Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Δυτική Ελλάδα: Δεύτερη στις κλειστές κλίνες ΜΕΘ η 6η ΥΠΕ - Οδύσεια η αναζήτηση κρεβατιού

25 κλειστά κρεβάτια με άμεσο κίνδυνο να αυξηθούν από τη λήξη συμβάσεων γιατρών και νοσηλευτών


«Κοντά μια εβδομάδα ψάχναμε, με αγωνία, ελπίζοντας να βρεθεί κρεβάτι εντατικής. Κάναμε αμέτρητα τηλεφωνήματα σε αρμόδιους και μη, απευθείας και μέσω φίλων. Αρχίσαμε την αναζήτηση από την Κυριακή. Μόλις εγχειρίστηκε η μάνα μου, το όνομά της προστέθηκε σε μια λίστα αναμονής περίπου 60 ασθενών, που όλοι τους χρειάζονταν επειγόντως να μπουν σε ΜΕΘ. Τελικά, ελάχιστοι βρήκαν κρεβάτι έγκαιρα. Οι υπόλοιποι, μαζί και η μάνα μου, δεν τα κατάφεραν...

Θα 'πρεπε ίσως να θυμώσω, να φωνάξω, να αναζητήσω ευθύνες. Δεν έχω, όμως, τέτοια διάθεση. Θέλω μόνο να μη συμβεί αυτό σε άλλους», λέει στο «Εθνος της Κυριακής», ο δημοσιογράφος Γιώργος Παντούλας.

Πρόκειται για έναν ακόμη άτυχο πολίτη, ο οποίος μέσα από την εξιστόρηση της προσωπικής του εμπειρίας για τον βαθμό που το σύστημα Υγείας «ανταποκρίθηκε» στο δικό του «SOS» για να σωθεί η μητέρα του, περιγράφει τον εφιάλτη και την απελπισία που ζουν χιλιάδες οικογένειες κάθε χρόνο.

Να εκλιπαρούν απεγνωσμένα, για ένα κρεβάτι εντατικής, που το δικαιούνται, για να σώσουν τον άνθρωπό τους και να βλέπουν τις ελπίδες τους να σβήνουν άδικα αφού δεκάδες κρεβάτια ΜΕΘ παραμένουν κενά επειδή δεν υπάρχει προσωπικό για να τα «στελεχώσει». Και όσο καθυστερεί να δοθεί λύση, χάνονται ζωές, που μπορούσαν να σωθούν.


ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΘ

«Δεν είμαστε εμείς θεοί για να επιλέγουμε ποιος θα ζήσει»

«Η χώρα διαθέτει μόνο 540 κλίνες ΜΕΘ σε λειτουργία και έχει πάλι, μετά από χρόνια, 154 κλειστές και αναξιοποίητες κλίνες, που έχουν κοστίσει ακριβά στον Ελληνα φορολογούμενο», δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, διευθυντής ΜΕΘ στο «Π. Ν. Αττικόν» και πρόεδρος της ΕΕΕΘ Απόστολος Αρμαγανίδης.

«Ηδη λήγουν οι συμβάσεις άλλων 120 τουλάχιστον νοσηλευτών και 50 γιατρών, οι οποίες, εάν δεν ανανεωθούν, θα οδηγήσουν στο κλείσιμο και άλλων περίπου 50 κλινών τους επόμενους μήνες. Δεν πετάμε στα σύννεφα για τις οικονομικές δυνατότητες του υπουργείου Υγείας και δεν ζητάμε στη φάση αυτή τον διπλασιασμό των κλινών ΜΕΘ της χώρας, που είναι απαραίτητος για να πιάσουμε ως χώρα τον ευρωπαϊκό μέσο όρο κλινών ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους (σ.σ.: 11,5 στην Ευρώπη έναντι 6 στην Ελλάδα).

Καθημερινό φαινόμενο οι λίστες αναμονής για μία κλίνη εντατικής που είναι 30 με 40 την ημέρα και συχνά περισσότερο, όπως συνέβη την περασμένη εβδομάδα που έφτασαν σε μία ημέρα τις 63! Ζητάμε, ως εντατικολόγοι, αρχικά να σταματήσει ο κατήφορος και να μην κλείσουν άλλες κλίνες ΜΕΘ. Δεν είμαστε εμείς θεοί, για να επιλέγουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει! Ολοι όσοι τη χρειάζονται, δικαιούνται να έχουν αυτήν τη φροντίδα. Η απειλή της γρίπης έγινε αφορμή να κινητοποιηθεί η πολιτεία και να λειτουργήσουν οι μισές από τις 150 κλειστές κλίνες που διέθετε η χώρα το 2009, κύρια με συμβασιούχους γιατρούς και νοσηλευτές. Αγοράστηκαν πανάκριβα μηχανήματα για περίπου 70 κλειστές κλίνες που απαιτούσαν συμπληρωματικό εξοπλισμό για να λειτουργήσουν. Με την οικονομική κρίση σταμάτησαν οι προσλήψεις, ακόμη και οι διορισμοί των προσληφθέντων. Δεν ανανεώθηκαν πολλές συμβάσεις. Δεν αντικαταστάθηκαν όσοι αποχώρησαν και σήμερα είμαστε πάλι από εκεί που ξεκινήσαμε, στις 154 κλίνες ΜΕΘ κλειστές, με κίνδυνο να φτάσουν σύντομα στις 200», καταλήγει ο καθηγητής Α. Αρμαγανίδης.

Πηγή: πληροφορίες από ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου