διαχρονική ευθύνη της Πολιτείας, καθώς υπήρχε η ασφάλεια πως τη διαφορά θα την πληρώσει η φαρμακοβιομηχανία" είπε ο κ. Πλεύρης.

Όπως είπε, για να εξορθολογιστούν οι δαπάνες του φαρμάκου, θα γίνεται έλεγχος τηε δαπάνης και της κατανάλωσης του φαρμάκου με ψηφιακό φάκελο, θα υπάρξουν οδηγίες προς τους γιατρούς για συνταγοράφηση και θεραπευτικά πρωτόκολλα.

"Πρέπει να εξορθολογιστεί η δαπάνη που αυτό περιέχει και βίαια μέτρα" υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ένα τέτοιο μέτρο όπως εξήγησε ήταν το να γίνεται η συνταγογράφηση των ανασφάλιστων από τις δημόσιες δομές, μια απόφαση που εξοικονόμησε 150 εκατομμύρια ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ.

" Με συνεννόηση θα υπάρξει ένα πλαίσιο για να μπουν βάσεις για τον έλεγχο της δαπάνης" συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος Ολύμπιος Παπαδημητρίου είπε πως ο υπουργός έχει αναγνωρίσει πως ότι έχει γίνει μέχρι στιγμής στρέφεται προς την υψηλή πίεση και την υπερφορολογηση της φαρμακοβιομηχανίας.

Σημείωσε πως τα τελευταία χρόνια η φαρμακοβιομηχανία έχει επιστρέψει πάνω από 10 δισ. ευρώ, ενώ πέρσι οι συνολικές επιστροφές για clawback και rebate θα αγγίξει το 1,9 δισ.

Βίκυ Κουρλιμπίνη

3 σχόλια:

  1. Πρεπει να εξορθολογιστει η αμοιβη των ιατρων ασχετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απλώς για να μην ξεχνιόμαστε οι μεγαλύτερες συνταγογραφικές κομπίνες έχουν γίνει από νοσοκομειακούς γιατρούς ένα σερφάρισμα στο διαδίκτιο θα επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές. Συνεπώς η ρύση του υπουργού σχετικά με την απαγόρευση της συνταγογράφησης των ανασφαλίστων δεν αποτελεί λύση για την κομπίνα αλλά δημιουργεί δυσκολίες στους ανασφάλιστους να κλείσουν σχετικά εύκολα και έγκαιρα το ραντεβού τους επιβαρύνοντας την είδη βεβαρυμμένη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και δομών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι λαθος κατευθυνση οι εξονοσοκομειακες δαπανες .Στα νοσοκομεια το κοστος ειναι πολλαπλασια μεγαλυτερο .Δεν υπαρχει βεβαια καμια βουληση να γινει το παραμικρο ,διοτι θα ειχε γινει μεχρι σημερα .Απλα ειναι κουφιες εξαγγελιες .

      Διαγραφή