Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

Προσωπικός γιατρός: Αντιδρούν οι Ιατρικοί Σύλλογοι στις προειδοποιήσεις για περιορισμό της συνταγογράφησης

Στα «κάγκελα» βρίσκονται οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας μετά τις προειδοποιήσεις για «κόψιμο» της συνταγογράφησης.

Όπως αναφέρουν οι ιδιώτες γιατροί είναι «αντίθετοι σε οποιαδήποτε μορφή επιστράτευσης», μετά τις έμμεσες προειδοποιήσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας σε διαδικτυακό συνέδριο, ότι θα περιοριστεί το δικαίωμα στη συνταγογράφηση στους παθολόγους που δεν δηλώνουν συμμετοχή στο θεσμό του Προσωπικού Γιατρού.

«Κόκκινη γραμμή» αποτελεί για τους γιατρούς του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) και της Ένωσης Παθολόγων Ελλάδας, η διατήρηση της πιστοποίησης στη συνταγογράφηση για όλους τους ιατρούς.

Το θέμα ανέκυψε μετά από δηλώσεις του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) Μάριου Θεμιστοκλέους σε διαδικτυακό συνέδριο για τον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού, το οποίο διοργάνωσε η Ελληνική Ακαδημία Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Όπως αναφέρει η Ένωση Παθολόγων Ελλάδος σε επιστολή της, κατά την τοποθέτησή τους άφησαν να εννοηθεί ότι η εγγραφή των γιατρών στο σύστημα ως Προσωπικών Γιατρών θα αποτελεί προϋπόθεση για την πρόσβασή τους στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στην έκδοση παραπεμπτικών.

«Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι εάν θέλουν οι παθολόγοι να έχουν πρόσβαση στο σύστημα συνταγογράφησης του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να αναλάβουν και αυτοί κάποιον ελάχιστο πληθυσμό ευθύνης ως προσωπικοί ιατροί. Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στον υπουργό υγείας και στους συμβούλους του ότι η πρόσβαση των ιατρών στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και παραπεμπτικογραφία εξετάσεων αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των ιατρών, το οποίο κατακτήθηκε προ 10ετιας και συνεπώς δεν μπορεί να υπάρχει καμία αμφιβολία περί τούτου»,αναφέρουν στην επιστολή τους οι Παθολόγοι.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι η φαρμακευτική κάλυψη αποτελεί δικαίωμα των πολιτών, για την οποία εξάλλου καταβάλλουν μηνιαίες εισφορές προς τον ΕΟΠΥΥ.

Σχετική ερώτηση κατάθεσε στη Βουλή και ο υπεύθυνος του Τομεά Υγείας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, βουλευτής Γιώργος Φραγγίδης.

Σε σημερινή του δήλωση ο υπουργός Υγείας,Θάνος Πλεύρης,τόνισε πως το δικαίωμα στη συνταγογράφηση είναι αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών:

«Επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά προς αποφυγή κάθε παρερμηνείας ότι ο προσωπικός γιατρός είναι μια επιπλέον δωρεάν παροχή της πολιτείας προς τον πολίτη και σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζεται η ελεύθερη πρόσβαση του ασθενούς στο σύστημα υγείας, είτε αφορά τις εξετάσεις, είτε αφορά τησυνταγογράφηση».

ΠΙΣ – ΙΣΑ: «Το δικαίωμα στη συνταγογράφηση είναι όλων των γιατρών»

Την έντονη αντίδρασή τους εξέφρασαν σήμερα οι Ιατρικοί Σύλλογοι. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ξεκαθάρισε σε συντέντευξή του στο iatropedia.gr, πως οι δηλώσεις «ή θα ενταχθείτε, ή θα σας κόψω τη δυνατότητα συνταγογράφησης», δεν βοηθούν. Ειδικά όταν προέρχονται από ανθρώπους που έχουν την ευθύνη υλοποίησης του έργου.

«Κοντολογίς, δεν μπορείς να απειλείς τον ασθενή «θα σε βάλω να πληρώνεις» κι από την άλλη να απειλείς τον γιατρό “ή θα μπεις ή θα σου κόψω τη δυνατότητα να εργάζεσαι”.Γιατί περί αυτού πρόκειται. Με αυτόν τον τρόπο δεν δημιουργούνται συστήματα. Και πρέπει να θυμόμαστε: Χρειάζεται χρόνος», τόνισε.

