Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

ΗΛΙΑΣ ΤΣΕΡΚΗΣ: Υπουργέ σταμάτα τον αθέμιτο ανταγωνισμό στην Υγεία με τους πολυθεσίτες ιατρούς

Το απαρχαιωμένο σύστημα Υγείας της χώρας αποτελείται από ένα ετερόκλητο πλήθος ιατρών με διαφορετικές εργασιακές σχέσεις και διαφορετικά προνόμια. Μια ανεξέλεγκτη παραγωγή ιατρών με ανισοκατανομή και κριτήρια επιλογής ειδικότητας οι κλίνες του ΕΣΥ κι όχι βάσει υγειονομικού χάρτη και πληθυσμιακών αναγκών. Αποτέλεσμα να έχουμε ούτε 200 ογκολόγους αλλά σχεδόν 1300 ουρολόγους ! Μόνο που τα ογκολογικά περιστατικά είναι στις πρώτες αιτίες θανάτου πανελλαδικά όπως και παγκοσμίως.

Πέρα από το πρόβλημα ανισοκατανομής είναι και η επιλογή ιατρών από τους ασφαλισμένους των ταμείων, με ποια κριτήρια γίνεται και κάτω υπό ποιες προϋποθέσεις.

Πολυθεσίτες Ιατροί

Οι ιατροί των δομών του ΕΟΠΥΥ: Μόνιμοι, αορίστου χρόνου και οι συμβασιούχοι. Εδώ και μερικούς μήνες οι συμβασιούχοι ιατροί είναι εκτός αφού δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις. Ωστόσο ακούγεται πως θα ανανεωθούν εντός του προσεχούς διαστήματος.
Ορισμένες συμβάσεις ας ανανεωθούν σε θέσεις που έχουν χηρεύσει αλλά όχι κι εκείνων που υπάρχει πληθώρα ιατρών ίδιας ειδικότητας.

Επίσης είναι ορθόν να ξαναγίνει εκ νέου νέα προκήρυξη κι όχι να διοριστούν οι ίδιοι συνάδελφοι που διορίστηκαν από το 2010. Για το απλούστατο λόγο ότι μπορεί να υπάρχουν ικανότεροι από αυτούς που υπηρέτησαν για διετία τουλάχιστον.

Τα πρώην ΙΚΑ κατά γενική ομολογία λειτουργούν ως κέντρα Συνταγογράφησης και διεκπεραίωσης γραφειοκρατικών διαδικασιών. Δωρεάν πρόσβαση όλων των ασθενών.

Οι ιατροί αυτοί διαθέτουν και ιδιωτικό ιατρείο. Αντιλαμβάνεστε τι διακίνηση γίνεται προς ιδιωτικά ιατρεία.


Καθηγητές:

Διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο όταν σε όλες τις χώρες του κόσμου παραμένουν κατ’ αποκλειστικότητα στα καθήκοντα τους, δηλαδή στην εκπαίδευση των φοιτητών ιατρικής και ειδικευομένων. Εδώ διατηρούν ιατρεία και λαμβάνουν υψηλότατες αμοιβές.

Στρατιωτικοί ιατροί

Πληρώνονται από την φοίτηση τους στο πανεπιστήμιο, χωρίς αναμονές στην ειδικότητα, επιδοτούμενες εξειδικεύσεις ακόμα και στο εξωτερικό και κατόπιν δυνατότητα λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.

Λαμβάνουν 1200 ευρώ μισθό από το στρατό, διαχειρίζονται ένα σωρό βιβλιάρια του στρατού που είναι από τα ελάχιστα ταμεία που δεν έχουν εισαχθεί στον ΕΟΠΥΥ όπου η επίσκεψη είναι ακόμα 20 ευρώ. Πολλοί από αυτούς έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.
Οπότε λαμβάνουν από το κράτος 3000 ευρώ μηνιαίως συν τα επιπλέον.


Από την άλλη οι ιατροί του ΕΣΥ μέσω των εξωτερικών ιατρείων και μετά το εξιτήριο των ασθενών προσφέρουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας Υγείας, ενώ ο ρόλος τους δεν είναι αυτός. Με μέσο όγκο διακινούμενων περιστατικών περί τα 2 εκατ. ασθενών. 

Αν υπολογίσουμε και ιατρούς σε Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά ιατρεία όπου οι ασθενείς έχουν Δωρεάν πρόσβαση ή με 5 ευρώ καταλαβαίνετε τι συνθήκες δημιουργούνται.


Ιατροί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ

Οι πρώτες 200 επισκέψεις δωρεάν και κατόπιν επί πληρωμή. Λάθος λογική αλλά με στα πλαίσια συμμαζέματος της δαπάνης στην Υγεία γενικότερα.

Μετά από αυτές τις συνθήκες καταλαβαίνετε πως η πρόσβαση στο σύστημα Υγείας είναι άνιση, καθοδηγούμενη, με κριτήρια αθέμιτου ανταγωνισμού και όχι καθαρών προσωπικών ή επιστημονικών κριτηρίων.

Αν αναλογιστούμε πως υπάρχει σωρεία συναδέλφων 70 και άνω χρονών που ασκούν ακόμα ιατρική (ενώ οι φαρμακοποιοί καταθέτουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος) καταλαβαίνετε γιατί μεταναστεύει ο νέος ιατρικός πληθυσμός και υπάρχει αυτό το αλαλούμ στην Υγεία.

Πεδίον δόξης λαμπρόν και καλή επιτυχία στα έργο σας.

Ηλίας Τσέρκης - iatro-blog - drtsili@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου