Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Οι ιατροί του ΙΚΑ ή οι συμβεβλημένοι του ΕΟΠΥΥ είναι η συντεχνία;


Σχολιασμός για την χτεσινή συνεδρίαση και τις αποφάσεις του Π.Ι.Σ.

Άκουσα προσεκτικά τις χτεσινές ομιλίες ορισμένων εκπροσώπων μας που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο. Προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσω τη λογική των αποφάσεων και τι κρύβεται πίσω από τα επιχειρήματα του κάθε εκπροσώπου μας θα κάνω μια αναδρομή στο παρελθόν και θα εκφράσω τις απόψεις μου.

Τα προβλήματα στον υγειονομικό κόσμο και ειδικά στους ιατρούς είναι στο μη περαιτέρω. Δεν ισχυρίζομαι πως είναι εύκολη η επίλυση τους. Αυτό που με βρίσκει κάθετα αντίθετο είναι η ευκολία στοχοποίησης μια κατηγορίας ιατρών (βλέπε συμβεβλημένους ιατρούς) και από την άλλη η πλήρης προστασία συντεχνιών (βλ. ιατρούς ΙΚΑ).

Ως γνωστόν η Νέα Δημοκρατία πλειοψηφεί στους ιατρούς αλλά τα τελευταία χρόνια διασπάστηκε αρχικά στα 2 κομμάτια και τώρα στα 3.

Η παράταξη της ΔΗ.Κ.Ι (επίσημη παράταξη της Νέας Δημοκρατίας) με διπλοθεσίτη πρόεδρο (ΠΙΣ & ΠΕΣΕΥΠΙΚΑ). Ευνόητο ποιους προστατεύει.

Το δεύτερο κομμάτι (ΠΑΝΔΗΚΙ) προέρχεται από τον κ. Καλοκαιρινό αφού εξασφάλισε κάποιους ιατρούς από τα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά κύρια από την επαρχία κατάφερε να επικρατήσει στο προηγούμενο Δ.Σ του ΠΙΣ. (Όλοι θυμόμαστε την καθαίρεση του ΔΣ επί υπουργίας Αμβραμόπουλου).

Στις τελευταίες εκλογές ενώ κάποιοι ιατροί επέστρεψαν στην ΔΗΚΙ από την ΠΑΝΔΗΚΙ στα πλαίσια συσπείρωσης της παράταξης, κάποιοι κύριοι επέλεξαν να κρατήσουν ενεργή την ΠΑΝΔΗΚΙ για να εξασφαλίσουν έδρες στο Δ.Σ (έλαβαν 2 έδρες). Ο ένας εξ αυτών ο κ Βασιάδης (βλ πρόεδρος του ΤΣΑΥ) και τώρα πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Ημαθίας με απόφαση του Υπουργού Υγείας. 

Στις τελευταίες εκλογές δημιουργήθηκε μια νέα παράταξη από περαιτέρω διάσπαση της Νέας Δημοκρατίας με το όνομα Ν.Ι.Κ.Ι. Με συμμετοχή εκπροσώπων από Αττική – Θεσσαλονίκη – Πάτρα – Λάρισα και άλλες μικρότερες πόλεις (κάποιοι εξ αυτών ιδρυτικά μέλη της ΕΝ.Ι ΕΟΠΥΥ).

Συγνώμη αν σας κούρασα αλλά ίσως έτσι μπορούμε να καταλάβουμε τις τάσεις που κρύβονται πίσω από τις ομιλίες και τις αποφάσεις στον Π.Ι.Σ.

Έτσι εξηγείται πως οι εκ των βασικών ομιλητών αφιέρωσαν το χρόνο τους στοχεύοντας στους αποστάτες των παρατάξεων της Νέας Δημοκρατίας. Ακούσαμε ομιλίες κατά του ΤΣΑΥ και κατά των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ, στοχεύοντας με τον τρόπο αυτό στα πρόσωπα και όχι στα πραγματικά προβλήματα του κλάδου.

Ο αριθμός των γιατρών που απασχολούνται στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) αγγίζει αυτή τη στιγμή τις 12.000, εκ των οποίων 1.000 γιατροί είναι μόνιμοι, 5.000 έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου και οι υπόλοιποι είναι συμβασιούχοι.

Η Τρόικα συμφώνησε με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για μείωση κατά 20 % των ιατρών του ΙΚΑ. (10% για φέτος και άλλο 10% του χρόνου). Σύνολο 1.200 ιατρών από τους 6.000 συμβασιούχους. Η πλειοψηφία των συμβάσεων λήγει τον Μάρτη και κατόπιν τον Μάη.

Τελευταία βέβαια συζητείται το κλείσιμο των δομών του ΙΚΑ ή πιο σωστά η συρρίκνωση τους. Αυτό έχουν καταλάβει οι συνδικαλιστές του ΙΚΑ και προσπαθούν να μετατοπίσουν το πρόβλημα στους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ.

Με τις υπάρχουσες συνθήκες είναι λογικό να υπάρχει οξεία αντιπαράθεση και στο επίκεντρο να βρίσκονται οι αυτοαπασχολούμενοι. Οι πιστοποιημένοι χρεώνουν το πρόβλημα της χαμηλής αμοιβής και της χαμηλής επισκεψιμότητας των ιατρείων τους, στους συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ.

Θα συμφωνούσα αν δεν υπήρχε το πλαφόν των 200 επισκέψεων και αν δεν υπήρχαν οι ιατροί του ΙΚΑ να είναι εντός κι εκτός ΙΚΑ.

Η λύση μπορεί να φαίνεται εύκολη για κάποιους ωστόσο όμως είναι προσχηματική.

Αν δεν κλείσουν οι δομές του ΕΟΠΥΥ, τότε οι ιατροί να γίνουν πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Η διάσπαση του Ιατρικού κόσμου δεν οφείλεται στους συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ αλλά στην συντεχνία που λέγεται ΙΚΑ και στα προνόμια που έχουν.

Πως θα σωθεί το μικρομεσαίο εργαστήριο; Βγαίνοντας από τον ΕΟΠΥΥ; Με ένα σωρό δίκτυα τύπου Βιοϊατρικής και με Rebate; Ή από νεόπτωχους Έλληνες;

Ας το καταλάβουν οι εκπρόσωποι μας διότι εκθέτονται νομικά και συνδικαλιστικά αφού η απειλή περί πειθαρχικού παραπτώματος δεν στοιχειοθετείται και όσοι ιατρικοί Σύλλογοι το επιχείρησαν τους γύρισε μπούμερανγκ.

Ορισμένοι ιατροί του ΕΣΥ (βλ. ένωση Διευθυντών ΕΣΥ) ας πάψουν να ασκούν πιέσεις για νομιμοποίηση στο φακελάκι. Ή ας σταματήσουν να παρακολουθούν μη νοσηλευόμενους ασθενείς.

Οι Νέοι Αυτοαπασχολούμενοι που η πλειοψηφία τους επιθυμεί να συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ γιατί παραμένουν για 1,5 χρόνο αποκλεισμένοι;

Τα ΕΣΠΑ γιατί δίνονταν έως τον Ιούνη του 2011 και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης ούτε ένα ευρώ στα νέα ιατρεία;

Οι εκπρόσωποι μας έχουν μάθει να αναπαράγουν μονίμως τον ιατρικό πληθωρισμό ως δικαιολογία και δεν βγαίνει κανείς να δώσει λύσεις. Οι 70 και άνω ας αποσυρθούν απολύτως, οι λοιπές συντεχνίες βλ. στρατιωτικούς ιατρούς ας πάψουν να είναι πανταχού παρόντες, όταν παράλληλα οι νέοι ιατροί συναντούν παντού πόρτες κλειστές και μεταναστεύουν.

Προσωπικά έχω ξεκαθαρίσει ποιοι είναι οι πραγματικοί εχθροί του ιατρικού λειτουργήματος.

Ο νεοφιλελευθερισμός με τα επιχειρηματικά συμφέροντα που προσπαθούν να πλουτίσουν από τον ανθρώπινο πόνο. Κλείνοντας ιατρεία σε αρχικό στάδιο και στη θέση τους να ξεφυτρώνουν ιατρικά κέντρα με ιατρούς – υπαλλήλους.

Επίσης, οι ιατροί που είναι σε μόνιμες θέσεις με ασφαλιστικές εισφορές πληρωμένες και σίγουρη εξασφάλιση ασθενών, αφού το σύστημα τους «σπρώχνει» προς τα εκεί (και καλά Δημόσια και δωρεάν Υγεία).

Θα χαιρόμουν αν έβγαιναν οι εκπρόσωποι και μιλούσαν ειλικρινά - ανοιχτά και να μην κρυβόντουσαν πίσω από σκοπιμότητες εργασιακές, παραταξιακές και προσωπικές.

Μετά τιμής,

Ηλίας Τσέρκης
Παθολόγος

ΙΑΤΡΟ-BLOG




- Posted using BlogPress from my iPad

3 σχόλια:

  1. Ενας γιατρός του ΙΚΑ περνει περισσότερα χρήματα από όλους μας.περνει όσα εμείς συν πληρωμένη η ασφάλεια τους. Συν 150 στο ιατρείο τους. Συν τις πράξεις. Αν τα μαζεπσεις όλα μαζί ειναι πάνω από 5000.Ισοτητα θέλουν μετά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λαθος τα λες φιλε...μακαρι να ηταν ετσι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΣ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ Κ ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ !! ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ !! ΑΣ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΙΚΑΝΟΙ !!! ΜΗΝ ΜΙΛΑΝΕ ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ! ΕΞΑΛΛΟΥ ΔΕΝ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ Κ ΚΑΝΕΝΑΝ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΝ Κ ΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΕΣ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή