Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Όσο κόβει ο Άδωνις τόσο ανοίγουν οι μαύρες τρύπες


Η δαπάνη στα νοσοκομεία επιμένει να μη συγκρατείται, τα γενόσημα προωθούνται παντί τρόπω και ο ΕΟΠΥΥ δεν σώζεται με τίποτα. Η τρόικα επιστρέφει και τα νέα «νέα μέτρα» θεωρούνται βέβαια, ενώ n επιβάρυνση των ασθενών διαρκώς αυξάνει...


Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ούτε n επικοινωνιακή του πλειοδοσία ούτε ο καλός χειρισμός των social media (βλέπε Twitter) φαίνεται ότι θα «γλιτώσουν» τον 'Αδωνι Γεωργιάδη από τα «δόντια» της τρόικας, που έρχεται σε λίγες ημέρες ζητώντας το λογαριασμό.

Τα «κουκιά» δεν βγαίνουν, αφού το «κόψε από δω, κόψε από κει» δεν φέρνει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

"Μαύρες τρύπες" συνεχίζουν να δημιουργούνται τόσο στον ΕΟΠΥΥ όσο και στα νοσοκομεία. Και μπορεί το πρόβλημα ΕΟΠΥΥ να είναι γνωστό στους δανειστές μας, ωστόσο αυτό που δεν υπολογίζουν είναι το νέο πρόβλημα που ονομάζεται νοσοκομεία. Από τα επίσημα στοιχεία φαίνεται να «λείπουν» κάτι εκατομμύρια ευρώ.

Τρία είναι, λοιπόν, τα μεγάλα «αγκάθια» που έχει να αντιμετωπίσει άμεσα ο υπουργός Υγείας: τα νοσοκομεία, τα φάρμακα και τα ανεξέλεγκτα έξοδα του ΕΟΠΥΥ. Και, ως συνήθως, αυτά πέφτουν στις πλάτες των ασθενών, καθώς τα νέα μέτρα που ισοδυναμούν με νέες περικοπές θεωρούνται σφόδρα πιθανά μετά την επίσκεψη της τρόικας.

Νοσοκομεία

Η φαρμακευτική δαπάνη στο ΕΣΥ εκτιμάται ότι θα ξεφύγει κατά περίπου 10% (περίπου 60 εκατ. ευρώ). Οι αριθμοί στα συρτάρια του υπουργείου Υγείας λένε ότι έχει κιόλας καταναλωθεί το 65% του οικονομικού προϋπολογισμού του 2013 για τα φάρμακα (650 εκατ. ευρώ). 

Άλλωστε, από τα νοσηλευτικά ιδρύματα διανέμονται τα λεγόμενα ακριβά φάρμακα που προορίζονται για τις σοβαρές παθήσεις. Είναι αυτά κυρίως που, όπως φαίνεται, κάνουν τα οικονομικά των νοσοκομείων να παίρνουν φωτιά.

Να σημειωθεί ότι οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων του ΕΣΥ είχαν αρχικά υπολογιστεί σε 1,9 δις ευρώ χωρίς τη μισθοδοσία. Μειώθηκαν όμως περαιτέρω τον Ιούλιο, για να φθάσουν στα 1,864 δις. Ποσό όμως που ο υπουργός Υγείας κλήθηκε να μειώσει και πάλι ύστερα από σχετικές οδηγίες της τρόικας.

Εξ' ου και επισπεύδεται το κλείσιμο των νοσοκομείων και των κλινικών, αφού επιδιώκεται να εξασφαλισθούν άλλα 200 εκατ. ευρώ εντός του 2013. Με τον τρόπο αυτό, αν δηλαδή n επιχείρηση-σκούπα των κλινικών έπιανε τόπο, εντός του έτους ίσως οι λειτουργικές δαπάνες να περιορίζονταν στα 1,660 δις ευρώ. Όμως τα νούμερα δεν βγαίνουν και πάλι, καθώς οι όποιες εξοικονομήσεις από τις συγχωνεύσεις θα φανούν το 2014. 

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, το υπουργείο δεν μπορεί να βάλει στα ταμεία του ούτε τα περίπου 30 εκατ. ευρώ που είχαν εισπραχθεί πέρυσι από τους τουρίστες και τους πολίτες της E.E. οι οποίοι είχαν νοσηλευθεί στα ελληνικά νοσοκομεία.
Ίσως γι' αυτό ζήτησε από περιφερειάρχες Υγείας και διοικητές νοσοκομείων να καταγράψουν εσπευσμένα πόσους μετανάστες νοσηλεύουν τα νοσοκομεία μας και πόσο κοστίζουν αυτοί στο σύστημα Υγείας.

Φάρμακα

Παρά τα μέτρα επιβάρυνσης των ασθενών με την αύξηση της συμμετοχής τους στη φαρμακευτική δαπάνη, το σύστημα δεν... τσουλάει, όπως λένε και πολλά υψηλόβαθμα στελέχη του τομέα της Υγείας. Ο υπουργός, πάντως, έχει βαλθεί να αυξήσει τα γενόσημα φάρμακα στην αγορά. Με κίνητρα κυρίως για τους φαρμακοποιούς, επιδιώκει έως το τέλος του χρόνου τα γενόσημα φάρμακα στη χώρα μας να κατέχουν το 60% του μεριδίου αγοράς, από 18%-19% που είναι σήμερα.
Και μπορεί αυτό εκ πρώτης όψεως να μην ακούγεται απαραιτήτως κακό.
Όμως αν σκεφτεί κανείς ότι οι ασθενείς που θα θέλουν να συνεχίσουν την ίδια θεραπεία με τα πρωτότυπα φάρμακα θα πρέπει να πληρώνουν διπλά για τη συμμετοχή, τότε σίγουρα τα πράγματα αλλάζουν. Ο ΕΟΠΥΥ δεν καλύπτει πια τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής (τιμή αποζημίωσης) και λιανικής. Και σε πολλές περιπτώσεις τα ποσά αυτά μπορεί να ξεπερνούν και τα 50 ευρώ για κάποιον που ακολουθεί χρόνια την ίδια, σταθερή αγωγή...

To μεγάλο κόλπο με την υπερσυνταγογράφηση από γιατρούς, που ο υπουργός φρόντισε να αφήσει να διαρρεύσει, δεν είχε κάποιο αντίκρισμα. Κι αυτό διότι ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ δήλωσε πως μόλις για 11 γιατρούς βρέθηκαν στοιχεία ότι ξεπερνούν το όριο των συνταγών, σε σύνολο 65.000 γιατρών που έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης.

ΕΟΠΥΥ

Ούτε με γενναία χρηματοδότηση φαίνεται τελικά να σώζεται ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος προς στιγμήν παράγει μόνο «μαύρες τρύπες». Παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, οι δαπάνες δεν συγκρατούνται. Μέχρι στιγμής n υστέρηση είναι 100-150 εκατ. το μήνα, με το έλλειμμα να υπολογίζεται κοντά στα 1,4 δις ευρώ το χρόνο.

Αλλά και τα μέτρα για τη συγκράτηση των δαπανών στις ιδιωτικές κλινικές από τη νοσηλεία (claw back, υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων όταν ξεπερνούν το όριο) δεν κατάφεραν να λύσουν το πρόβλημα. Ήδη τα στοιχεία της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ δείχνουν ότι ξεφεύγουν οι δαπάνες κοντά στο 50%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών, n αντιστοιχία νοσηλειών είναι 40% για τον ιδιωτικό τομέα και 60% για το δημόσιο τομέα.

Τελευταία ίσως ελπίδα του υπουργείου, οι κλινικοί έλεγχοι που αναμένεται να ξεκινήσουν προς τo τέλος Σεπτεμβρίου με τη συμβολή ιδιωτικών εταιρειών.

Οι έλεγχοι αυτοί θα περνούν από κόσκινο κάθε φάρμακο, επέμβαση n άλλη υπηρεσία που θα λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ όταν νοσηλεύονται στον ιδιωτικό τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου