Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς φάρμακα οι ασθενείς λόγω εμπλοκής στις Επιτροπές εγκρίσεων φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ

Από ygeia360

Ορατός είναι ο κίνδυνος να μείνουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ χωρίς τα απαραίτητα για την υγεία τους φάρμακα, καθώς σε καθεστώς διαθεσιμότητας – κινητικότητας τίθενται επίσης οι εργαζόμενοι που μετέχουν στις Επιτροπές εγκρίσεων φαρμάκων του Οργανισμού.


Ο νόμος που δημοσιεύθηκε 31 Δεκεμβρίου 2013, και συγκεκριμένα το άρθρο 54, προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ – μέλη των επιτροπών μπαίνουν σε καθεστώς κινητικότητας καθώς και ότι ο διορισμός των νέων μελών γίνεται με απόφαση του υπουργού Υγείας. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια κίνηση, καθώς ο κρατικός μηχανισμός δεν έχει προβλέψει τον άμεσο διορισμό των νέων μελών των συγκεκριμένων Επιτροπών.

Το γεγονός αυτό αναμένεται να συμβάλει σε περαιτέρω καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτημάτων των ασθενών, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις – ακόμα και με το προηγούμενο καθεστώς- ξεπερνούσαν τους 8 - 10 μήνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι επιτροπές για θέματα γονιμότητας.

Όπως εκτιμούν παράγοντες του χώρου της Υγείας, για να καταστεί αποδοτική η λειτουργία της νέας Επιτροπής της Αθήνας (που δέχεται και την πλειονότητα των αιτημάτων) χρειάζονται 8-9 τακτικά μέλη και άλλα τόσα αναπληρωματικά, ενώ η φυσική παρουσία των ασθενών στις Επιτροπές εξακολουθεί να καθίσταται απαραίτητη.

Ως εκ τούτου , κρίνεται σημαντική η καθημερινή συνεδρίαση της επιτροπής μειώνοντας με αυτό τον τρόπο τον χρόνο αναμονής των ασθενών από τους 8-10 μήνες που είναι σήμερα.

Η μείωση του χρόνου αναμονής, με τη σειρά της, θα επιτρέψει αυτόματα στην υπηρεσία του ΕΟΠΠΥ να θέσει σε λειτουργία τη web εφαρμογή που σχεδιάζεται για τον ηλεκτρονικό καθορισμό ραντεβού, καθώς και την ηλεκτρονική έγκριση όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών για μεγαλύτερη διαφάνεια στην εξέταση κάθε περίπτωσης και την αποφυγή στρεβλώσεων που ήδη παρατηρούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου