Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

ΕΟΠΥΥ: ΟΡΙΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ 2014



20 σχόλια:

  1. Παραδείγματος χάριν,οι γιατροί των μονάδων του ΕΟΠΥΥ που απεργούν εδώ και 2 μήνες,θα έχουν όριο μηνιαίας δαπάνης συνταγογράφησης για το 2014 κατά 20% λιγότερο απο τη μέση μηνιαία δαπάνη του 2013.Δεδομένης της δίμηνης απεργίας που προφανώς ελαττώνει σημαντικά τη μέση μηνιαία δαπάνη του 2013 και του γεγονότος οτι μόλις αυτή λήξει(με τον ένα ή τον άλλο τρόπο) θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός επισκέψεων των ασφαλισμένων που θα χρειάζονται συνταγογράφηση χρονίων κυρίως φαρμάκων ,μήπως η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ πρέπει να ξανασκεφτεί τη συγκεκριμένη απόφαση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίσα ίσα που η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ την έχει σκεφτεί πολύ τη συγκεκριμένη απόφαση!
      Αλλά με όχι τέτοια σύνθετη σκέψη σαν τη δική σου, συνάδελφε.
      Η σκέψη τους είναι απλή: περικοπή φαρμακευτικής δαπάνης 20%, άρα μειώνω τα όρια συνταγογράφησης το ίδιο!
      Το πολύ πολύ το μυαλό τους να φτάσει μέχρι το claw-back:
      Ξέφυγε η δαπάνη 10%; Φέρτε το πίσω και αναδρομικά...
      Αν τους ενδιέφερε το αγαθό της υγείας και όχι τα οικονομικά της υγείας, θα σκεφτόντουσαν αλλιώς!

      Διαγραφή
  2. Εγω βλεπω οτι οσοι προσεχαν τι εγραφαν το 2013 και συνεβαλαν στον εξορθολογισμο της συνταγογραφησης θα τιμωρηθουν....Εγω δεν εγραφα τιποτε εκτος ειδικοτητας, παντα ακολουθουσα τα Guidelines του ESC(Ευρωπαικη Καρδιολογικη Εταιρια, μια και ειμαι Καρδιολογος) παντα τα κουτια ηταν ακριβως αντιστοιχα με την δοσολογια και ειχα στατιστικα -20% απο τον μεσο ορο ειδικοτητας.. Ας προσεχα...Τωρα θα αναγκαστω να διωχνω ασθενεις μετα τις 20 του μηνα..Τελικα σε αυτη την ρημαδα την χωρα πρεπει να εισαι Λαμογιο για να επιβιωσεις...Συγχαρητηρια εγκεφαλοι του σχεδιασμου του ΕΟΠΥΥ...ΠΑΛΙ ΖΩΓΡΑΦΙΣΑΤΕ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επίσης ένας νέος γιατρός πιστοποιημένος, που αγωνίζεται να αυξήσει τους ασθενείς του ιατρείου του, ουσιαστικά δεν μπορεί να το κάνει γιατί του βάζει πλαφόν στο 80% της συνταγογραφησής του προηγούμενου έτους που ήταν ήδη περιορισμένο λόγω της μικρής διάρκειας λειτουργίας του. Οπότε καταδικάζει τους ιδιώτες ιατρούς των 1-2 ετων σε υποχρεωτική υπολειτουργία των ιατρείων τους, χώρια της δυσκολής συγκυρίας-κρίσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΟΙ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΙ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΠΑΛΙ ΚΤΥΠΗΣΑΝ.
    ΜΕ ΤΟ ΤΡΟΠΟ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΠΟΥ ΕΓΡΑΦΑΝ ΟΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΑΝ ΝΑ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ.
    ΔΗΛΑΔΗ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΓΡΑΦΑΝ ΣΤΟ FULL NEA ANTIΠHKTIKA ME 90 E TO KOYTI ΤΩΡΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΚΟΥΜΑΡΙΝΙΚΑ ΜΕ 3 Ε ΕΝΩ ΟΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΓΡΑΦΑΝ ΚΟΥΜΑΡΙΝΙΚΑ ΤΙ ΘΑ ΓΡΑΨΟΥΝ ΤΩΡΑ.?
    ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ ΗΜΩΝ ΤΩΝ ΜΑΚΑΚΙΔΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δηλαδή από τον πρώτο στον δεύτερο χρόνο λειτουργίας ενός ιατρείου που προβλέπεται μια αύξηση πελατείας θα πρέπει να διώχνουμε τους ασθενείς μας;
    Και οι συνάδερφοι που ανοίξαν τώρα θα έχουν μεγαλύτερο πλαφόν από κάποιον που έχει 2 χρόνια ιατρείο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η συγκεκριμένη εγκύκλιος αποδεικνύει οτι δεν έχει καν συζητηθεί με το ιατρικό -αν υπάρχει-τμήμα της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ.Αλλιώς δεν μπορεί να εξηγηθεί η προχειρότητα στην αντιμετώπιση των φαρμακευτικών αναγκών των ασφαλισμένων.Οι παιδίατροι,ειδικότητα την οποία ασκώ,έχουν ως γνωστόν συνταγογράφηση αυξημένη τους χειμερινούς μήνες λόγω αυξημένης επίπτωσης λοιμώξεων ενώ τους θερινούς μήνες η συνταγογράφηση περιορίζεται σημαντικά.
    Ακόμη κι έτσι όμως,η συνταγογράφηση ποικίλλει από χρόνο σε χρόνο αν π.χ παρουσιαστεί επιδημία συγκεκριμένης λοίμωξης ή αν π.χ εισαχθεί νέο εμβόλιο στο χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού των παιδιών ή αν π.χ αυξηθεί η τιμή σκευασμάτων ή...,ή...,ή...
    Φαίνεται όμως οτι για τον ΕΟΠΥΥ υπάρχει μόνο η μέση μηνιαία δαπάνη κάθε έτους.Εκτός αν στηρίζουν τις εγκυκλίους μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης στην επακόλουθη υπογεννητικότητα και αυξηση της θνησιμότητας ελέω κρίσης.Μάλλον....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνάδερφε σε όλα έχεις δίκιο εκτός από το πρώτο. Δεν φταίει ο διοικητής του Εοπυυ αλλά ο υπουργός και η Βουλή που ψήφησαν το συγκεκριμένο νόμο ελαφρά τη καρδία (σάμπως τον διάβασαν). Δεν υπάρχουν περιθώρια διαβούλευσης αλλά μόνο τροποποίησης του νόμου.
      Το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων (που θα μείωνε λίγο το κόστος) κάπου θάφτηκε... Κάποιοι άλλοι κλάδοι πετυχαίνουν τις διεκδικίσεις τους, εμείς τίποτα...

      Διαγραφή
  7. H Εγκύκλιος είναι ανεφάρμοστή πλήν σε αυτούς που έχουν τεράστια συνταγογραφία. Θεωρώ ότι μόνος στόχος είναι να τρομοκρατήσει μήπως και γίνει τίποτα. Άλλη μια ξεφτίλα απέναντι σε ποιους...ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ.....σεβασμός μηδέν για μία ακόμη φορά. Μας έχουν ξεφτιλήσει και όλοι δέχονται το΄ένα χτύπημα απανωτά μετά το άλλο. Μία η λύση: στροφή από όλους, έξω από τον ΕΟΠΥΥ και επαναδιαπραγμάτευση αξιοπρεπών όρων. Τολμάει κανείς??? Ή θα κρυβόσαστε όλοι πίσω από τα χαρτάκια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα και εκτός ΕΟΠΥΥ τα ίδια όρια συνταγογράφησης ισχυούν. Θα υπάρξει μια πίεση βέβαια αλλά δεν ελπίζω έτσι σε αποτέλεσμα. Οι ΙΚΑτζήδες 2 μηνες απεργεία κάνουν και τίποτα (όχι ότι διαφωνώ με το κλείσομο του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ). Εξάλλου οι συμβάσεις λήγουν σε δίμηνο...

      Διαγραφή
  8. ΠΡΩΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ προς τον ΠΙΣ και όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους της Χώρας: H παρ.5 του άρθρου 8 (ΦΕΚ 3117Β/9.12.2013) αυτή δηλαδή στην οποία βασίστηκε η συζητούμενη "Απόφαση Προέδρου ΕΟΠΥΥ",γιατί δεν αντιμετωπίστηκε νομικά από τα νομικά σας τμήματα;Τα πηγαίνει καλά αυτή η διάταξη με τη συνταγματικότητα;;;ΔΕΝ άκουσα κάτι για μια νομική κινητοποίησήσας.Όπως και δεν άκουσα κάτι για το αποτέλεσμα της νομικής αντιμετώπισης της απόφασης του κ.Σουλιώτη,του 2011,όταν ήταν πρόεδρος ΟΠΑΔ,στην εποχή του κ.Λοβέρδου,όταν απαγορεύτηκε στους μη συμβεβλημένους η ελεύθερη συνταγογράφηση στα βιβλιάρια του ΟΠΑΔ,με το τότε σκεπτικό ότι δεν μπορούσε τότε να ελεγχθεί η ποιότητα της συνταγογράφησης...!!! ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΡΩΤΗΜΑ προς τους AΝΩΝΥΜΟΥΣ συναδέλφους μου: Τί σας έπιασε όλους και γράφετε ανώνυμα; Oι τόσες κρυστάλλινες απόψεις θα πρέπει να έχουν και ονοματεπώνυμο.Κωνσταντίνος Καρύδης,Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δηλαδή γιατί ένας γιατρός της ίδιας ειδικότητας να έχει πλαφόν τα 100 ευρώ, άλλος τα 1000 και άλλος τα 10000 ευρώ, επειδή στάθηκε τυχερός!!! και ήταν παλαιότερος με μεγαλύτερη κίνηση ή υπερσυνταγογραφούσε!!! σε σχέση με ένα άτυχο νέο γιατρό πιστοποιημένο των 1-2 ετών. Και δηλαδή ένας ολοκαίνουργιος ιδιώτης γιατρός έχει μεγαλύτερο πλαφόν από ένα ιδιώτη γιατρό των 1-2 ετών γιατί αυτός εμπίπτει στο πλαφόν του γενικού μέσου όρου της ειδικότητας του. 'Ελεος πια.......... Ας θεσπίσουν κοινό πλαφόν για όλους τους γιατρούς της ιδίας ειδικότητας, είναι πιο τίμιο και δεν δημιουργεί γιατρούς διαφορετικών ταχυτήτων και προνομίων !!! Και επιτέλους ας κινηθούν τα αρμόδια νομικά ή άλλα τμηματά του Π.Ι.Σ του Ι.Σ.Α για όλη αυτή την κατάντια !!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τα γεγονότα τρέχουν!!!!!!!!!!!!!Δείτε παρακάτω τα νέα:

    Στοιχεία Ιατρού


    Ονοματεπώνυμο ………………………….
    Ειδικότητα ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ
    Α.Μ.Κ.Α. 2………………………
    Α.Μ.Ε.Τ.Α.Α. …………………….




    Συνολική αξία συνταγογραφημένων σκευασμάτων με εμπορική ονομασία: 0,00 €
    Ποσοστό αξίας συνταγογραφημένων σκευασμάτων με εμπορική ονομασία επί του συνόλου: 0%

    Το ποσοστό της συνολικής αξίας των συνταγογραφημένων σκευασμάτων με εμπορική ονομασία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 15% της συνολικής αξίας των συνταγογραφημένων σκευασμάτων σε ετήσια βάση.

    Όριο μηνιαίας δαπάνης ΕΟΠΥΥ: …………….€ Τρέχουσα μηνιαία δαπάνη:……………€

    Copy paste από σημερινή ΕΠΙΣΚΕΨΗ της e-syntagografisi
    Κωνσταντίνος Καρύδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η απάντηση πρέπει να είναι καθολική.Όλες οι συνταγές μας πρέπει να αναγράφονται σε απλό συνταγολόγιο και να καταθέτουν οι ασθενείς τα δικαιολογητικά στον ΕΟΠΥΥ για να αποζημειώνονται.
    Εγώ δεν είμαι σε θέση να κρίνω ,και ούτε θέλω,ποιός θα πάρει συνταγή και ποιός όχι.(για όλους δεν φτάνουν)Ας κρίνουν αυτοί.
    Αν ο πραγματικός σκοπός ήταν η μείωση κατά 20%, θα μπορούσαν να επιβάλουν μείωση 20% ανά μέσο ορο κόστους συνταγής σε κάθε ιατρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πληροφοριακά: Για 20% μείωση, όριο πρέπει να τεθεί , μέσος όρος+μία σταθερά απόκλιση*. Τότε , από εκεί και κάτω, περιλαμβάνεται το 80% .
      *Η σταθερά απόκλιση είναι ένα στατιστικό μέγεθος.

      Διαγραφή
  12. ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ ΔΙΝΕΙΣ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ.ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΚΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ξεκίνησα το νευρολογικό ιατρείο μου το 2012, συναταγογραφούσα στους λίγους ασθενείς που είχα ως τώρα με φειδώ και χθες στην ηλ. συνταγογράφηση μού βγάζει όριο μηνιαίας δαπάνης 1200 ευρώ... Πάνω που άρχισε λίγο να ανεβαίνει το ιατρείο, βάζουν όριο που 10 παππούδες με άνοια να δω, το έπιασα... Οι εγκέφαλοι που τα σκέφτονται αυτά:
    -είτε είναι τελείως ηλίθιοι
    -είτε θέλουν να διώξουν όλους τους νέους γιατρούς από τη χώρα.
    Δε χρειάζεται να μας εμπαίζουν. Το δικαίωμα να συνταγογραφώ ηλεκτρονικά εξυπηρετεί κυρίως τους ασφαλισμένους και το κράτος. Αυτοί που στη σημερινή κατάσταση επιθυμούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να κοιτάξουν την υγεία τους ιδιωτικά (χωρίς παρεξήγηση συνάδελφοι του ΕΟΠΥΥ, κι εγώ αν έπρεπε να δω 400 ασθενείς το μήνα για 6 ευρώ καθαρά τον καθένα, μάλλον θα ήμουν συντομότερος και δε θα καθόμουν να βλέπω μια ώρα τον καθένα και να τους εξηγώ τα πάντα) δεν έρχονται επειδή στο τέλος θα πάρουν και συνταγή ΕΟΠΥΥ, θα μπορούσαν μετά να πάνε και να αντιγράψουν τη δική μου. Το κράτος βγαίνει κερδισμένο, που μειώνοντας σταθερά τον αριθμό των συμβεβλημένων γιατρών τα τελευταία χρόνια συνεχίζει να παρέχει "δωρεάν υγεία" στις πλάτες τις δικές μας. Επειδή δεν νομίζω ότι μας κάνουν καμιά χάρη, αν τους βαστάει ας κόψουν τελείως το μέτρο και εμείς οι ιδιώτες να μην συνταγογραφούμε ηλεκτρονικά. Να δούμε τότε ποιος θα τρέχει... Λυπάμαι μόνο που οι καημένοι οι ασθενείς μας θα την πληρώσουν...
    Γιώργος Βλάχος,
    νευρολόγος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εχθές διάβασα εδώ(http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,5293.msg45051.html#msg45051) αυτό:

    "Πιστεύω ότι το όριο δαπάνης δεν πρέπει να αφορά ούτε στον ιατρό ούτε στον ασθενή. Το όριο πρέπει να είναι συνυφασμένο με την αιτιολογία.

    Βάσει των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, ας καθοριστεί το μέγιστο ποσό(ανά θεραπευτική ουσία) που μπορεί να συμμετέχει ο ΕΟΠΥΥ. Εάν, επί παραδείγματι, σε μία οξεία βρογχίτιδα ο ιατρός κρίνει ότι ο ασθενής του πρέπει να λάβει αντιβίωση, να είναι σε θέση να συνταγογραφήσει ΟΠΟΙΟ σκεύασμα(από τις "προτεινόμενες" δραστικές ουσίες του πρωτοκόλλου) επιθυμεί και ο ασθενής να καταβάλει την αναλογία του όπως θα έχει, εκ των προτέρων, οριστεί.

    Επιπλέον να οριστεί ένα ελάχιστο χρονικό όριο "συνταγογράφησης". Να μην μπορεί, έτσι, ο ιατρός να συνταγογραφεί "απείρως", σε ένα 24ωρο.

    Επίσης, να μπλοκαριστεί η δυνατότητα συνταγογράφησης, εκτός του καθορισμένου ωραρίου, σε ιατρούς που λειτουργούν σε δημόσιο φορέα.

    Τέλος, να υπάρχει διασταύρωση, στους ιδιώτες ιατρούς, της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με την απόδειξη. Ας δημιουργήσουν ένα "πλαίσιο" όπου θα συμπληρώνουμε τον αριθμό του παραστατικού που εκδόσαμε.

    Με αυτό τον τρόπο η συνταγογράφηση δεν μπορεί να ξεφύγει από λογικά και θεμιτά όρια, ανεξάρτητα από τον συνολικό αριθμό των ατόμων που ο ιατρός εξετάζει και που, εν τέλει, δεν πρέπει να ενδιαφέρει κανέναν αυτό!!! Εάν, φυσικά, αυτό είναι το ζητούμενο και όχι η ρατσιστική αντιμετώπιση των λειτουργών υγείας."

    Μου φαίνεται πολύ λογικό και απλό. Γιατί δεν το κάνουν; Και την φοροδιαφυγή θα χτυπήσουν και τις πονηριές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Συνάδελφοι, μην κλαίγεστε! Είμαστε όλοι συνένοχοι σ’ αυτό το έγκλημα! Συνδικαλιστικά είμαστε ο πιο αναξιοπρεπής κλάδος που υπάρχει. Συνεχώς διασπασμένοι, ο καθένας προσπαθεί να στήσει το ΄΄μαγαζάκι΄΄ του να βγάλει πέντε (ή περισσότερα) φράγκα. Εντελώς παθητικοί απέναντι σ’ ένα σύστημα που μας ξεπουλάει και εμάς και την υγεία αυτού του τόπου.
    Ξεχάσαμε ποιο αγαθό διαχειριζόμαστε, ξεχάσαμε τι είμαστε και πόσο κόπο, θυσίες και χρήμα μας έχει κοστίσει για να γίνουμε αυτό που είμαστε! Δεχτήκαμε υποδιπλασιασμό των μισθών μας, δεχτήκαμε (όσοι μπήκαν στον ΕΟΠΥΥ) να εξετάζουμε για 6,5 ευρώ, δεχτήκαμε να μας πάρουν την δυνατότητα επιλογής φαρμάκου και τώρα πλαφόν στη συνταγογράφηση. Και μετά τί;
    Να είστε σίγουροι ότι δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε εμείς!
    Μην περιμένετε από κανέναν άλλο, πρέπει να αντιδράσουμε τώρα!!!
    ΞΥΠΝΗΣΤΕ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πήρα άδεια λειτουργίας του ιατρείου μου τον Μάρτιο του 2012 & έκανα έναρξη τότε. Όπως καταλαβαίνετε άνοιξα με μεγάλο ενδιαφέρον την ηλεκτρονική συνταγογράφηση για να δω το ποσόν που μου αναλογεί, το οποίο όπως κατάλαβα θα βασιζόταν στο μέσο όρο μηνιαίας δαπάνης που αναλογεί στην ειδικότητα. Ακούστε λοιπόν να φρίξετε! 590 ευρώ!! πέστε μου εσείς σε ποιά ειδικότητα η δαπάνη μπορεί να είναι τόση? σε ειδικότητα γιατρού ή άλλου επαγγέλματος? με συγχωρείτε αλλά δεν θα πάρω! όχι μόνο εγώ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΩ αλλά & οι υπόλοιποι γιατροί σαν εμένα.ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΝΕΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΑΥΤΗ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ Κ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ. ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΑΛΛΟ & ΑΣ ΒΟΥΛΙΑΞΟΥΝ ΟΛΟΙ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή