Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

ΠΕΙΚ: Υπέρ του εξορθολογισμού δαπανών στην ιδιωτική αλλά και την δημόσια υγεία

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA

Προς την σωστή κατεύθυνση θεωρούν ότι είναι οι αλλαγές που προωθεί η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ όπως επίσης και ο έλεγχος σε πραγματικό χρόνο των δαπανών γα την Υγεία. Αυτό αναφέρουν από την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών αναφερόμενοι στις νέες συμβάσεις που ετοιμάζουν από τον ΕΟΠΥΥ για όλους τους παρόχους του.

Με αφορμή τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις του ΕΟΠΥΥ για την ένταξη στο πλαίσιο συνεργασίας που ακολουθεί με το σύνολο σχεδόν των παρόχων, με την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, με κλάδο παροχής ειδικών υπηρεσιών αλλά και όλων των προμηθευτών υλικών στους ασφαλισμένους του Οργανισμού, η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών δηλώνει ότι συμφωνεί απόλυτα με κάθε προσπάθεια της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ για εξορθολογισμό των δαπανών και αναδιανομής των υπαρχόντων περιορισμένων οικονομικών του πόρων με βάση τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών.

Στις σημερινές οικονομικές συνθήκες, με τον συγκεκριμένο συνολικό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και την κατανομή του σε κωδικούς χωρίς καμία τεκμηρίωση και σε αναντιστοιχία με τις πραγματικές ανάγκες περίθαλψης πιστεύουμε ότι επιτέλους η αναδιανομή των πόρων και η δυνατότητα μετακίνησης τους μεταξύ των κωδικών βάσει των υποβολών ανά τρίμηνο είναι μια προσπάθεια προς την σωστή κατεύθυνση.

Οι σπατάλες και οι υπερβολές του παρελθόντος πρέπει να εκλείψουν, στην σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, με την ένταξη στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης και ελέγχου δαπανών και εκκαθάρισης κάθε δαπάνης που πραγματοποιείται και κάθε υπηρεσίας που παρέχεται και μάλιστα, όπως έχουμε επανειλημμένα ζητήσει, σε πραγματικό χρόνο.

Πιστεύουμε ότι ο ίδιος τρόπος υποβολής και ελέγχου δαπανών θα πρέπει να ισχύσει και για το δημόσιο σύστημα υγείας διότι οι πόροι του ΕΟΠΥΥ προέρχονται από χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου πολίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου