Τρίτη 9 Αυγούστου 2022

Απροθυμία γιατρών να εργαστούν σε νησιά -Ελλείψεις προσωπικού

Την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά με την έλλειψη ιατρικού προσωπικού και την απροθυμία των γιατρών να εργαστούν στη νησιωτική χώρα και τις συνεχείς αεροδιακομιδές ασθενών στα μεγάλα αστικά κέντρα, περιέγραψε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κάνοντας έκκληση για στελέχωση των νησιών με γιατρούς.

Healthpharma,gr

“Οι γυναίκες και οι άνδρες του εθνικού συστήματος υγείας πέρα από την πίεση εδώ και 2,5 χρόνια της πανδημίας έχουν και παραπάνω πίεση με τη σημαντική τουριστική ροή που έχουμε”, είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάϊ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, προχθές σε συνεννόηση που είχε με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ τον κύριο Παπαευσταθίου, μόνο από τις Κυκλάδες, σε μια μέρα χρειάστηκε να γίνουν γύρω στις 23 διακομιδές συμπολιτών μας επειδή έπασχαν από νοσήματα και έπρεπε να μεταφερθούν σε μεγάλα νοσοκομεία.

“Η ένταση παραμένει πολύ έντονη και στους γιατρούς και στους νοσηλευτές και σε όλους τους ανθρώπους” και εξήγησε ότι τα νησιά έχουν δυο κεντρικά θέματα.

Το ένα κεντρικό θέμα είναι άγονες προκηρύξεις που υπάρχουν ούτως ή άλλως, ακόμα και για την εξυπηρέτηση του κανονικού πληθυσμού γιατί δεν υπάρχει προθυμία γιατρών σε διάφορα σημεία.

Aπροθυμία των γιατρών

Υπάρχει απροθυμία των γιατρών, είπε, λόγου χάρη στη Ρόδο και στην Κω, σε νησιά μεγάλα που κάποιος μπορεί να ζήσει όλο το χρόνο ζώντας σε συνθήκες που θα ζούσε και σε μια μεγάλη πόλη.

Και έχουμε και το δεύτερο σημείο ότι ακόμα και εκεί που είμαστε καλά στελεχωμένοι, προφανώς άλλο είναι να εξυπηρετείς 7.000 – 8.000 άτομα το χειμώνα και άλλο αυτά να γίνονται 40.000 το καλοκαίρι.

“Το πρόβλημα προσπαθούμε να το λύσουμε με δύο τρόπους, συνέχισε. Ο πρώτος τρόπος είναι ότι πια στους γιατρούς που μετακινούνται οικειοθελώς για τους θερινούς μήνες δίνουμε ως Υπουργείο Υγείας, επιπλέον 1500 ευρώ στο μισθό τους.

Δηλαδή στην πραγματικότητα σε κάποιες κατηγορίες διπλασιάζουμε το μισθό για τους θερινούς μήνες στους γιατρούς που θέλουν να πάνε στις νησιωτικές περιοχές.

Εκεί πέρα εξαρτάται, και με τη συνεργασία που έχουμε με κάθε δημοτική αρχή. Υπάρχουν δημοτικές αρχές οι οποίες θεωρούν ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουν γιατρούς και μας βοηθάνε στο να έχουν κατάλυμα οι γιατροί οπότε παίρνοντας 1500 ευρώ επιπλέον και έχοντας δωρεάν τη διαμονή τους εκεί πέρα βλέπουμε ότι καλύπτονται και υπάρχει προθυμία.

Εμείς λοιπόν προσπαθούμε με τα οικονομικά κίνητρα να στείλουμε τον κόσμο. Έχουμε καλή συνεργασία, με κάποιες, με τις περισσότερες, με την συντριπτική πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας και σε επίπεδο Περιφέρειας και σε επίπεδο Δήμων.

Αλλά έχουμε και περιπτώσεις όπου δυστυχώς δεν μπορούμε ούτε να βρούμε καταλύματα ακόμα και αν θελήσουμε να το πληρώσουμε. Και εκεί πέρα που πάμε να κάνουμε παρέμβαση όπως έγινε στη Μήλο προσωρινά να μένουν στο χώρο του Κέντρου Υγείας, δεχόμαστε και μηνύσεις ότι κάνουμε παρεμβάσεις και αλλάζουμε τη δομή του Περιφερειακού Ιατρείου”.

«Είναι μια δύσκολη εξίσωση. Με τα οικονομικά κίνητρα που δώσαμε θα καλύψουμε και τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο και χαράσσουμε μια συνολική πολιτική ώστε από εδώ και πέρα να υπάρχει απευθείας διασύνδεση των νησιών με μεγάλα νοσοκομεία και οικειοθελώς να μπορούν από αυτά τα μεγάλα νοσοκομεία με καλή οικονομική ανταπόκριση να μπορούν οι γιατροί όταν τους χρειαζόμαστε να πηγαίνουν», κατέληξε.

10 σχόλια:

  1. Βάλε το χέρι στη τσέπη και δώσε 5000 το μήνα και έξοδα διαμονής και θα έρθουν μόνιμοι.Ολα τα άλλα είναι φούμαρα.Δωστα στους γιατρούς στα νησιά και όχι στους παρατρεχάμενους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν είναι οι ιατροί απρόθυμοι, εσείς είστε απρόθυμοι να πληρώσετε όπως και οι νησιώτες που μόνο λεφτά δεν τους λείπουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φυσικα ο κος υπ δεν ειπε οτι σε παρα πολλα νησια δεν επιθυμουν οι τοπικες κοινωνιες να εχουν γιατρους διοτι τους φερονται με απαραδεκτο τροπο .Θα επρεπε να υπαρχει ειδικος νομος σχετικα με τη διαμονη των γιατρων την οποια υποχρεωτικα θα επρεπε να εισφερει το κρατος και μονο ,χωρις παρεμβασεις της αυτοδιοικησης .Επισης ,ουσιαστικα ομολογησε την αδυναμια λυσης των προβληματων των νησιων με φιλοδωρηματα και μπαλωματα .Μεχρι τοτε και θα πεθαινουν ανθρωποι και θα γινονται διακομιδες και θα εκτιθεται η χωρα διεθνως .Φυσικα το προβλημα λυνεται ,αλλα χειαζεται μυαλο και χρημα .Δυστυχως δεν εχει το υπ τιποτε απο αυτα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δώστε 5000 μισθό σε νέους γιατρούς και το ενοίκιο τους και θα γεμίσουν τα νησιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπάρχει απροθυμία των γιατρών, είπε, λόγου χάρη στη Ρόδο και στην Κω, σε νησιά μεγάλα που κάποιος μπορεί να ζήσει όλο το χρόνο ζώντας σε συνθήκες που θα ζούσε και σε μια μεγάλη πόλη. ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΡΟΘΥΜΙΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΑΘΗΝΑΣ κ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΕΤΣΙ ΕΧΕΙ ΔΟΜΗΘΕΙ ΟΛΗ Η ΧΩΡΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλά κάνουν οι νέοι γιατροί και είναι απροθυμοι αφού και κακοπληρωμένοι είναι,τους γδερνουν σε ενοίκια και κόστος ζωης και ευθύνες τους φορτωνουν στα τουριστονησια.Για ποιο λόγο να πάνε;Το τουριστοχρήμα μόνο μετράει σε πολλά νησιά.Ας μείνουν χωρίς γιατρούς και ας πεθαίνουν κάτοικοι και τουρίστες.Ισως μόνο τότε να αρχίσουν να επαναπροσδιορίζονται προτεραιότητες και αξίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προτυπο αναποτελεσματικοτητας ο υπυγ ,παραπληροφορει συστηματικα και αρνειται να λυσει ενα μεγαλο προβλημα ,ενω μπορει σαφως να το λυσει με σοβαρα χρηματικα κινητρα και προνομια ,αλλα δεν επιθυμει .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νέοι συνάδελφοι εγώ είμαι 55 με οικογένεια και υποχρεώσεις, εγκλωβίστηκαν! Εσείς είστε τελειόφοιτοι, περιζήτητοι σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο και με αξιοζήλευτα προσόντα! Φύγετε σε μια πολιτισμένη χώρα και θα μεγαλουργήσει ενώ θα σας σέβονται όλοι! Μην επιτρέπετε στα λαμόγια της ελληνικής πολιτικής τάξης να σας εκμεταλλεύονται με τις γυφΤΟΜΥ τους και τους κλαρίνο προσωπικούς ιατρούς τους! Στην Ελλάδα μόνο καλοκαίρι για διακοπές ,τζατζίκι, γκρικ μουζακα και συρτάκι! Α και για να γελάτε με τους ΞανθοΠλευρηδες.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ειναι φοβερο το θρασος του υπυγ να μιλαει για τη Μηλο λες και αφορα ξενο κρατος .Να παψει επιτελους να ειναι απλος αμετοχος θεατης .Ποιες ηταν οι αμεσες ενεργειες που εκανε για να εξασφαλισει αξιοπρεπη στεγη στο γιατρο ? τιμωρηθηκαν οι υπευθυνοι της παρασιτικης πλεον κακοδιοικησης και οχι αυτοδιοικησης ,οπως επιμενουν να την αποκαλουν ? Διακομιδες και αδικαιολογητοι θανατοι επ αοριστον λοιπον ,αντι για σωστη ιατρικη καλυψη των νησιων , η οποια κοστιζει μεν ,αλλα τα πολλαπλα οφελη υπερβαινουν το οποιο κοστος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή