Κυριάκος Σουλιώτης
Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Επιστημονικός Συνεργάτης – Επισκέπτης Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Επιστημονικός Συνεργάτης – Επισκέπτης Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
-“Η Ελλάδα έχει πλέον κατά κεφαλήν δαπάνη υγείας κατά 1.000 € λιγότερα από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ αν και ως % του ΑΕΠ η διαφορά φαίνεται μικρή. Ωστόσο, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο δείκτης που συνδέει τη δαπάνη υγείας με το ΑΕΠ δεν είναι αξιόπιστος λόγω της διαρκούς ύφεσης που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του ΑΕΠ κατά 25%. Περαιτέρω μείωση δεν θεωρείται ούτε εφικτή ούτε οφέλιμη”.
-“Πολλές χώρες μειώνουν διαρκώς τις δαπάνες για πρόληψη και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, παρά το ότι αυτές απορροφούν μικρό μέρος των συνολικών προϋπολογισμών υγείας. Με τον τρόπο όμως αυτό παράγουν νέους αρρώστους και προκαλούν νέες αυξητικές πιέσεις στις δαπάνες. Είναι φαύλος κύκλος.”
-“Το ίδιο λάθος κάνει και η χώρα μας όπου παρά τη μείωση των δαπανών για εξωνοσοκομειακή περίθαλψη κατά 18% μεταξύ 2009 – 2011, η μετέπειτα πορεία με τις διαρκείς αναθεωρήσεις του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ έχουν ως αποτέλεσμα η πρόβλεψη δαπάνης για ΠΦΥ να μην ξεπερνά το 8% του συνολικού προϋπολογισμού του Οργανισμού. Είναι προφανές ότι με αυτή την κατανομή δαπανών, τα επόμενα χρόνια το πρόβλημα θα οξυνθεί.
Δεν μπορεί η χώρα με τόσο υψηλό ιατρικό πληθωρισμό να βρίσκεται στην 5η θέση όσον αφορά στην αδυναμία κάλυψης των αναγκών των πολιτών για ιατρική επίσκεψη”.
-“Η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ είναι σήμερα περισσότερο απαραίτητη από ποτέ. Στην προσπάθεια αυτή είναι απαραίτητος ένας αναβαθμισμένος ρόλος των ασθενών. Τα συστήματα υγείας υπάρχουν για να υπηρετούν τους πολίτες. Προσωπικά θεωρώ σκόπιμο εκπρόσωποι των ασθενών να συμμετέχουν σε όλα τα διοικητικά συμβούλια και στη λήψη αποφάσεων οργανισμών που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την υγεία”.
-“Οι όποιες αλλαγές θα επιτευχθούν μόνο με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Πρέπει να δώσουμε ως χώρα μια μάχη με τις εμμονές μας που τόσα χρόνια μας έχουν οδηγήσει στο να αρνούμαστε οποιαδήποτε αλλαγή όσο απαραίτητη και επιστημονικά τεκμηριωμένη κι αν είναι αυτή. Ειδικά στο θέμα της ΠΦΥ, τα σχετικά κείμενα τεκμηριώνουν την αναγκαιότητα μιας παρέμβασης εδώ και 15 χρόνια”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου