Τρίτη 19 Απριλίου 2022

Υπουργείο Υγείας: Μπαίνουν και επισήμως ιδιώτες στο ΕΣΥ - Πώς θα συνεργάζονται


Νοσοκομείο Ευαγγελισμός (EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ)

Σε μία νέα φάση φαίνεται ότι επιχειρεί να βάλει το δημόσιο σύστημα υγείας η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τα νοσοκομεία. Ένα νομοσχέδιο το οποίο φέρνει διάφορες ανατροπές ενώ βάζει και επισήμως πια στο ΕΣΥ ιδιώτες παρόχους.

Να σημειωθεί ότι σήμερα το απόγευμα ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί με πιθανές αλλαγές μετά το Πάσχα προς ψήφιση στη Βουλή. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας και το νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι τέλος Απριλίου μετά την παράταση που έδωσαν στο υπουργείο Υγείας οι θεσμοί.

Οι αλλαγές πάντως που προωθούνται με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, εντάσσουν ως συνεργαζόμενες με το ΕΣΥ ιδιωτικές μονάδες υγείας.

Από την άλλη δίνεται και η δυνατότητα σε περισσότερους ιδιώτες γιατρούς να συνεργασθούν με το δημόσιο σύστημα.

Να σημειωθεί ότι εδώ και χρόνια, ιδιώτες γιατροί συνεργάζονται με «μπλοκάκι» με τα δημόσια νοσοκομεία και τις δημόσιες μονάδες υγείας και οι οποίοι αμείβονται για την κάλυψη των μηνιαίων αναγκών.

Ιδιωτικές μονάδες στο δημόσιο

Με βάση τις διατάξεις προωθούνται με το νομοσχέδιο που φέρει τον τίτλο: «ΓΙΑΤΡΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΙΣΟΤΙΜΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡEΣΙΕΣ ΤΟΥ EΘΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ», ιδιωτικές μονάδες υγείας θα μπορούν να συνεργάζονται με το δημόσιο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας.

Ειδικότερα με βάση το άρθρο 28 του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, δίνεται η δυνατότητα σε ιδιωτικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας να συνάπτουν συμβάσεις με το ΕΣΥ, όπως με τα Κέντρα Υγείας ή τα δημόσια πολυϊατρεία, ώστε να παρέχουν υπηρεσίες που το δημόσιο δεν θα διαθέτει. Η επιλογή αυτή κατά τον υπουργό Υγείας θα επιλεγεί σε περιοχές που στερούνται βασικών υπηρεσιών για τους πολίτες.

Κατά τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη οι υπηρεσίες αυτές που θα παρέχονται από ιδιωτικές μονάδες θα είναι δωρεάν για τους πολίτες. Όπως σημειώνει ο κ. Πλεύρης: «Θα είναι χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση στον πολίτη. Για παράδειγμα, ένα Κέντρο Υγείας που δεν έχει την απόλυτη υλικοτεχνική υποδομή που χρειάζεται, θα μπορεί να συμβάλλεται με μία ιδιωτική δομή και έτσι θα μπορεί να κάνει ο πολίτης τις εξετάσεις που χρειάζεται, χωρίς να πληρώνει».

Στο άρθρο 28 του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από ιδιώτες παρόχους».

«Οι υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) παρέχονται και από ιδιώτες παρόχους. Οι δημόσιες δομές Π.Φ.Υ., δύνανται να συνεργάζονται με ιδιώτες παρόχους Π.Φ.Υ., Πολυϊατρεία και ιδιώτες ιατρούς για τη διασφάλιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Π.Φ.Υ.. Το πλαίσιο συνεργασίας, οι υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στη συνεργασία αυτή και κάθε αναγκαία σχετική λεπτομέρεια καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού».

Οι συνεργασίες αυτές με τις ιδιωτικές μονάδες στο ΕΣΥ –κατά την ηγεσία του υπουργείου Υγείας– θα αξιοποιηθούν κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές όπου το δημόσιο σύστημα δεν διαθέτει εξειδικευμένες μονάδες ή δεν έχει το απαραίτητο προσωπικό.

Οι πολίτες πάντως θα πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα και στις μονάδες που θα έχουν συνάψει σύμβαση με το δημόσιο χωρίς να καταβάλουν καμία συμμετοχή, όπως διαβεβαιώνει η κυβέρνηση, και όχι όπως σήμερα στις συνεργαζόμενες ιδιωτικές μονάδες με τον ΕΟΠΥΥ όπου οι πολίτες πληρώνουν συμμετοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου