Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022

Μήνυμα προς ιδιώτες αναισθησιολόγους από τον Θ. Πλεύρη: "Θα υποχρεωθούν"

Ο ΕΟΠΠΥ πληρώνει τις κλινικές, είπε με νόημα και ζήτησε κάλυψη κενών εφημεριών στο Ιπποκράτειο από ιδιώτες. "Επαρκέστατη" χαρακτήρισε την κάλυψη αναισθησιολόγων στο "Αγία Σοφία".

Ανταποκριτής στη Θεσσαλονίκη

Μήνυμα προς αναισθησιολόγους του ιδιωτικού τομέα, καλώντας τους να ανταποκριθούν στην ανάγκη κάλυψης κενών εφημεριών σε νοσοκομεία όπως το Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης έστειλε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε την Παρασκευή.

Υπενθύμισε πως υπάρχει ψηφισμένη διάταξη που μπορεί να υποχρεώσει τις ιδιωτικές κλινικές που συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ να παρέχουν συγκεκριμένες ειδικότητες στο σύστημα όταν χρειάζεται, και επισήμανε πως βρίσκεται σε διαδικασία συνεννόησης μτ τις ιδιωτικές κλινικές και τους διοικητές των δύο ΥΠΕ της Β. Ελλάδας, προκειμένου να βρεθεί φόρμουλα κάλυψης των αναγκών ώστε να μην ενεργοποιηθεί αυτό το αυστηρό άρθρο. Στην κατεύθυνση αυτή έχουν γίνει απανωτές συσκέψεις με τους ιδιοκτήτες κλινικών της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του Ιπποκράτειου, που αντιμετωπίζει το πιο οξυμένο ζήτημα.

Σε ερώτηση αν έχει υπάρξει ανταπόκριση, έστειλε σαφές μήνυμα προς τους ιδιώτες: "Από τη στιγμή που έχουμε και το νομοθετικό εργαλείο, θα υποχρεωθούν να προσέλθουν οι ιδιώτες, οι ιδιωτικές κλινικές. Είναι κάτι πάρα πολύ απλό που από την πλευρά μου το θεωρώ και δίκαιο. Ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει τις ιδιωτικές κλινικές - δεν είναι ότι λειτουργούν αυτόνομα. Άρα, και οι εργαζόμενοι στις κλινικές αυτές λαμβάνουν χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό το οποίο ζητάμε είναι λελογισμένο ,όταν υπάρχει πρόβλημα - όπως αποδεδειγμένα υπάρχει στο Ιπποκράτειο - να μπορούμε να έχουμε κάποιες εφημερίες από γιατρούς ειδικοτήτων", τόνισε, για να προσθέσει με νόημα: "Δεν πιστεύω πως θα χρειαστεί να πάμε σε μεγαλύτερη ένταση. Φάνηκε από τη συνεννόηση που κάναμε ότι αντιλαμβάνονται το θέμα, θα μιλήσουμε και με τους αναισθησιολόγους και πιστεύω ότι θα βρουν μία χρυσή τομή που ούτε να πιεστούν αναισθησιολόγοι από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά να μπορέσουμε να έχουμε λελογισμένα υπηρεσίες. Άρα, ανταπόκριση υπάρχει".

Αναφορικά με το θέμα που προέκυψε με τις αναβολές τακτικών χειρουργείων στο Παίδων «Αγία Σοφία», ο υπουργός Υγείας υποστήριξε πως η κάλυψη σε αναισθησιολόγους είναι "επαρκέστατη" στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, σε αντίθεση με άλλα, όπως το "Ιπποκράτειο" της Θεσσαλονίκης, που αντιμετωπίζει πρόβλημα.

Έκανε αναφορά στο γενικότερο πρόβλημα έλλειψης της συγκεκριμένης ειδικότητας συνολικά στην Ευρώπη, ενώ για την Ελλάδα σχολίασε πως το ΕΣΥ έχει πρόβλημα γιατί ο ιδιωτικός τομέας είναι πιο ελκυστικός για τους αναισθησιολόγους.

Παράλληλα, ανέφερε ότι μέσα από το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας για τη δευτεροβάθμια φροντίδα Υγείας θα δοθούν ειδικά κίνητρα σε ειδικότητες που απουσιάζουν, παρέχοντας τη δυνατότητα μερικής απασχόλησης σε αυτές τις ειδικότητες, προκειμένου να γίνει πιο ελκυστική η παρουσία τους στο ΕΣΥ. Σε ένα πιο μακροπρόθεσμο στάδιο, πρόσθεσε θα υπάρξουν πρωτοβουλίες που συνδυάζονται και με το μισθολογικό κομμάτι, προκειμένου να υπάρξει επιθυμία επιστροφής στο ΕΣΥ επιστημόνων σε συγκεκριμένες ειδικότητες.

8 σχόλια:

  1. Το Δημόσιο πληρώνει τις κατασκευαστικές εταιρείες που αναλαμβάνουν έργα! Άρα οι εργαζόμενοι σε αυτές λαμβάνουν κρατικά χρήματα! Άρα όπου έχουμε κενά δημοσιοϋπαλληλικό θα μας στέλνουν τους .....διοικητικούς τους!!! Μα .....τι φασίστες είναι αυτοί? Κατά τα άλλα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι .....κρατιστης και αυτοί.....φιλελεύθεροι !!! Ακούσατε ποτέ τέτοιον προπετη ισχυρισμό από ΣΥΡΙΖΑιο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Εθνοσωτηριος κυβέρνησις αποφασίζει και διατασσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το προβλημα δημιουργειται απο σας κε κομισαριε διοτι τα θελετε ολα τσαμπα και βερεσε .Πληρωστε και θα βρειτε αναισθησιολογους ,οι οποιοι σας αποφευγουν λογω ασοβαροτητας και αναξιοπιστιας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καθατις ανοθευτος Κρατισμος! Για τα χαιβανια που νομιζουν οτι η ΝΔ ειναι φικελευθερο κομμα ο Πολακης παντως δεν ριχε ποτε τετοιο θρασος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το κράτος επιδοτεί παιδικούς σταθμούς άρα οι νηπιαγωγοί θα έρχονται να σφουγγαρίζουν στο υπυγ , μην πληρώνουμε καθαρίστριες επιπλέον ! Αγαλλιάζει η ψυχούλα του Στάλιν με κάτι τέτοιες δηλώσεις ντροπή σας , καθαρά νταβατζιλίκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. O υπουργός που θα αφήσει την υγεία πολύ χειρότερη από ότι την παρέλαβε. Σε λίγα χρόνια οι Έλληνες πολίτες θα καταφεύγουν στο εξωτερικό και για απλά χειρουργεία, αφού και οι νεότεροι ιατροί δεν εκπαιδεύονται πλέον

    ΑπάντησηΔιαγραφή