Από την πλευρά του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, τονίζει πως οι γιατροί έχουν αγωνιστεί για το δικαίωμα στη συνταγοράφηση και δεν θα αποδεχτούν καμία τροποποίηση αυτής της διαδικασίας. «Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε μορφή επιστράτευσης», αναφέρει και προσθέτει σε δηλώσεις του:

«Ο Ιατρικός Σύλλογος ξεκαθαρίζει για μία ακόμα φορά, ότι το δικαίωμα στη συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων όλων των ιατρών αποτελεί κεκτημένο δικαίωμα που επετεύχθη μετά από αγώνες του ΙΣΑ, προ δεκαετίας (κατάληψη του Υπουργείου Υγείας το 2011) και δεν θα γίνει αποδεκτή καμία τροποποίηση αυτής της διαδικασίας καθώς είναι προς όφελος του ασθενή και της δημόσιας υγείας. Ο ΙΣΑ καλεί τον Υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη και τον Γ. Γραμματέα Μ. Θεμιστοκλέους να επιβεβαιώσουν τη θέση που διατύπωσαν στην πρόσφατη Ημερίδα του Συλλόγου για τον Προσωπικό ιατρό, σύμφωνα με την οποία αφενός δεν θα υπάρξει περιορισμός στην πιστοποίηση στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και παραπεμπτικογραφία εξετάσεων και αφετέρου δεν πρόκειται να τεθεί θέμα επιστράτευσης των προσωπικών ιατρών», λέει ο Γιώργος Πατούλης.

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia

8 σχόλια:

  1. Μην ξεγιελιεστε ,καμια ουσιαστικη αντιδραση απο κανεναν ,εκτος και αν υπαρξει αλλαγη πολιτικης (με τους υπαρχοντες συλλογους ακρως απιθανο ) .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν σας άρεσε ο Πολάκης , έ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνεχίζει και δεν μας αρέσει . Απλά είναι αδιανόητο πώς καταφέρνει ο οποιοσδήποτε να συγκριθεί μα τον Πολακη!

      Διαγραφή
  3. Οι παθολόγοι καλά κάνουν και γράφουν το clow back όμως το πληρώνουν άλλοι, για να πλήρωναν και αυτοί κατιτίς και τα λέγαμε.Θωμόπουλός Ιωάννης/βιοπαθολόγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κε συναδελφε ,το πληρωνουν διοτι το θελουν ,αποδεχομενοι το cb ,οπως αλλωστε και ολοι οι ιατρικοι συλλογοι .Κοψτε τις συμβασεις μαζικα ,συγκρουστειτε με τους κλοουν του υπυγ και θα δειτε λυσεις .

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμε 9,10μμ, Εάν δεν το ξέρεις το clow back μας επιβλήθη αναδρομικά , ετσι βρεθήκαμε εγκλωβισμένοι, η πρωσωπική μου πρόταση ηταν και ειναι η μαζική ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ απο τον ΕΟΠΥΥ (ΜΑΖΙΚΗ ΟΜΩΣ) , δυστυχώς οι κ.κ. συνάδελφοι δεν το τολμούν και ετσι φτάσαμε εδω συσσωρευοντας καθε μήνα χρέη και αυταπατώμενοι οτι το πρόβλημα θα λυθεί με τις 120 δόσεις,να το πω λαικά κρύβουμε το πρόβλημα σαν τη γάτα το σκ___ό της ,και να ξέρεις οτι δεν το αποδεχόμαστε και ελπίζω να μην το αποδέχεται κανένας ιατρικός σύλλογος.Θωμόπουλος Ιωάννης/βιοπαθολόγος

      Διαγραφή
  4. Οταν εκανες επιλογη ειδικοτητας εγνωριζες φανταζομαι οτι οι ιδιωτευοντες βιοπαθολογοι , οπως και οι φαρμακοποιοί συμβαλλονται αναγκαστικά με ασφαλιστικά ταμεία και εν προκειμένω με τον εοπυυ. Οι παθολογοι εάν εγνώριζαν ότι θα κρατικοποιηθουν δια της βιας με εξουθενωτικές συνθηκες εργασίας και με εξευτελιστική αμοιβή πλαφον 2000 ευρώ μάλλον βιοπαθολογία θα είχαν επιλέξει κι αυτοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΥΤΥΧΩΣ Ή ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ,Ή ΚΑΤΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ.ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΕΟΚ ΚΑΙ ΑΡΓΑ Ή ΓΡΗΓΟΡΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.ΝΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΩΝ.ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΙΧΑΜΕ ΩΣ ΤΩΡΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ.ΟΨΟ
    ΜΕΘΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή